G4Media.ro

Kosovo: Un fost comandant rebel a fost condamnat la 26 de ani…

Sursa foto: Captură video - YouTube/ Kosovo Specialist Chambers

Kosovo: Un fost comandant rebel a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru crime de război

Tribunalul Special pentru Kosovo de la Haga, Olanda, a pronunțat vineri primul verdict pentru crime de război, condamnându-l pe fostul comandant rebel Salih Mustafa la 26 de ani de închisoare pentru crimă și tortură, potrivit boursorama.com.

Mustafa a fost condamnat pentru torturarea deținuților într-o închisoare improvizată, administrată de gherilele albaneze din Kosovo în timpul războiului de independență împotriva Serbiei din 1998-1999.

Verdictul vine în contextul în care tensiunile etnice au reapărut în Kosovo la aproape un sfert de secol de la război. La sfârșitul săptămânii trecute au avut loc schimburi de focuri de armă cu poliția, iar ofițerii de poliție din UE au fost vizați.

Instanța „vă condamnă la o singură pedeapsă de 26 de ani de închisoare”, a declarat judecătoarea Mappie Veldt-Foglia, adresându-se lui Mustafa.

Judecătorii au constatat că bărbatul a condus un grup care a ținut într-un grajd cel puțin șase albanezi din Kosovo acuzați de colaborare cu sârbii.

Prizonierii au fost bătuți cu bâte de baseball, bastoane de fier, electrocutați, arși și privați de hrană și apă în grajdul din Zllash, un sat situat la est de capitala Pristina. Mustafa a participat personal la bătaia a doi deținuți. Una dintre victime a murit.

El a fost găsit vinovat de mai multe crime de război: detenție arbitrară, tortură și crimă. A fost achitat de o acuzație de tratamente crude, deoarece același motiv a fost acoperit de acuzația de tortură, au declarat judecătorii.

„Aceasta este prima hotărâre privind crimele de război a acestei instanțe”, a declarat Veldt-Foglia.

Tribunalul Special pentru Kosovo (KSC) este un organism de drept kosovar format din judecători internaționali însărcinați cu investigarea crimelor comise de Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul și după conflict.

Înființat în 2015, acesta are sediul în Olanda și este finanțat de UE pentru a proteja martorii care sunt supuși la presiuni și amenințări, deoarece foștii comandanți ai UCK încă domină viața politică din Kosovo.

Mustafa, în vârstă de 50 de ani, care a fost arestat în 2020 în timp ce lucra ca consilier la Ministerul Apărării, a comparat tribunalul special cu „Gestapo-ul” nazist în deschiderea procesului său de anul trecut.

Tensiuni în Kosovo

În cadrul procesului au fost audiați aproape 30 de martori, potrivit tribunalului, cunoscut oficial sub numele de Camerele specializate din Kosovo.

Verdictul împotriva lui Mustafa a fost prima hotărâre a tribunalului privind acuzațiile de crime de război.

Anul trecut, tribunalul a condamnat doi foști luptători la patru ani și jumătate de închisoare pentru intimidarea martorilor.

Instanța a formulat acuzații de crime de război împotriva mai multor lideri de rang înalt ai UCK, inclusiv a fostului președinte kosovar Hashim Thaci (2016-2020), care a demisionat după ce a fost pus sub acuzare, dar care este considerat în continuare un erou în țara sa.

Tribunalul din Kosovo și-a pierdut în noiembrie procurorul-șef, Jack Smith, care a plecat pentru a-l investiga pe fostul președinte american Donald Trump (2017-2021).

Războiul din Kosovo, care a ucis 13.000 de persoane, s-a încheiat când forțele președintelui sârb Slobodan Milosevic s-au retras după o campanie de bombardamente NATO de 11 săptămâni.

Deși Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, Belgradul nu o recunoaște și încurajează majoritatea sârbă din nordul țării să conteste autoritatea Pristinei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai pe scurt, kosovarii iși măcelăreau proprii concetățeni care nu aveau chef să se bată cu sârbii.

    Mi se pare normal ca in situatia asta să ceară aderarea la UE.

    Cred că austriecii or să fie chiar primii lor beneficieri.