G4Media.ro

Iohannis: Unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul UE / Fără democrație,…

Iohannis: Unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul UE / Fără democrație, fără stat de drept nu există prosperitate și bunăstare

„Hrănindu-se, într-un mod populist, din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună știință beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene. Auzim, în ultima vreme, în România, voci care dau foarte ușor vina pe Europa și pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjați de standardele europene de democrație autentică. Ceea ce nu spun însă acești politicieni este că, fără democrație, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate și bunăstare pentru majoritatea cetățenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, în discursul susținut în cadrul recepției pe care a dat-o la Palatul Cotroceni cu ocazia zilei de 9 Mai – Ziua Europei.

„Răspunsul nostru, a continuat președintele Klaus Iohannis, trebuie să fie hotărât și să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenței la Uniunea Europeană. Unul dintre bunurile cele mai de preț ale Europei este democrația. Pluralismul politic, guvernarea corectă și în beneficiul tuturor, egalitatea în fața legii, asigurarea unei justiții independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea lor, a acestor valori, a redevenit astăzi o prioritate. Viitorul țării noastre nu poate fi deturnat de la direcția pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtășește valori, aspirații și un drum comun de dezvoltare. (…) Locul României este alături de țările europene în care democrația, libertatea și dreptatea triumfă.”

Președintele Klaus Iohannis a mai spus și că proiectul Uniunii Europene (UE) a schimbat fundamental continentul nostru: „(Proiectul european – n.red.) este una dintre cele mai puternice idei politice articulate vreodată, care a transformat Europa într-o zonă de pace și de prosperitate. Milioane de oameni trăiesc de peste șase decenii o viață mai bună, în care drepturile și libertățile le sunt respectate, regiuni întregi au susținerea financiară pentru a-și depăși dificultățile și a se dezvolta, generații de tineri pot studia în marile universități europene. Pare greu de imaginat astăzi o Europă cu granițe între statele sale, o Europă în interiorul căreia să fie dificil să călătorești, pare greu de imaginat o Europă fărâmițată de neîncrederea între țări.”.

Publicitate electorală

Șeful statului a mai spus și că, în timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE, vor avea loc viitoarele alegeri pentru Parlamentul European și că este important ca rezultatul acestora să reprezinte un succes pentru spiritul pro-european: „În primul semestrul al anului 2019, România va exercita Președinția Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă de maximă importanță pentru proiectul european. Pe durata mandatului nostru se vor desfășura următoarele alegeri la nivel european. Acestea vor constitui punctul de plecare al următorului ciclu instituțional european, și aici mă refer la constituirea următorului Parlament European, precum și, ulterior, a viitoarei Comisii Europene. Este important ca rezultatul acestor alegeri să reprezinte un succes pentru spiritul pro-european şi să susțină o agendă ambițioasă de consolidare a Europei.”.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit și că, anul viitor chiar la această dată, România va găzdui, la Sibiu, Summitul European Extraordinar, care va defini direcţiile de dezvoltare viitoare a proiectului european. „Pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, România va acționa de o manieră vizibilă, angajată şi constructivă în discuțiile pe tema viitorului Europei. Spun acest lucru pentru că, de astăzi într-un an, pe 9 mai 2019, România va găzdui, la Sibiu, Summitul European Extraordinar, care va defini direcțiile de dezvoltare a proiectului european. (…) Chiar dacă ne aflăm în plin proces de definire a viitorului Uniunii, fundamentele pe care construcția europeană s-a sprijinit trebuie menținute și consolidate”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai vorbit, în discursul pe care l-a susținut la recepția de 9 Mai și despre angajamentele României de a adera la Zona Euro și la Spațiul Schengen. „Moneda unică rămâne una dintre cele mai tangibile dovezi ale integrării europene. România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, cu scopul unui rezultat durabil atât în beneficiul cetățenilor, cât și al ansamblului economiei românești. Un alt domeniu în care unitatea europeană este esențială este cel al securității interne. În condițiile în care România este deja un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru Uniunea Europeană, vom continua demersurile pentru integrarea noastră cu drepturi depline în Spațiul Schengen, integrare care va contribui la consolidarea securității întregii Uniuni Europene”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

„De prea multe ori noi, europenii, uităm cât de puternici putem fi împreună. Iată un motiv pentru care avem nevoie de Ziua Europei, să fim mândri de ceea ce am realizat până acum, dar, în același timp, să conștientizăm că pacea și securitatea, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, pe care le luăm ca fiind de la sine înțelese, sunt garanții câștigate cu greu și care pot fi pierdute dacă nu le protejăm în continuare. Cred cu tărie că destinul Uniunii Europene trebuie să fie configurat pe fundamentele politicilor sale de succes, pe obiectivul principal al consolidării spațiului european al libertății, al prosperității, al securității și al unității. Sper că așa va arăta viitorul, sper că vom rămâne cu toții, împreună, angajați pe acest drum”, a mai spus, în încheierea discursului său, președintele Klaus Iohannis.

(Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In timp ce „bossy” Dragnea se foia pe peluza de la Cotroceni, insotit de ale sale „high class escorts”, sfidand locul si importanta evenimentului – „Ziua Europei”, presedintele Johannis citea acest discurs, atat de actual in contextul Europei de astazi, amenintata de euroscepticism, nationalism, iliberalism…