G4Media.ro

Klaus Iohannis: Estonia este cu foarte mult înaintea noastră în ce priveşte…

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis: Estonia este cu foarte mult înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii. Avem foarte mult de învăţat

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri la Tallinn, că „Estonia este cu foarte mult înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii”, iar România are multe de învăţat de la acest stat, relatează News.ro.

„Am abordat această chestiune, foarte importantă, în discuţia cu doamna Preşedinte. Este cunoscut faptul că Estonia este un campion al digitalizării şi e-guvernării. Este la fel de clar că relaţiile noastre foarte bune sunt o bază solidă pentru o colaborare în acest domeniu. Voi încuraja pe toţi responsabilii de la noi din domeniu să contacteze pe omologii lor din Estonia şi să încercăm să lucrăm împreună la un concept de succes. Estonia este cu mult, aş spune chiar foarte mult, înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii, securitatea reţelelor şi aşa mai departe. Avem foarte mult de învăţat şi sunt optimist în ce priveşte o colaborare foarte sănătoasă în acest domeniu. Ca să punctez acest lucru, să nu rămânem doar la declaraţii politice, mâine voi vizita centrul prin care Estonia arată musafirilor cum văd ei aici, în Estonia, sistemele de e-guvernare, e-servicii şi securitatea acestora”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat într-o declaraţie de presă comună cu preşedinta Estoniei Kersti Kaljulaid, cum poate România să se inspire din sistemul de e-guvernare estonian pentru modelarea propriului sistem digital, ţinând cont şi de faptul că PNRR este axat şi pe această componentă digitală.

Şeful statului efectuează, miercuri şi joi, o vizită de lucru în Estonia. Vizita are loc în contextul aniversării centenarului relaţiilor diplomatice româno-estone şi a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi ca urmare a dialogului constant româno-eston la nivel înalt din ultimii ani, potrivit News.ro.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. LSATI VRAJEALA CU DIGITALIZAREA!

    TOCMAI ATI MAI CREAT O CATEGORIE DE PRIVILEGIATI. O CATEGORIE CARE SE POATE PENSIONA CU 13 ANI MAI DEVREME.

  2. Vorbe care vin prea tarziu. Estonia este tare de tot de ani buni.

  3. Nesimtirea acestui om nu are limite…Presedintele Estoniei nu fura proprietatile altora cu acte de proprietate falsificate nu minte Europa ca in Romania exista stat de drept cu mafia PNL si nu-si condamna patria pentru linsajul sefei DNA.

  4. FYi, toata europa este inaintea romaniei…

  5. Acum a descoperit si Maria Sa ! Va dadeam ‘link-uri’ inca de acum 2 ani … (si pe MediaZuck si de mai mult…)

    • Off-topic: Cum suna mai bine, „MediaZuck” sau „ZuckMedia” ?

      E a unui baiat pe la vreo 37 de ani, face pe umilul, poarta numai tricouri gri ca sa nu arate ce feelings are(nu c-ar fi zdravan la cap) …

  6. te rugam din suflet nu te implica, lasa societatea civila sa rezolve, ca tu cand te-ai implicat:
    – ai plantat copaci cu inalt patronaj alexe-tabla
    – la oug13 nu ai facut nimic
    – la referednum nu ai facut nimic
    – cu ROMANICA-EDUCATA-NORMALa -nimic
    asa ca , insistam, mergi la ski, lasa-ne

    • Ba, vorbeste frumos. Doar stii ca nu exista egalitate. + ca daca nu stii ecuatia lui Schrodinger si cine din PNL urmeaza sa intre la puscarie n-ai voie sa vorbesti la ‘pertu’.

      Johannis o sa dea fatala in ultimele luni de mandat, recuperarea pe ultima 100 de metri … Mai ceva ca Forest Gump … Cu Basescu-n spate, poate …

  7. De la vorbele agoale ale lui Johannis la fostul Presedinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, cel care în cei 10 ani de mandat a reuşit să-şi transforme ţara într-unul dintre liderii globali în domeniul utilizării tehnologiei în sectorul public.
    In 2017, într-un interviu pentru ZF Toomas Hendrik Ilves a spus:
    „Aş recomanda cu tărie ca întotdeauna responsabilul cu digitizarea să nu fie un „ministru IT”. O astfel de funcţie nu face decât să permită celorlalţi membri ai guvernului să nu se preocupe de digitizare şi să evite această respon­sa­bilitate. În plus ceilalţi miniştri nu simt respon­sabilitatea de a lua în considerare propunerile Ministerului digitizării. Întotdeauna este cel mai indicat ca politica de digitizare să fie condusă de către un departament care să fie subordonat şi să răspundă DIRECT Prim-ministrului sau Preşedintelui, în funcţie de sistemul de guvernământ”, a declarat Hendrik Ilves. El va participa în data de 7 noiembrie la Microsoft Summit, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie şi business de pe piaţa locală, care va avea loc la Teatrul Naţional din Capitală. Ziarul Financiar este partenerul media al Microsoft Summit.
    Estonia se află aproape de sfârşitul unui proces de digitalizare în care cei 1,3 milioane de locuitori au o identitate digitală, iar aproape 99% dintre servicii sunt realizabile online. Cu ajutorul identităţiii digitale peste 90% dintre acţiunile legale care erau condiţionate de deplasarea cetăţeanului la anumite societăţi sau instituţii pot fi realizate acum cu ajutorul unui smartphone, unui laptop sau unei tablete – Estonia fiind astfel una dintre cele mai avansate ţări la nivel global.
    Ceea ce are importanţă sunt Politicile, Legile şi Regulamentele. Fără VOINTA politică de a implementa elementele esenţiale enumerate la întrebarea de mai devreme, nu se va întâmpla nimic”.
    Cum a ajuns Estonia la poziţia de lider de acum, care a fost momentul în care Ilves a decis să insiste în această direcţie?
    “Din perspectiva mea cel puţin, aceasta a fost la origine o idee care a crescut din sentimentul de neputinţă care te cuprindea câteodată când realizai drumul enorm de lung pe care Estonia îl avea de parcurs pentru a recupera lipsa de progres din comunism. După independenţă, Estonia era extrem de săracă. Dacă înainte de al doilea război mondial Estonia şi Finlanda aveau acelaşi PIB pe cap de locuitor, în 1991 PIB-ul pe cap de locuitor al Finlandei era de 13 ori mai mare. Recuperarea părea imposibilă, un veritabil paradox al lui Zeno. Cu toate acestea, am realizat că într-un domeniu – digitizarea – eram mai mult sau mai puţin la acelaşi nivel. Până la urmă primul browser web, Mosaic, a apărut de abia în 1993. M-am gândit că dacă a ajunge din urmă statele avansate ar dura prea mult în alte domenii, în digitizarea societăţii Estonia pornea din acelaşi punct ca toată lumea, neexistând avantaje reale pentru nimeni, sărac sau bogat, deci, de ce să nu încercăm?
    Astfel că am considerat că digitizarea ar trebui să fie un obiectiv important. Bazându-mă pe propria mea experienţă educaţională am considerat că trebuie să aducem şcolile estoniene online, ceea ce după multă opoziţie şi critici chiar violente ale <> sugestiei, s-a finalizat totuşi în 1998.
    Am considerat că e-guvernarea poate avea multe utilizări, însă m-am gândit că sectorul privat se va computeriza oricum şi va necesita o mulţime de ingineri. Cu toate acestea, în 1993 nu puteam prevedea cum va arăta Estonia ca ţara digitizată, însă ştiam de pe atunci că fiind o ţară mică va trebui să valorificăm la maxim resursa umană, lăsând oamenii să facă ceea ce fac ei mai bine şi punând în seama computerelor un volum cât mai mare de muncă care s-ar putea face digital”, a explicat fostul şef de stat.
    https://www.zf.ro/business-hi-tech/fostul-presedinte-al-estoniei-proiectele-nationale-de-digitalizare-trebuie-sa-fie-coordonate-direct-de-cel-mai-puternic-om-din-tara-16779779

    • Mai sunt și oameni cu viziune și voință, dar nu pe meleagurile mioritice!

    • @Marcel: Uite cum vorbeste Seful Autoritatii pentru Sisteme informatice din Estonia, apoi compara cu politrucii nostri care nu sunt in stare sa spuna 5 cuvinte inteligente si inteligibile consecutive!!!
      „Cum a ajuns Estonia în topul digitalizării mondiale. INTERVIU Margus Noormaa, directorul general al Autorității estone pentru Sisteme Informatice
      https://cursdeguvernare.ro/cum-a-ajuns-estonia-in-topul-digitalizarii-mondiale-interviu-margus-noormaa-directorul-general-al-autoritatii-estoniene-pentru-sisteme-informatice.html

    • Tovarășe slugărel muianis acolo nu sunt hoții la conducerea țări și în șparlament ca în colonie de sclavagism, dacă ar fi o justiție cinstită în colonie de sclavagism după lovitura de stat din 89 voi toți hoți de la conducerea țări și din șparlament ar trebui să fiți condamnați la muncă silnică pe viață și confiscarea averilor până la al 10-lea ne-am atunci țara ar reveni la normal gunoaiele dracului.

    • Viziunea și voința mioriticilor se manifestă prin sacrificii și patriotism, în genere pe termen scurt, până realizează că e o prostie să îți sacrifici potențialul luptându-te cu un sistem profund corupt. Atunci, majoritatea imbrățisează aceeași speranța vie cu “bye-bye” ca strategie.

    • Ma-ndoiesc și de „termen scurt”!

    • Bun comentariu!
      La inceputul anului 2020 am fost 4 saptamani in Estonia pentru a afla cum a fost posibil ca o tara cu un trecut comunist asemanator cu al Romaniei sa ajunga liderul european la evaluarea PISA, depasind Finlanda:
      http://www.educationnation.eu/
      Am creat, dupa model estonian, o platforma pentru „manuale energizate” pentru elevii din clasele I-VIII:
      http://www.manuale.gratis/
      http://www.manuale.gratis/07016-10 (o pagina energizata din cartea de engleza)
      Pe site-ul http://www.oecd.ro/ am tradus ce a evitat sa traduca Romania (ne)educată a lui Klaus Ionahhis.
      Republica Moldova a introdus Educația digitala incepand cu clasa I si se cunoaste:
      http://www.manuale.gratis/moldova
      Hai sa colaboram pentru a ajuta elevii cu manuale energizate.
      Te rog contacteaza-ma la ion.stanca@axelsoft.net sau 0720501201
      Multumesc

    • @Ion Stanca: multumesc!
      Nu sunt pe specialitate, sunt pensionara de ani buni, am lucrat in alt domeniu de varf, in industria auto, nu in IT!
      Dar, citesc mult si Estonia e printre tarile „alese”(si vizitata!) alaturi de Norvegia ale fiului meu, ITist dar care lucreaza in domeniul „protectia proprietatii private”…

  8. Ei uite, inca un motiv sa mai candidezi.

  9. sparanghelul e mult mai accesibil

  10. Asta nu-i neamt, nu are apucaturi specifice acelei natii, as spune ca seamana cu unii putin mai la est de noi .
    Cat despre ,,sa facem comisii” si ,,voi incuraja” ……nu mai vorbiti domnule doar la viitor, referiti-va si la prezent, i-mi pare mie dar cred ca o veti lua pe urma CDR-ului , iar dupa voi potopul, nu fac reforma aia care vb de reforma intr-una ci aia care o fac efectiv si o trambiteaza mai putin.

  11. Pai PNRR este, reforma aveti, bani vin, deci la treaba!

  12. „Estonia a ajuns atat de departe cu digitalizarea serviciilor incat poti ajunge doar de 3 ori in viata sa semnezi hartii la diversele autoritati.
    In Estonia serviciile de e-guvernare au ajuns atat de departe incat este nevoie de prezenta fizica la autoritati doar la casatorie, divort si la vanzarea unei proprietati, a povestit cel care a condus tara intre 2006 si 2016, Toomas Ilves, prezent la Bucuresti la evenimentul Microsoft Summit. El spune ca pasul urmator este ca serviciile acestea sa ajunga si in tarile vecine, iar primul pas este planuit cu Finlanda la capitolul retete medicale. Ilves a mai spus ca una dintre tarile care a ADOPTAT sistemul estonian de e-guvernare este Republica Moldova.”
    https://economie.hotnews.ro/stiri-it-22098274-estonia-ajuns-atat-departe-digitalizarea-serviciilor-incat-poti-ajunge-doar-trei-ori-viata-semnezi-hartii-diversele-autoritati.htm

  13. De ce spun ca astea sunt vorbe goale:
    Libertatea, 24 Iunie 2019: „Cum au economisit estonienii 140 de ani de muncă. Țara cu toate serviciile online oferă experiența lor gratuit, oricui vrea să implementeze sistemul. CORESPONDENȚĂ DIN TALLINN.
    Margus Arm, șef Departamentul Identitate Electronică, Autoritatea Sistemelor de Informatii din Estonia, este unul dintre cei care au lucrat de la început la proiect. Și își amintește perfect discuțiile de atunci ale taberelor în care se împărțise populația.
    „Au existat multe discuții despre cum cheltuim banii și că nu avem nevoie de astfel de carduri, atâta timp cât nu aveam nici serviciile pentru care să le folosim. A fost o chestiune de genul: ce s-a făcut mai întâi, oul sau găina? Nu vrem cardul pentru că nu avem serviciile și nu vrem serviciile pentru că nu avem cardul. Dar am continuat să proiectăm sistemul în ciuda opiniilor că acest card ar fi folositor doar pentru a răzui geamurile de gheață iarna”, își amintește bărbatul.
    Au trecut 18 ani de la acel moment.
    În acest 18 ani au pus online toate serviciile publice.
    Acum 98% dintre estonieni au identitate digitală și 88% sunt utilizatori de internet. Au făcut sute de traininguri, au promovat intens serviciile pentru asta.
    Margus, pe lângă munca sa obișnuită, trebuie să țină zeci de traininguri pentru delegații străine care vor să implementeze servicii online.
    NU au avut până acum nicio delegație românească.”

    Romania:
    17 Iunie 2021, HOTNEWS: „La mai bine de un an de la înființare, Autoritatea pentru Digitalizarea României nu a realizat un Catalog al serviciilor publice, conform Obligațiilor legale: Inițiativa abia a început și va dura câteva luni.
    În era digitală și după o mulțime de bani aruncați pe strategii și grupuri de lucru înființate pentru realizarea unui inventar IT al statului, care ar fi trebuit să constate ce sisteme IT are administrația publică și ce servicii oferă către cetățeni, Guvernul NU are nici acum o situație. Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a prezentat abia joi, 17 iunie, inițiativa de creare a unui catalog de servicii publice, deși această obligație legală este în sarcina autorității de mai bine de 1 an.
    Recent, Oprea a declarat că realizarea acestui catalog va dura câteva luni.
    Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat joi, 17 iunie, membrilor Comitetului pentru e-guvernare și debirocratizare inițiativa de realizare a Catalogului Național al Serviciilor Publice – măsură ce își propune inventarierea tuturor serviciilor publice furnizate de instituțiile și autoritățile publice centrale, în scopul creării unui instrument pentru monitorizarea progresului transformării digitale a administrației publice.
    „Vom crea un catalog al tuturor serviciilor publice pe care statul român le oferă cetățenilor și organizațiilor. Este esențial să știm ce servicii sunt livrate de administrație și care dintre ele pot fi digitalizate. Până acum, dezvoltarea serviciilor publice electronice a fost una insulară, care a impiedicat interoperabilitatea și a blocat accesul la date.
    Am demarat această iniţiativă în luna decembrie 2020 și contăm pe sprijinul colegilor din Comitetul de e-guvernare și debirocratizare pentru urgentarea obținerii de date în vederea completării catalogului serviciilor publice”, a declarat joi Octavian Oprea, președintele ADR.
    ADR are obligatia legală de a face un catalog cu servicii publice. Niciun rezultat însă la un an de la înființare.”