G4Media.ro

Klaus Iohannis despre certificatul verde, înainte de ședința Consiliului European: Este un…

Klaus Iohannis despre certificatul verde, înainte de ședința Consiliului European: Este un lucru bun, va înlesni la libera circulație, dar nu trebuie să ducă la discriminări

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, înaintea ședinței extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, că pe agendă discuțiilor se află o serie de teme importante, între care evoluția pandemiei, problema certificatulului COVID, lupta împotriva schimbărilor climatice dar și problema avionului deturnat în Belarus. Despre certificatul verde digital, care ar urma să fie în curând pus la dispoziția cetățenilor europeni, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”este un lucru bun, va înlesni la libera circulație, dar nu trebuie să ducă la discriminări”.

Redăm mai jos cele mai relevante pasaje din declarația președintelui Klaus Iohannis:

 • Începem peste câteva minute o sesiune extraordinară a Consiliului. Avem teme importante care vor fi discutate, avem o discuție despre evoluția pandemiei. Aici sunt două teme care și pentru noi au importanță deosebită: certificatul covid, care în timp scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni. Este un lucru bun, va înlesni libera circulație, dar trebuie să nu ducă la discriminări.
 • Avem tema apoi tema solidarității cu alte state, în cazul nostru vorbim despre Moldova. Noi am donat deja 350 de mii de doze Moldovei, dar și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a avea o distribuire echitabilă a vaccinurilor. â
 • O altă temă este legată de schimbările climatice. Noi am avut o discuție lungă în decembrie, în care și eu am fost foarte implicat. În 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării față de 1990. Vorbim de o reducere de 55% până în 2030, o țintă ambițioasă, dar realizabilă. Schimbările climatice nu cunosc granție națională, din păcate și la noi am avut secetă. Agricultorii știu ce greu a fost. Am avut valuri de căldură, cei bolnavi știu ce greutăți am avut. Am avut inundații care au produs pagube însemnate. Nici noi nu suntem feriți, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru combaterea schimbărilor climatice. Împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, trebuie să țină cont de nivelul de dezvoltare al fiecărei țări, de economia fiecărei țări, să fie suportabilă și pentru economiile naționale și pentru fiecare cetățean în parte. Mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea un regulament echitabil, să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărțire echitabilă a sarcinilor.
 • Avem relația cu Rusia, avem evident relația cu Marea Britanie după Brexit lucrurile se mișcă în unele sectoare greu. Pentru noi este importan să se păstreze unitatea, solidaritatea și să existe tratament egal pentru toate statele UE. Să avem condiții egale pentru români ca și pentru ceilalți europeni. Avem evoluția din Orientul Mijlociu, unde lucrurile se liniștesc, și avem situația avionului deturnat în Belarusia, ceva nemaiîntâlnit, trebuie să discutăm despre sancțiuni, investigații.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nenea Klaus , fix asta se întâmplă cu acest certificat. Se fac discriminări . E cea mai mare idioțenie să susții că aia care s-au vaccinat , nu se pot îmbolnăvi și nu pot transmite covrigul mai departe !

 2. Pina acum, dintre toti presedintii nostri, la mine Iohannis e pe locul intii, e cel mai bun.
  Cita incredere am in el? Trebuie sa fii un visator intoxicat cu ceapa ca sa ai incredere in politicieni, dar poti sa ai incredere in interesele lor.
  Iohannis nu primeste ordine, navigheaza printre bolovani, iar voi astia care visati ape calme si turcoaz nu stiti despre ce vorbiti, in politica externa nici macar SUA nu face tot ce vrea, nu mai vorbesc despre astia mai mici.

 3. Hopa.. sa se fi prins sefu ca nu ii ok sa iti ignori 70-80% dintre supusi ?! (aia nevaccinati zic)

 4. G4, nu observați că articolele cu Klaus W I nu mai suscita interes?! 4 comentarii?! Vai de capul lui!

 5. Pandemia boala grea. Iohannis vorbeste de certificat verde iar Orban de taxa pe vaccin.

 6. Oare e posibil ,sa nu creeze DISCRIMINARE,aceasta masura dictatoriala?