G4Media.ro

Kievul cere discuții de urgență după ce Duma de Stat de la…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Kievul cere discuții de urgență după ce Duma de Stat de la Moscova a solicitat președintelui Putin să aprobe recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Ucraina a cerut marţi o întâlnire urgentă cu Rusia şi OSCE, după ce parlamentul rus a cerut Moscovei să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, potrivit agenţiei de presă Interfax Ucraina, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Conform sursei citate, Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a aşa-numitului grup de contact trilateral, care cuprinde Ucraina, Rusia şi OSCE, organizaţie cu sediul la Viena care acţionează ca observator în conflictul din estul Ucrainei din 2014.

Context

Deputații din Duma de Stat a Rusiei au votat marți, cu majoritate de voturi, o rezoluție pentru recunoașterea Republicilor separatiste Populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, urmând ca actul să fie trimis către președintele Vladimir Putin pentru aprobare.

Potrivit președintelui Camerei Inferioare a Dumei de State, Veaceslav Volodin, deputații sunt convinși că „recunoașterea DNR și LPR va crea temeiuri pentru asigurarea garanțiilor de securitate și protejarea locuitorilor republicilor de amenințările externe, precum și pentru consolidarea păcii internaționale și a stabilității regionale în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor state”.

Două rezoluții au fost prezentate Camerei inferioare cu scopul de a recunoaște Republica Populară Donețk (DPR) și Republica Populară Lugansk (LPR), care s-au autodeclarat independente în 2014, amintește Euronews.

Ambele sunt situate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene.

Diferența dintre cele două rezoluții este că prima a făcut apel direct la Putin să recunoască „imediat” cele două zone ca independente, în timp ce a doua urma să fie trimisă Ministerului de Externe al Rusiei și altor structuri guvernamentale „pentru studiu și feedback”.

El a acuzat autoritățile ucrainene că au încălcat „drepturile și libertățile” locuitorilor și că operează o „blocadă economică completă” asupra celor două zone.

Proiectul de rezoluție votat marți a fost depus în Duma de Stat pe 19 ianuarie 2022 de către fracțiunea Partidului Comunist. Potrivit documentului, Duma de Stat face apel la șeful statului cu o cerere de a analiza problema recunoașterii republicilor proclamate „ca state independente, suverane și independente”.

Textul spune că deputații „consideră justificată și justificată moral recunoașterea” DNR și LNR. „În ultimii ani, în republici s-au construit organisme și state democratice cu toate atributele puterii legitime pe baza voinței poporului”, se arată în text, citat de agenția rusă de știri Tass. 

Deputații ruși consideră că este necesar să-l invite pe președintele Putin să ia în considerare problema purtarii de discuții cu conducerea DPR și LPR cât mai curând posibil „pentru a crea o bază legală pentru relațiile interstatale care să asigure reglementarea tuturor aspectelor de cooperare și reciprocitate. asistență, inclusiv probleme de securitate”.

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Carciuma de stat e defapt tot Putin astia cred ca toata lumea e proasta ca rusii

  2. Bravo, Rusia ! Să mă piș pe Ucraina.

  3. In spirit pur rusesc si putinist, propun ca parlamentul Romaniei sa voteze o decizie prin care se cere independenta Cataloniei!

  4. nato trebuia sa ceara ca invadatorii rusi sa plece din Ucraina inainte sa inceapa negocierile.
    daca rusii sint ,majoritari in Donbas, aia nu inseamna ca ala e pamintul lor