G4Media.ro

Kelemen Hunor: UDMR solicită PSD-ALDE schimbarea ministrului educației, Valentin Popa/ A dat…

Kelemen Hunor: UDMR solicită PSD-ALDE schimbarea ministrului educației, Valentin Popa/ A dat peste cap sistemul predării limbii române în învățământul primar

UDMR solicită coaliţiei de guvernământ PSD-ALDE schimbarea ministrului Educaţiei Valentin Popa – a anunţat vineri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cluj-Napoca, liderul formaţiunii maghiare, Hunor Kelemen, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al Uniunii, transmite agenția MTI.

Kelemen a spus că în ultimele săptămâni ministrul a luat decizii privind învăţământul în limba maghiară, fără a consulta UDMR sau secretarul de stat responsabil de învăţământul în limba minorităţilor. Pe de o parte, susţine preşedintele UDMR, a dat peste cap sistemul predării limbii române în învăţământul primar printr-o ordonanţă, pe de altă parte, la iniţiativa sa, guvernul a luat o hotărâre care ia drept fapt împlinit fuziunea dintre Universitatea “Petru Maior” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, ambele din Târgu-Mureş.

“Din punctul nostru de vedere încrederea pe care am avut-o faţă de ministru nu mai există. Cerem să fie schimbat, deoarece nu vedem garanţia faptului că în următoarele săptămâni sau luni vom putealucra corect şi eficient cu acest ministru” – a anunţat Hunor Kelemen.

Întrebat de corespondentul MTI, dacă are încredere că după cererea de schimbare a ministrului, guvernul va anula ordonanţa privind predarea limbii române în ciclul primar, Hunor Kelemen a spus că da, afirmând că speră ca acest lucru să se întâmple la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Kelemen a adăugat că până când Guvernul României nu anulează ordonanţa care a răscolit viaţa a 53 de mii de elevi şi 3.000 de învăţători, UDMR nu va purta discuţii pe alte teme în cadrul coaliţiei. Kelemen a mai spus: despre anularea ordonanţei Uniunea s-a înţeles nu cu ministrul, ci cu liderii coaliţiei de guvernământ.

“Ministrul poate avea un punct de vedere personal pe acest subiect, dar portofoliul Educaţiei nu este moşia sa” – a declarat liderul UDMR.

Context. Trei mii de pedagogi au semnat protestul transmis ministrului educației, scrie presa maghiară. Petiția semnată de învățători a fost înregistrată la cabinetul ministrului educației de Burus Siklódi Botond, președintele Uniunii Pedagogilor Maghiari din România și Szabó Ödön deputat UDMR.

Pedagogii maghiari solicită ministrului educației să abroge prevederea din O.G. 9/2018 prin care predarea limbii române pentru clasele 0-IV, cu predare în limba maternă, să se realizeze doar de către profesori de română, nu de învățătorii de la clasă. Învățătorii maghiari nu se abțin de la folosirea niciunei căi legale de protest, nici chiar de la o grevă, în măsura în care Guvernul nu le satisface cererea în termen de 5 zile.

Obiecția învățătorilor și părinților privește faptul că profesorii de română (mare parte a acestora nefiind vorbitori și de limbă maghiară) nu dispun de cunoștințele necesare pentru a preda limba oficială a statului elevilor din clasele 0-IV din școlile cu predare în limba maternă. Școlile cu predare în limba maghiară și germană au început anul școlar cu o grevă japoneză.

 

(Sursa Foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. parsiv mai e si ungurul asta … cand a fost investit guvernul dancila nu a macanit nimic. ciocu mic acum , ca noi suntem la butoane !

 2. Si te doare fix la basca de invatamantul in limba romana, ca sa vezi!

 3. Ce palma, sa ne spuna un ungur ca ministrul educatiei fute limba romana…

 4. G4MEDIA trebuie urgent sa stergeti postările cu cuvinte obscene. Nu aveți chiar așa multe postări incit sa nu puteti!

 5. Dar Educația nu este nici moșia UDMR-ului sustinători ai psd-alde partide de hoti și corupți.

 6. „Această lege despre care vorbeşte domnul Kelemen Hunor, de fapt articolul despre care se face vorbire, e o reglementare care se poate aplica spre binele beneficiarului, în educaţia lui. Soluţia pentru predarea limbii române de către cadre didactice calificate este una foarte simplă. Învăţătorul împreună cu profesorul de limba şi literatura română pot preda împreună această oră”, a scris Pop, sâmbătă, pe Facebook, potrivit Agerpres.

  Acum, să nu-nțelegeți că-l susțin pe Pamblică, dar…
  Din câte înțeleg, omul spune că dorește ca orele de limba română să fie predate ÎMPREUNĂ cu profesori de limba română. Nu spune nimeni că învățătorul va fi dat afară sau ce behăie ungurul. Deci învățătorul ȘI profesorul, ceea ce mi se pare normal. Înveți pe cineva o limbă folosind ajutorul cuiva de specialitate. Dacă vom continua ca până acum, ca limba română să fie predată ca o limbă străină, eventual de mecanicul autobazei din sat, normal că acei copii nu vor avea habar nici măcar să salute în acea limbă.
  Ungure, la revedere!

  • Invatatorii care predau in alta limba (maghiara, germana, etc.) erau platiti cu ora ca sa tina orele de limba materna (maghiara, germana, etc.). Dupa aceasta schimbare, a fost scos din norma lor limba romana si a fost introdusa limba materna. Asa ca NU o sa intre la nici o ora de romana impreuna cu profesorul, fara sa fie platiti. Cum bugetul e gol, NU o sa fie platiti 2 profesori.

   Profesorii de romana NU stiu sa preda in clasele primare. Nu au studiat la facultate module speciale, nu au urmat cursuri de perfectionare ca sa cunosca metodica predarii in clasele primare. Invatatorii in schimb au dat o multime de examene din metodica predarii limbii romane (licenta, definitivat).
   Un caz concret: in clasa a 3-a profesorul de romana a umplut doua table si a pus copii sa copieze in caiete. Si se mira ca jumatate din clasa nu a terminat nici la sfarsitul pauzei.

   Cea mai mare problema ramane ca profesorii de romana, necunoscand limba maghiara sau germana nu stiu sa comunice cu un copil de 6-7 ani, care NU stie o boaba romaneste. Cum poti invata pe un copil o limba fara sa poti comunica cu el?