G4Media.ro

Kelemen Hunor, la 100 de ani de la Trianon: Consider ziua de…

Kelemen Hunor, la 100 de ani de la Trianon: Consider ziua de 4 iunie ca pe o zi a solidarităţii naţionale maghiare. Gândesc acest lucru ca membru al naţiunii maghiare, ca un maghiar din Transilvania, care este solidar cu toţi maghiarii şi cu toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic

În 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, în calitatea sa de succesor al Imperiului Austro-Ungar. Documentul a presupus un moment de trisă istorie pentru Ungaria, care se alegea cu un nou stat și cu noi frontiere, delimitatoare pentru maghiarii aflați pe teritoriile vecine, România, Austria, Cehia, Slovacia, Serbia, Croația, Slovenia,

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că se simte membru al națiunii maghiare, și că ziua de 4 iunie,1920, când s-a semnat Tratatul de la Trianon, reprezintă o zi a solidarităţii naţionale maghiare.

„La 100 de ani de la Trianon, consider ziua de 4 iunie ca pe o zi a solidarităţii naţionale maghiare. Gândesc acest lucru ca membru al naţiunii maghiare, ca maghiar din Transilvania, care este solidar cu toţi maghiarii şi cu toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic. Ca cineva care nu doreşte să considere celelalte naţiuni drept inamici, ci potenţiali parteneri de colaborare, alături de care poate vom reuşi să construim această lume, în aşa fel încât să proiectăm un viitor comun, în spiritul respectului reciproc”, a spus Kelemen Hunor în mesajul său postat pe Facebook.

El mai spune că a fi maghiar în România înseamnă provocare şi responsabilitate.

„Pentru noi, să fii maghiar pe aceste meleaguri înseamnă, în acelaşi timp, provocare şi responsabilitate. Este o provocare deoarece trebuie să dovedeşti că, deşi lingvistic, cultural, sufleteşte, eşti parte a unei alte naţiuni – naţiunea maghiară -, dar ca cetăţean român născut aici construieşti – prin acţiunea, munca şi impozitele tale – ţara în care trăieşti, care este pământul tău natal şi al strămoşilor tăi. Trebuie să demonstrezi zi de zi că acum această stare de fapt este normală pentru tine. Că nu eşti duşman, dar consideri contextul actual ca fiind dată. Trebuie să explici permanent faptul că solidaritatea naţională, responsabilitatea nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Este, totodată, şi o responsabilitate, pentru că această problemă trebuie clarificată. Deşi eşti considerat un pericol, deşi, în realitate, nu este deloc aşa. Vrei doar să fii cetăţean cu drepturi egale. Pentru că ai dreptul la propriile tradiţii şi obiceiuri, la folosirea limbii materne, la şcolile, instituţiile şi simbolurile naţiunii de care aparţii”, a afirmat preşedintele UDMR.

Potrivit lui Kelemen Hunor, generaţia sa gândeşte la fel ca generaţiile bunicilor şi străbunicilor săi.

„Sunt maghiar. (…) În urmă cu 100 de ani, graniţele ţării au fost modificate împotriva voinţei bunicilor şi străbunicilor mei. Ei n-au cerut-o, nici n-au fost întrebaţi, dar au primit, în schimb, o ţară întreagă, România. Dar, în acelaşi timp, şi-au pierdut patria. Au continuat să trăiască ca maghiari. (…) De multe ori au fost nevoiţi să ia totul de la capăt (…) dar chiar şi în momentele în care au trecut prin cele mai grele încercări şi-au păstrat identitatea pe pământul natal, în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc. Astăzi, cei din generaţia mea trăiesc şi gândesc la fel. Întotdeauna ne-am considerat parte a naţiunii maghiare”, a mai spus Kelemen Hunor.

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

40 comentarii

 1. Cind se refera la secui ar trebui sa spuna maghiarizati nu maghiari, fiindca secuii nu sunt unguri ci au fost maghiarizati.

 2. Domnule hk, te rog respectuos sa-mi s**i ko***le !

  P.S. ** = ug ; *** = aie

  • Kunor helemen, iunopotkivanok, trianon, m□ie ma gyulo!
   Hai siktir parasuta politica ce esti
   Curva PZD-ului, mirositor de buci grase traspirate

 3. Foarte curajos KH asta !
  Se pare ca maghiarii din Romania nu vor fi romanizati niciodata iar daca vreodata se va schimba stapinirea/ tara/ statul asupra teritoriului unde locuiesc nu vor duce dorul actualului stat

  • Vorbeste foarte bine limba romana, cand toti maghiarii ii vor urma exemplul vor fi cu adevarat autonomi :).

  • IONAŞ aratãmi douã motive ptr care ar trebui sã regret acest stat care se chinuie si nu functioneazã de 100 de ani si pe care l-au pãrãsit milioane de români si-l vor pãrãsii încã milioane de dezamãgiți.Sã-l stapîneascã Togo,Burundi,România sau Ungaria dar sã-mi garanteze cã pot trãi normal dupã munca mea.

 4. Nimic deosebit sau ” scandalos „. Unii trebuie să învețe să perceapă lucrurile așa cum sunt de fapt. Universul nu se învârte nici în jurul românilor nici în jurul maghiarilor sau al oricărei alte nații de pe pământ. Moștenirea istorico -culturală a fiecărui popor e una bogată și specifică iar la nivel de mental un popor poate percepe un eveniment istoric ca fiind o tragedie iar altul ca fiind o sărbătoare -nimic deosebit. 4 iunie este o zi neagră pentru maghiari așa cum 4 iunie are o semnificație pozitivă și luminoasă pentru români. Modul de a trata aceste ” sărbători ” trebuie să urmeze un tipar civilizat, fără festivisme ieftine și fără incitare. De asemenea totul se poate rezolva prin apelarea la empatie. Eu ca român încerc să îi înțeleg și să-i respect trăirea diferită față de a mea a maghiarului, fără să îl acuz că nu simte bine sau că simțirea lui este bazată pe fundamente false (ipocrizie maximă ). Maghiarul mă va înțelege pe mine, și îmi va accepta motivul meu de sărbătoare fără a mă acuza că o fac cu scopul de a-i face rău lui. Totul pare așa de simplu însă punerea în practică a teoriei este îngreunată fie de patima națională ,cu caracterul ei obtuz ,care încă e vie de la începutul secolului XIX încoace dar și de oportunismul electoral care profită de sensibilitățile naționale ca să-și creeze o conjunctură favorabilă dpdv politic. Hibele sunt si la noi și la ei.

  • Patima aia vie de care vorbesti tu, n-ar mai fi atat de vie, daca n-ar fi tinuta in viata cu perfuzii nationaliste, iar maestru la de-alde de-astea este viktor orban, de departe.
   Iar hunor asta este un nesimtit cat cuprinde, da zor ca generatia lui este in asentimentul bunicilor si strabunicilor lui maghiari, ce-ar fi sa facem un recurs la memoria istoriei, strabunicii si bunicii lui au facut masacrul de la Ip, sat romanesc din Ardeal, ar face-o si el azi, daca tot e in asentimentul lor?
   Cum poti sa spui ca faci parte din natiunea maghiara, in tara Romania? Faci parte din natiunea maghiara in Ungaria, nu in Romania. Slovacii au fost destepti, acolo maghiarii nu pot avea doua cetatenii, i-au pus sa aleaga, ori slovaca, ori maghiara, si daca aleg maghiara, atunci sa plece in Ungaria, atat de simplu. Noi ne-am complicat existenta din toate punctele de vedere, maghiarii din Romania au dubla cetatenie, au invatamant in limba materna, si drepturi peste drepturi, si tot nu-i bine.

  • În primul scumpă doamnă, patima naționalistă e menținută în ambele tabere ceea ce face să se bată cap în cap două segmente pătimașe, unul român și unul maghiar.
   Nu văd ce vă deranjează în fraza cu ” asentimentul ” sincer. Și noi, sau mă rog românii care chiar simt 4 iunie ca fiind sărbătoare sunt în asentimentul bunicilor sau stră-bunicilor lor care s-au bucurat atunci. Legătura cu Ip și Trăznea este retrogradă pentru că ne raportăm fix la unul dintre cele mai fierbinți momente din relațiile româno-maghiare ca să definim o întreagă istorie a acestora. Abuzuri, atrocități , jafuri , violuri au fost făcute și de Armata Română în 1916 -1918-1919, la fel atrocități au avut loc și la 1848-1849, dar asta nu înseamnă că noi ca români trebuie să ne rezumăm la a ne descrie un trecut întreg după câteva episoade nefericite care REPET sunt comune în istorie oricât de trist ar suna acest lucru. Kelemen Hunor este politician, iar ca politician dacă nu ești și demagog nu primești voturi. Îl puteți judeca pe Kelemen așa cum îi judecați și pe Orban V/Orban L, pe Ciolacu sau pe Cîțu și mai nou și pe Iohannis. Atât de simplu.
   Despre slovaci că tot ați adus vorba, premierul Slovaciei a decis ca de 4 Iunie să comemoreze Trianonul într-un fel inedit care la noi pare utopie: „Primul ministru slovac Igor Matovič a invitat 100 de maghiari, artiști, politicieni, personalități publice, pentru a comemora împreună Trianon 100, spunând că istoria a fost deja scrisă, dar viitorul trebuie scris împreună.” Dubla cetățenie e doar o formă dintr-un fond mult mai larg
   Conceptul de națiune a apărut și s-a dezvoltat încă de dinainte ca granițele actuale să fie trasate iar definirea ” națiunii ” strict în interiorul unor granițe teritoriale trasate de multe ori fără nici o legătură cu conceptul de ” stat național „este greșită. Înainte de 1918 politicienii, istoricii și oamenii de cultură români, atunci când vorbeau de națiune nu se opreau doar la granițele Regatului ci cuprindeau toate teritoriile locuite de români, români care erau cetățeni ai altor state. Putem trage o paralelă între acea situație și cea de astăzi apelând desigur la contextualizare fără să ne mai ofuscăm atâta că vai de mine națiunea maghiară.

 5. Maghiarii din Transilvania trebuie sa inteleaga ca traiesc in Romania, ca trebuie sa respecte constututia si legile din Romania, ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului in care traiesc, ca trebuie sa respecte Ziua Nationala, Drapelul de stat si simbolurile romanesti.
  Maghiarii trebuie sa stie ca Transilvania a fost intotdeauna locuita in majoritate de Romani.
  Romanii, majoritari in Transilvania, au hotarat in mod democratic sa se uneasca cu Regatul Romaniei.
  Romania a acordat minoritatilor toate drepturile si privilegiile imaginabile.
  Maghiarii din Romania trebuie sa stie ca, din ultimii 500 de ani, Ungaria nu a existat ca stat 350 de ani (150 de ani a fost pasalic turcesc, iar 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, la fel ca Principatul Transilvaniei), iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi.
  Asa ca sa temine cu minciuna ca Transilvania a apartinjut Ungariei 1000 de ani.
  Atunci cand Imperiul Otoman a cucerit Ungaria si a transformat-o in pasalic turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat autonom, pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei.
  In anul 1600, atunci cand Mihai Viteazu a unit prima data Principatele Romanesti, Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei.

  • Pe primul loc naționalitatea și apoi etnia.
   Așa consider că este normal. Prima dată român și apoi orice altceva.

   Dar pentru o firmitură politică facem orice, nu?

  • Mihai.. Tu trebuie sa înțelegi ca România de facto nu a existat pana în 1868.
   Statalitatea maghiara s-a continuat prin principatul Transilvaniei având voiovozi ca Brthlen Gábor.
   Prima unire politica a fost făcută de Báthory.

  • @puidedrac :
   Tarile in Antichitate si in Evul Mediu, nu aratau ca cele de astazi.
   In majoritatea cazurilor existau formatiuni statale mai mici, numite principate, ducate, landuri etc.
   In diferite momente ale istoriei, Principate, Ducatele, Landurile locuite de aceleasi grupuri etnice s-au unit si au format statele moderne de astazi.
   Asa s-a intamplat cu Italia, cu Germania, cu Spania etc.
   Asa s-a intamplat si cu Principatele Romanesti.
   Faptul ca in trecut Imperiul Roman ocupase aproape toata Europa, o parte din Asia, nordul Africii, nu inseamna ca acele teritorii ar trebui sa revina Italiei de astazi.
   Faptul ca in trecut Imperiul Otoman ocupase intinse teritorii, printre care si Ungaria, nu inseamna ca acele teritorii, inclusiv Ungaria, ar trebui sa revina Turciei de astazi.
   Asa cum Ungaria a avut regi Romani, chiar daca le-au schimbat numele, si transilvania a avut principi maghiari.
   Peru a avut un presedinte japonez. Inseamna ca Peru apartine Japoniei ?
   Franta a avut de curand un presedinte maghiar. Inseamna ca Franta apartine Ungariei ?
   Daca, dupa ce Rusia a ocupat Basarabia, a pus acolo un presedinte rus, inseamna ca Basarabia apartine Rusiei ?
   Este o aberatie sa spui ca „statalitatea maghiara s-a continuat prin principatul Transilvaniei”. Statalitatea maghiara a fost desfiintata timp de 350 de ani. Dupa ocuparea Ungariei de catre Imperiul Otoman, au ramas independente sau autonome, teritorii care nu apartineau Ungariei si nu reprezentau, in niciun fel, Ungaria.

  • MIHAI tu pomenesti de statalitatea maghiarã dar uiti cã notiunea de român nu are nici 150 de ani si nu demult încã foloseati alfabetul cirilic rusesc ,aveti religie ortodoxã dar brusc vã treziti mare tarã latinã ba culmea francofonã .Putinã seriozitate n-ar strica.

  • @Mihai Dacă te opreai la primul paragraf era ok, te rezumai la a repeta un îndemn care aprope că a devenit Tatăl Nostru pentru maghiari, așa de des îl aud oamenii. Majoritatea dintre ei îți garantez că nu au nici o treabă cu încălcarea celor spuse mai sus iar mulți cunosc limba română mai bine decât politicienii români din Parlament.
   Ai apelat apoi la fapte istorice, unele clișeizate iar altele total neadevărate.
   1.Îmi arată și mie cineva un recensământ din 1300 sau din 1400 sau 1500, în orice caz ceva de dinainte de secolul 19 când într-adevăr suntem majoritari ? Înaintăm supoziția asta cu o nonșalanță de neimaginat. Da e foarte posibil să fi fost tot timpul majoritari, fie că am fost 80%, 50% sau 40% însă din lipsa de documente putem foarte bine să presupunem că eram și 20 sau 30 % (apelând desigur la același procedeu defectuos ca și cel la care apelează ideea de ” ToT tImPuL mAjOrItArI „)
   2.Drepturile maghiarilor nu sunt deloc puține întradevăr dar nu le putem caracteriza ca fiind cele mai darnice din univers. Reamintesc că în Serbia, în Voivodina, limba română este limbă oficială și se poate folosi în administrație pe când la noi unii fac moarte de om din folosirea limbii maghiare în administrație unde este cazul.
   3.Aproape ți-au ieșit calculele acolo mai puțin partea finală cu Monarhia Dualistă al cărei sistem de funcționare poți să-l mai aprofundezi în lectură. 50 de ani a fost una din cele două componente ale Monarhiei unite sub „uniunea personală” a Casei de Habsburg iar Transilvania nu era principat în componența Dualistă (că atunci nu se mai numea dualism) ci era parte integrată a Regatului Maghiar.
   4. Partea cu ” principat autonom pentru că nu aparținea în nici un fel Ungariei ” e cireașa de pe tort :))) Apariția Principatului autonom nu se datorează unei independețe anterioare a Voievodatului față de Coroană ci a apărut chiar destul de spontan (cu niște mecanisme preexistente în spate desigur), ca dovadă că înainte de trimiterea simbolurilor de investitură de către Sultan (și aici lucrurile sunt mult mai nuanțate) lui Ioan Sigismund Zapolya (care era un prunc) Suleyman era chiar nehotărât dacă să atace Buda și ce teritorii să ia efectiv în stăpânire. Principatul nu mai este voievodatul de dinainte atât din punct de vedere teritorial cât și la nivel de organizare. Cristina Feneșan are o carte superbă pe această temă.
   5. În 1600 Mihai nu a unit nici un stat. Terminologia folosită de mulți e exagerată. Ce a făcut el acolo a fost o uniune personală, uniune pe care a făcut-o și Sigismund de Bathori cu 5 ani mai devreme doar că într-un mod mai „diplomatic” . Caracterul unui stat în Evul Mediu este dat de elite, de instituțiile ecleziastice și de cele politico-juridice. În Ardealul anilor 1600 se poate vorbi de un stat dominat cultural de maghiari. Limba vernaculară ” oficială ” în Principat era maghiara. Asta nu înseamnă totuși că Transilvania era un stat unguresc în sensul în care numim noi astăzi un stat ca fiind românesc sau unguresc sau german.
   6. Țările din Evul Mediu si din Antichitate nu numai că nu arată ca și cele de azi dar nici măcar nu sunt cele de azi, din enorm de multe puncte de vedere.
   7. „regi români , chiar dacă le-au schimbat numele” – singurul rege cu posibile origini românești (care oricum nu contau la vremea respectivă) este Matia Corvin. Și nu i-a schimbat nimeni numele, corect este Matia nu Matei, fiind două personaje biblice distincte. Te rog să nu te mai uiți la Daniel Roxin, mersi.
   Și în Transilvania au fost voievozi români până în 1541, etnia nu conta atâta vreme cât erai catolic. Principatul e altă poveste.
   8. Nu este foarte corect din punct de vedere istoric să spunem că Principatul era continuatoru Ungariei dar strict la nivel de fapte, Principatul a devenit un refugiu pentru familiile nobiliare din Ungaria iar cultural si politic se poate vorbi forțat de o continuitate la nivel de mental colectiv al vremii. Toate familiile princiare spre exemplu își aveau originea în Regatul propriu zis nu în Transilvania. Acțiuni și planuri de recuperare și restaurare a Regatului Maghiar medieval au pornit în secolele XVII- XVIII în principal din Transilvania.

  • @k zoli :

   Locuitorii multor tari se numesc altfel decat in Antichitate sau decat in Evul Mediu.
   Italienii nu se mai numesc astazi romani, dar nu inseamna ca nu sunt urmasii romanilor.
   Romanii sunt urmasii dacilor de acum 2000 si ceva de ani.
   Limba latina sau derivate de-ale sale s-au impus in anumite zone, ocupate in trecut de Imperiul Roman.
   Limba latina a fost si limba folosita de biserica catolica din Evul Mediu.

  • @alex :
   Daca citesti doar anumite materiale maghiare, este asa cum spui.
   Daca citesti si documente Romanesti, documente neutre sau chiar unele unguresti, vei vedea ca nu este deloc asa cum spui.
   Nu trebuie sa comparam drepturile minoritatilor din alte tari, fara a vedea si ce prevede constitutia acelor tari, fara a vedea ce fel de tari sunt.
   Faptul ca anumiti nobili maghiari s-au refugiat in Transilvania, dupa ocuparea Ungariei de catre Imperiul Otoman nu inseamna ca statalitatea a continuat in Transilvania.
   Multi romani, inclusiv fostul rege, au plecat din tara, la venirea comunistilor.
   Nu inseamna ca monarhia a continuat in Elvetia.
   Si Cantemir s-a refugiat in Rusia. Nu are nicio semnificatie.

  • @Mihai: este vorba de perioada Evului Mediu și de Epoca pre-modernă din Transilvania. Documentele (dacă te referi la surse primare când spui documente) nu sunt ” ungurești ” sau ” românești”, ci sunt pur și simplu acte, sau scrisori redactate sau eliberate de către puterile juridice în exercițiu din perioada respectivă . Majoritatea sunt redactate în latină de instituții acreditate cum ar fi cancelaria regală de la Buda, capitlurile și organizațiile comitatense, Sfaturile orășenești, centrele de adevrerire (cu rol notarial) de la Alba Iulia și de la Cluj-Mănăștur etc. Fraza cu „dacă citești documente ungurești/românești vezi că așa a fost de fapt” e penibilă. Așa a fost ce? Documentele la care se face referire sunt redactate într-o perioadă în care puțin conta dacă esti român sau maghiar, ideea națională partizană de secol XIX de când le împărțim pe toate după națiune ca și cum termenul în accepțiunea lui actuală a existat de când lumea, nici măcar nu se înfiripase atunci.
   Nu este deloc neconstituțional în România să folosești limba maternă în administrație, o astfel de lege fiind încă din 2002 sau 2004 regăsită în legislația românească. Legile recente ce vizau acest lucru nu făceau decât să oblige administrațiile să pună în vigoare acest aspect pentru că legea din anii 2000′ prevede că acest lucru este opțional. Autonomia este cu totul altă discuție.
   Dacă ai fi citit cu atenție ce am scris ți-ai fi dat seama că nu am susținut o continuare efectivă dpdv juridic a statalității maghiare prin Transilvania (aceasta a continuat în schimb prin Habsburgi) ci vorbeam de o un aspect al imaginarului colectiv din Transilvania unde ideea de continuitate a Regatului era puternică cel puțin în secolul XVII sau la începutul secolului XVIII. Până la urmă în titlul Principeliui Transilvaniei de până la Tratatul de la Speyer din 1570 sintagma de ” Rex Hungariae ” era prezentă. La nivel de mental în urma evoluțiilor contradictorii din anii 1526-1540, legat de legitimitatea ocupării tronului maghiar, ideea de continuare a Regatului era vie printre nobili deși nu se traducea și în realitățile politice și juridice.

  • @alex :
   > Nu este deloc neconstituțional în România să folosești limba maternă în administrație
   Nu este neconstitutional, dar este o prostie.
   Oricum, sensul trebuie sa fie ca in adminstratie, in anumite zone, trebuie sa existe un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a tarii in care traiesc, iar acestia trebuie sa fie cei care il platesc pe translator.
   De mai bine de o suta de ani, in Transilvania, in toate scolile se preda (sau trebuie sa se predea) si Limba Romana.
   Daca acum o suta de ani era de inteles ca anumite persoane din Transilvania sa nu cunoasca Limba Romana, acum este intolerabil. Scoala este obligatorie si gratuita.
   Dupa trei sau patru generatii de trait in Romania este inadmisibil sa nu cunosti deloc limba oficiala a statului, este inadmisibil sa ceri sa fie predata ca o limba straina.
   Culmea tupeului este ca unii cer ca Romanii sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.
   Faptul ca in scolile si in bisericile din anumite zone ale tarii se promoveaza o politica iredentista, revizionista, faptul ca elevilor li se inoculeaza o alta istorie si li se cere sau li se tolereaza sa nu invete si sa nu foloseasca, cu nicio ocazie, limba oficiala, a dus la situatia de astazi, la falsul conflict interetnic.
   Daca in scoala si la biserica, daca autoritatile udmr ar explica minoritatii maghiare ca traiesc in Romania, ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba tarii in care traiesc, nu ar mai fi niciun fel de probleme interetnice, asa cum nu sunt cu minoritatile germana, poloneza, turceasca, ucrainiana etc.

 6. ”graniţele ţării au fost modificate împotriva voinţei bunicilor şi străbunicilor mei” Manipulare ieftina, bunicii tai au fost lacomi, au fost agresori. Au inceput primul razboi mondial pe care l-au pierdut. Daca l-ar fi castigat ar mai fi vrut niste teritorii, la cat de hulpavi si aroganti erau . Asta era vointa lor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Problema voastra e faptul ca nu au reusit .
  In rest vaicarelile cu drepturile raman politice. aveti toate drepturile in Romania pe care le au si romanii. Nici mai mult nici mai putin. Daca vreti institutiile natiunii maghiare nici o problema, le puteti avea daca va mutati in Ungaria.
  In Romania va supuneti Constitutiei romanesti si legilor romanesti.

 7. daca faci parte din natiunea maghiara, nu mai bine te cari tu in Ungaria?

 8. „Sunt maghiar. (…) Astăzi, cei din generaţia mea trăiesc şi gândesc la fel. Întotdeauna ne-am considerat parte a naţiunii maghiare”, a mai spus Kelemen Hunor.

  Păi dacă ești maghiar și te consideri parte a națiunii maghiare, ce păcatele tatălui tău cauți într-un organism politic al altui stat, din care TU spui că nici măcar nu faci parte?
  Fii maghiar pe stradă, nu în Parlament!

 9. Gabriela Constantinescu de ce nu-ti fortezi memoria si-ti aduci aminte de masacrele de la Abrud ,Aiud,Zalãu,sau voluntarii lui Olteanu,gãrzile lui Maniu,crimele din Aita Seacã,actele de eroism din Tãrcaia,lagãrele din Feldioara,TgJiu deportãri a mii de familii de unguri în deltã ,Bãrãgan si lista poate continua.Cum se explicã cã voi numai de Ip si Trãznea stiti?

  • care au fost primii cu omoruri violuri talharii ( pe atunci nu era luxul deportarii)?
   cine a venit nechemat aici?
   te astepti sa cotropesti si sa fii iertat, uitat cand tu nu uiti si nu ierti?

   dar mai bine hai sa ne acceptam, sa respectam realitatea istorica, sa respectam orice stat in care traim, si daca nu va convine cel mai corect e sa faceti drumul invers pornit acum sute de ani

  • @band… faci o insiruire de substantive proprii, cu o semantica cel putin discutabila relativa la istoria comuna, fara sa spui nimic, de fapt. Asta este o alta definitie a minciunii. Adevarat, mai elevata decat minciuna grosolana, dar tot minciuna. Nu poti avea asteptari de la un urmas al unor criminali.

  • Aita Seacă: criminali de etnie maghiară executați DUPĂ ce asasinaseră în prealabil soldați români, justiție în timp de război, no issues.
   Tărcaia, Aiud, răzbunarea românilor DUPĂ ce în prealabil ungurii arseseră sate românești.
   „Gărzile luu Maniu” răspunsul la bandele paramilitare organizate de maghiari după intrarea armatei române în Transilvania de Nord ocupată de horthyști.
   Ești sigur că vrei să continuăm?
   Am vreo două volume despre „faptele de vitejie” ale honvezilor în Transilvania de Nord între ’40 și’ 44, nu doar Ip și Trăznea…

 10. o intrebare pentru toti maghiarii mandri de etnia lor, cat de mandri sunt cand UDMR voteaza alaturi de PSD orice mizerie critica pentru Romania? mandri ca au mai bagat un bat prin gard? mandri ca au mai facut un troc? mandri ca mai incolo vor putea cere un favor? mandri ca UDMR=PSD? mandri ca scopul scuza mijloacele?

 11. Pe „pamantul natal”, adus pe cai, cu desagele, din stepele mongole de stramosii stramosilor lui Hunor!!!
  Dupa ce si-a pierdut aliatii puternici in persoana lui Dragnea si Taricenau, Kelemen asta vorbeste cu atata ura, uitati-va la el, NU a afirmat nicicum ca e cetatean ROMAN, el e din Transilvania, de parca Transilvania i-a dat Buletin, de parca Transilvania e si a fost totdeauna a stramosilor, stramosilor lui..
  Hunore, v-ati luat nasul la purtare, cum spun romanii, cand vreme de 30 de ani si mai ales in ultimii 3 ANI UDMR cot la cot cu escrocii din politica damboviteana ati facut ce-ati VRUT!
  AJUNGE!!!
  Constitutia Romaniei e UNA si pentru voi, alegeti daca NU va place!
  Puteti alege, aveti dubla cetatenie, nu?!
  Vad ca PSD tace chitic pe tema Rapoartelor SRI din 2015-2016-2017-2018, chiar si Kelemen Hunor tace(evident, pentru ca dl Hunor urla cand nu se respecta Legile initiate de UDMR si favorabile minoritatiii maghiare, dar tace chitic cand e vorba depsre Rapoartele SRI!), a trimis-o zilele trecute pe purtatoarea de cuvant a UDMR, care ne-a mai tras si aia o jignire, asa de Romani necivilizati care nu le transmitem feliciatri de Rusaliile catolice!
  Sper ca jurnalistii sa nu uite si sa-l intrebe pe tractoristul Ciolacu depsre cat vor mai zace in parlament Rapoartele NEDEZBATUTE ale SRI dintre ANII 2015-2018!

 12. Salut !
  Cu fiecare aniversare Trisnonului, Romania trebuie
  sa mareasca vigilenta, cu inca un grad !
  Istoria are numeroase rxemple, ca ceea ce s-a castigat printr-o lupta, se poate pierde in lupta urmatoare !
  O singura observatie ref la discursul lui KH :
  Pamantul stramosilor sai este, dovedit istoric, pe undeva prin Asia.
  El nu s-a nascut pe pamantul stramosilor sai,ci pe pamnt romanesc.

 13. GARETH tu pentru orice ai o justificare o scuzã.Dacã si crezi în ele esti un om fericit.Aşa în felul tãu….

 14. Aniversarea centenarului pacii dela Trianon este inca o dovada a perversitatii si vicleniei liderilor mnaghiari din Romania.Uitati-va la discursul lui Kelemen Hunnor; in cuvinte mestsugite deplange semnarea Tratatului de la Trianon.Pastreaza patina autoritatii austro ungare, ei intot deauna au dreptate, nu gresesc niciodata, sunt evident superiori natiei romane , care trebuie sa se supuna indiferent ce vor ei. Pentru ca a vorbit de stramosi , vreau sa-i amintesc despre traumele si suferintele romanilor din transilvania inainte de Unire . Strabunicul meu afost arestat si inchis 5 luni la seghedin pentru ca a cantat Desteapta-te romane intr-un cor din blaj, in1898. In 1916 afost din nou arestat si dus la inchisoarea Rust Sopron alaturi de un grup de intelectuali romani din Sebes si eliberat in 1917. In calitate de protopop greco catolic afost ales Presedintele comitetului national pentru Unire siafost unul dintrecei1227 de delegati care a votatUnirea cu Romania. Nu vi se pare ciudat ca liderii maghiari nu folosesc termenul de Romania, ci numai Transilvania?Oare ce gandesc si planuiesc? Intelegerile subterane si odioase cu Psd dela proiectele de legi anticonstitutionale, trcute pe furis in c ate o Camera,dela declaratia minstrului ungar : noi cu PSD ne intelegem din priviri, pana la blocarea in parlament a rapoartelorSRi pe anii 2015, 2016,2016, 2017, 2018, care dezvaluiau actiuni iredentiste ale maghiarilor din Romania.Bunele intentii afisate perfid de Kelemen Hunnor sunt frectii la un picior de lemn. Nu trebuie sa uitam niciodata sacrificiile, suferintele si traumele inaintasilor nostri care au realizat marea Unire.Iar iredentistilor maghiari care plang la aniversarea Trianonului trebuie sa le raspundem decent dar ferm!

 15. !Alex

  mi-a placut postarea domniei-voastre, in continut, in forma!

  Cand Attila o venit in Ardeal, era vara, cald, a dat de un lac, intr-o poiana, intr-o padure si s-o dezbracat omul la pielea goala si s-a bagat in lac…cand sa iasa, hainele nu-s!

  Intrebare: cine a fost primul in Ardeal?

 16. Individul ăsta a păpat toată viața din banii Statului Român. Câtă nesimțire!!! Așa e când ai un stat slab. Îți faci nevoile pe el și pe deasupra mai iei și bani pentru asta.

 17. De exceptie : G.M. Tamas , „De ce sa nu vorbim despre Trianon”(contributors.ro);dar,in mod sigur,dl.Kelemen nu l-a citit…

 18. Am citit comentariul pervers si viclean aluiKelemen Hunnor si am observat ca el pastreaza patina imperiala austro ungara , ei au intotdeauna dreptate, nu gresesc niciodata, sunt superiori natiei romane. Pentru ca a vorbit de stramosi, vreau sa-ivorbesc de strabunicul meu. La 22 de ani a fost arestat si inchis la Seghedin pentru ca a cantat itr-un cor la Blaj Desteapta-te romane. Astat 5 luni. In 1916 a fost arestat si inchis la Rust Sopron alaturi de un grup deintelectuali romani din Sebes. afost eliberat in 1917 iar in 1918 afost ales presedintele Consiliului National Pentru Unire Sebes sia fost printre cei 1227 de delegati semnatari ai actului Marii Uniri. Suferintele traumele si sacrificiile romanilor puternic majoritari din Transilvania au luat sfarsit odata cu Marea Unire Dar dupa cum vedeti, unii cetateni insemnati de etnie maghiara isi ling ranile si acum dupa c 100 de ani Oare la ce se gandesc si planuiesc cand nu spun Romania ci numai Transilvania, cum bine spunea doamna Lili mai sus.Discursul oarecum impaciuitor a lui Kelemen este frectie la un picior de lemn. Nu trebuie sa uitam niciodata traumele, sacrificiile si suferntele inaintasilor nostri. iar iredentistilor maghiari sa le raspundem decent, dar ferm!

 19. Rog nu mai publicati al doilea mesaj

 20. As vrea sa ne amintim ca ,in Romania,ziua de 4 iunie a trecut mereu,in general,ca orice alta zi-ne-au reamintit-o politicienii maghiari si reprezentantul aliatului lor de nadajde,psd,prin Titus Corlatean care a propus ca aceasta zi sa intre intre sarbatorile nationale ;ce sa intelegem de aici?ca aliatii politici isi servesc pase,ca sa vada „lumea”cat sufera ei pentru natie(ma rog,fiecare pentru a lui ),suferinta aducatoare de voturi si avantaje bine dirijate ?

  • Uita-te CAND a facut Titus Corlatean propunerea sarbatoririi Trianonului: FIX dupa scandalul cu ADOPTAREA tacita in Camera Deputatilor a Legii autonomiei tinutului secuiesc!
   De FRICA pierderii voturilor, PSD a bagat-o p-asta cu Sarbatorirea Trianonului, desi NU le-a pasat pana acum de Trianon patrihotilor din PSD!

 21. @dan … impresia mea este ca ai dreptate. PSD si UDMR sunt fete diferite ale aceleiasi mizerii. Fiecare apasa pe aceeasi pedala, doar ca pe partea sa. In felul acesta, isi servesc unul altuia, interesele. Am putea merge mai departe cu analogia si sa spunem ca PSD este UDMR-ul romanesc, iar UDMR este PSD-ul unguresc. Doua grupari organizate in vederea savarsirii de infractiuni.

 22. MIHAI tu confunzi sexul cu flexul.Foarte frumoasã chestia asta cu dacii si cu Scorilo,salutãri din Covasna lui Decebal,dar poti sã-mi explici cã pînã nu de mult vã pomenea lumea sub numele de Valahia,Vlahia locuit de cãtre valahi.Eventual sã ne spui si de unde provin valahii,si de ce aveți în vocabularul român foarte multe cuvinte de origine vlahã iar dacicã mai deloc.Sau cînd si de ce s-a renuntat la denumirea Dacia?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.