G4Media.ro

Jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a fost condamnat…

Sursa Foto: Facebook / Peter Szijjarto

Jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru ”incitare la ură”

Jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a fost condamnat miercuri la opt ani de închisoare pentru „incitare la ură”, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Curtea Supremă de la Minsk a consemnat că ziaristul în vârstă de 49 de ani, corespondent al cotidianului Gazeta Wyborcza din Polonia şi militant pentru drepturile minorităţii din care face parte, a fost considerat vinovat şi de „apeluri publice şi acţiuni cu scopul de a dăuna unităţii naţionale”. El ceruse sancţiuni internaţionale împotriva Belarusului.

Procesul a avut loc la tribunalul regional din Grodno, în vestul fostei republici sovietice Belarus, unde trăieşte o comunitate importantă de origine poloneză.

Pedeapsa prevede detenţia într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”, a precizat instanţa supremă în comunicatul citat.

Polonia a condamnat imediat, printr-un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varşovia, verdictul „nedrept” al justiţiei dintr-un „stat autoritar”.

La rândul său, lidera din exil a opoziţiei belaruse Svetlana Ţihanovskaia a apreciat că sentinţa reprezintă o „răzbunare personală” a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Poczobut se afla în închisoare din martie 2021, când a fost arestat. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a-l elibera, odată cu toţi ceilalţi deţinuţi politici”, a scris Ţihanovskaia pe Twitter.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...