G4Media.ro

Jocul periculos al PSD: antisemitismul ca armă politică

Jocul periculos al PSD: antisemitismul ca armă politică

PSD a înregistrat marți unul dintre cele mai periculoase derapaje din istoria sa recentă, când Ilan Laufer l-a acuzat public de antisemitism pe președintele Klaus Iohannis. Cu sigla PSD în spate, cu girul președintelui Liviu Dragnea și sprijinul consultanților israelieni, Ilan Laufer a vrut să transforme un simplu joc politic într-o dispută ideologică extrem de sensibilă. Jocul PSD este iresponsabil, dat fiind că Iohannis a demonstrat cu vârf și îndesat o sensibilitate aparte pentru cauza evreilor, militând pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și vorbind în dese rânduri despre problema majoră a antisemitismului.

Laufer este doar un instrument utilizat de propaganda PSD-istă împotriva lui Iohannis, o propagandă începută încă din alegerile prezidențiale din 2014 și continuată în ultimii doi ani de personaje abjecte precum Darius Vâlcov, Liviu Pop sau de ex-peremiștii Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu, veniți dintr-un partid cu poziționări clare anti-semite.

Propaganda PSD vrea cu orice chip să lege de imaginea lui Klaus Iohannis, etnic neamț, de nazism și antisemitism. PSD-iștii și consultanții lor vor cu orice chip să provoace reacții internaționale împotriva lui Iohannis pe tema presupusului său antisemitism.

E o tactică de o periculozitate extremă, pentru că aici nu e vorba despre acuzații la adresa unui simplu particular, ci despre atragerea șefului statului român într-un joc internațional ce poate avea consecințe grave.

Mai mult: autovictimizarea gratuită a lui Ilan Laufer provoacă reacția inversă, având potențialul de a dezlănțui antisemitismul latent din societate. Acest pericol l-a sesizat perfect și profesorul Liviu Rotman, care a scris pe Facebook că ”Laufer și cei ce stau în spatele lui sunt iresponsabili! Nu numai că declarațiile lui Laufer nu sunt argumentate, dar ele pot provoca o consolidare a antisemitismului. Aș zice că fostul ministru face jocul unor forțe antisemite”.

Nu vă grăbiți să acuzați societatea românească pentru antisemitismul latent: acest sentiment există în majoritatea statelor europene și el e potențat din timp în timp de campanii politice iresponsabile și populiste. Vezi campania stop-Soros din Ungaria lui Orban.

Profesorul Rotman mai are dreptate într-un punct: să vezi partidul condus de ex-PRM-iști precum Codrin Ștefănescu că reclamă antisemitismul lui Iohannis e ”culmea absurdului”. Și arată o premeditare de maximă rea-credință, o agendă politică complet distorsionată. Adică agenda pe care Liviu Dragnea a imprimat-o constant PSD, încercând să proiecteze imaginea unui președinte antisemit, ba chiar cu simpatii naziste.

Asta au încercat să facă în trecut locotenenții lui Dragnea, dar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a reacționat prompt. CNCD i-a sancționat pe consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, și pe fostul ministru al educației, Liviu Pop, pentru discriminare după ce au sugerat că Forumul Democrat al Germanilor din România ar reprezenta o organizație nazistă. Vâlcov a fost amendat cu 2000 de lei, iar Pop a fost sancționat cu avertisment contravențional. Amintim că postarea lui Darius Vâlcov, în care Iohannis apare în postura lui Hitler, a stârnit critici vehemente din partea comunității evreiești și reacția Guvernului german.

Acuzațiile lui Laufer sunt însă infinit mai grave, pentru că au girul PSD: au fost făcute în cadru formal, în sediul PSD, cu sigla partidului pe fundal și cu girul Biroului Politic Național al partidului (BPN). Manipularea s-a mutat practic la sediul PSD și nimeni nu o poate nega. Nimeni din PSD nu s-a delimitat de acuzațiile lui Laufer.

(Foto: InquamPhotos / Alberto Grosescu)

Doar că socoteala din Kiseleff nu se potrivește cu cea din târg. Până acum, reacțiile din partea comunității evreiești, interne și internaționale, sunt de condamnare a gestului PSD. MCA România, directorul Muzeului Internațional al Holocaustului, intelectualii evrei, șeful CNCD – toți au criticat ieșirea lui Laufer și politica PSD.

Cu toții au văzut că Iohannis a internalizat istoria poporului german, erorile uriașe ale trecutului, și este extrem de atent la chestiunea antisemitismului. Are printre consilierii săi un exeget ai Holocaustului – Andrei Muraru, înființarea unui Muzeu al Holocaustului a fost printre primele sale inițiative majore, iar distincția „Light Unto the Nations” acordată de Comitetul Evreiesc American a răsplătit această poziționare clară și fără echivoc.

Dacă PSD va continua pe această linie, în pofida evidențelor și a bunului simț, va ajunge și mai aproape de groapa istoriei. Un partid care distruge justiția, statul de drept, economia, e pe cale să dezlănțuiască și forțele cele mai întunecate din societate. Totul, în folosul meschin al unui lider corupt și inconștient.

PS: Apropo de acuzații aberante: în logica lui Laufer, ne putem gândi că Dragnea l-a dat afară din guvern în ianuarie 2018 pentru că e antisemit? Evident că e o prostie, evident că această ipoteză nu stă în picioare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Anul trecut, Iohannis a primit distincţia ‘Light Unto the Nations’ de la American Jewish Committee. Este cea mai înaltă distincţie a organizaţiei.
  Laufer este complet iresponsabil si incompetent daca isi imagineaza ca prin refuzul de a-l numi ministru, Johannis da dovada de antisemitism.
  Laufer e un biet dobitoc.

  • Nu vorbeste Laufer, vorbesc consilierii/mercenarii politici cu gura lui.

  • Știi vorba țăranilor … sic transit gloria mundi.

   Și Ceaușescu fuse primit cu cele mai mari onoruri, pe care nu le mai văzu alt președinte al României și-n SUA și-n Marea Britanie, ba i-o făcură (ăle mai mari universități de pe-acolo) doctor honoris cauza și pe nevastă-sa.

   Cred că nu terbuie să mai continuu raționamentul la … actualul plăvan.

   Pentru simetrie, închei cu vorba academicienilor … fosta-i lele, cât ai fost.

  • #muie PSD

  • Catrino, am să le comunic … ce ai solicitat 😉

  • Formularea corecta: ”Laurentiule, am sa le comunic…ce ai de dat ?”

 2. PSD va fi votat din nou de mafioti, de sclavii lor din judete si de fraierii care tanjesc dupa „viata buna” de dinainte de ’89.

  Cum ii invatam pe romani sa mearga la vot, mai ales cand sunt deprimati si scarbiti? Asta e intrebarea.

 3. Consilierii lui Duie Mragnea au scris fituica de pe care citea dobitocul …in stilul binecunoscut al PZD-ului de a arunca cu laturi in adversarii politici.

 4. Oricum, daca si-ar da Klaus „The Terminator” maieul jos, i s-ar ofili abdominalii si pectoralii lui Johnny Bravo asta nascut la Polizu, etaj 3, salonul ”conlocuitori”…

 5. Știu că nu plăcu faptu că Laufer vorbi fără perdea și agresiv, apropiindu-se de nivelul la care mai toți adversarii s-au învâțat să vorbească … pesediștilor. Cu diferența că pesediștii o încasează de câțiva ani. Și de abținut, se abținură cât fu omenește posibil.

  Acu, își ziseră să iasă și ei puțin la atac. Or fi ieșit … excesiv? Or fi ieșit, dar … au pus pe masă și vreo 7-8 argumente concrete.

  Că pe moment se pune accent pe duritatea mesajului, e normal. Însă de întâmplat, încep să se-ntâmple niște lucruri … altfel.

  Pentru început, după multă vreme, KWI și susținătorii lui au intrat în defensivă.
  Apoi, chestiile sensibile puse în cârca lui KWI, vor rămâne acolo și mai ales se vor inflama serios la următoarea prezumtivă/ previzibilă gafă/ aroganță. Ceea ce, văzurăm cu toții, e ușor de întâmplat adeptului învrăjbirii … bine făcute.

  • Pacala cel original nu era inteligent, dar macar era istet.
   Matale…..

  • Se mai întâmplă … Lâna ce-o adunasem în pod nu era bună de țesături, da’ tot găsii un cumpărător care și-o făcu … saltea.

  • @păcalici,
   La ce ce-i mai foloseste cumpărătorului salteaua din lâna, daca nu-si mai poate ridica de la o vreme…moralul?
   PS. Auzi, trage usa aia dupa tine cand pleci…!

  • „au pus pe masă și vreo 7-8 argumente concrete”.
   Fii te rog amabil si transmite-ne si noua in scris aceste argumente.

 6. Declar sincer:
  – In timp ce neispravitul ala vorbea si arata ca Presedntele e antisemit pentru ca nu e de acord ca el sa fie ministru doar pentru ca el este evreu, simteam cum incep sa fiu si eu antisemit ca reactie la zicerile lui scandaloase. Mi-am revenit insa repede vazand cu cine am de a face.
  – Un gust amar mi-a lasat si unul dintre invitatii la emisiunea lui Rares Bogdan de aseara, care incepuse sa peroreze cam la fel cu iresponsabilul care a initiat scandalul.

 7. Fumigene … toate declaratiile astea tampite si agresive pe care PSD ni le serveste de ceva vreme incoace sunt doar manevre care ne fac sa pierdem vremea discutand care ce a mai zis, in timp ce ei isi vad de ale lor …

 8. Se pare că apar noi forme de postaci la orizont, cei naționalișt-șugubăți. Păcat că nu au și umor.

  Să revenim la acest fante de mahala cu veleități de super model internațional. Și-a consumat cei doi neuroni din dotare pentru a-și construi cu sârg six-pack-ul. Consecințele? Până și a citi ce-i pun alții în față devine un efort la care creierașul lui obosit de atâta tras la fiare nu mai poate face față. Păcat, ar fi făcut pereche potrivită premierei noastre, premier și vicepremier, Ying și Yang, splendoarea fizică și intelectuală.

 9. Daca guvernul actual este un accident al democratiei, psdragnea este un accident nefericit al istoriei, o gasca de mafioti iresponsabili care a depasit toate recordurile in materie de hotie, ticalosie, prostie, incompetenta, agramatism, spirit gregar, agresivitate tampa, impostura.
  Aceasta grupare mafiota, numita psd, aluneca tot mai mult pe panta extremismului de cea mai joasa speta.
  Dupa ce ne vom elibera de aceste gunoaie, este nevoie de o reforma profunda a constitutiei, a clasei politice, a legii electorale si a celei a partidelor politice pentru a evita ca astfel de accidente sa se mai intample. Societatea romaneasca are nevoie de un „vaccin” impotriva unor astfel de „accidente” ale istoriei si democratiei.

 10. Este de apreciat in mod deosebit luarea promptă de atitudine a domnilor Radu Ioanid si Liviu Rotman ! ILAN LAUFER face in mod iresponsabil jocul antisemitismului european si nu numai . Acest fapt poate duce la consecințe foarte periculoase si nu se poate trece chiar superficial peste incident. Mai există un alt ILAN , pe numele de ILAN SHOR în Republica Moldova , care se inscrie perfect in aceeași linie de iresponsabilitate. Si culmea, chiar cu girul unor europarlamentari , care-i fac PR si-l sustin la fata locului. ! Ajuns pe ușa din dos a scenei politice basarabene, implicat ca mijlocitor in furtul secolului ( un miliard de dolari ) si urmărit penal , ILAN SHOR se sustrage cu succes tuturor cercetărilor justitiei , dar pohtește la puteri și măriri politice parlamentare sustinute disimulat ,dar flagrant de guvernarea PD – Un PARTID DEMOCRAT frate bun si de mare ”temeritate” cu PSD -ul din RO. Dacă nu mă inșel, chiar azi – 21 nov. a.c. va avea loc si o sedința comună a celor doi mari frați politici de hoții si chilipiruri si a guvernelor lor. Presa din Ro nu acordă nici macar minimum de interes și atentie fata de ceea se petrece peste PRUT Si unde se petrec fenomene cu implcatii romanesti evidente, periculoase si cu tentă antisemită iresponsabilă. Tocmai in privinta apartenentei RO la UE si NATO.

 11. Acuzatia PSD pentru antisemitism are efectul unei acuzatii naziste pentru antisemitism.

 12. Cele afirmate de domnul Ilan Laufer sunt corecte in proportie de 100% ,
  iohannis nu este decat un SLUGOI al Germaniei .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.