G4Media.ro

Jeff Bezos se oferă să achite până la două miliarde de dolari…

Sursa foto: Blueorigin.com

Jeff Bezos se oferă să achite până la două miliarde de dolari către NASA, în schimbul unei noi misiuni pe Lună

Miliardarul american Jeff Bezos s-a oferit luni să achite până la două miliarde de dolari din costurile NASA, dacă agenția spațială americană îi va atribui companiei sale, Blue Origin, un contract ce prevede dezvoltarea unui vehicul spațial pentru asolizarea unui echipaj de astronauți pe Lună, relatează Reuters.

NASA a atribuit în luna aprilie un contract de 2,9 miliarde de dolari companiei SpaceX, deținută de rivalul lui Bezos, magnatul Elon Musk, pentru a construi un vehicul care să transporte astronauți pe suprafața Lunii cel mai devreme în 2024, respingând oferta făcută de Blue Origin. Pentru oferta respectivă, compania lui Jeff Bezos a încheiat un parteneriat cu alți giganți ai aeronauticii, Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper. NASA invocase la acel moment lipsa de fonduri și succesul dovedit al misiunilor orbitale efectuate de SpaceX.

Într-o scrisoare către administratorul NASA, Bill Nelson, Jeff Bezos a precizat că Blue Origin va acoperi plăţile agenţiei spaţiale americane din actualul şi următorii ani fiscali printr-o donaţie de până la 2 miliarde de dolari şi că va achita costurile unei misiuni orbitale dedicate testării tehnologiei sale. În schimb, Bezos a mai spus că Blue Origin va accepta un contract ferm cu preţ fix şi va acoperi orice depăşiri ale costurilor legate de dezvoltarea sistemelor de zbor spaţial.

„NASA s-a îndepărtat de strategia sa de achiziţie din două surse din cauza problemelor bugetare pe termen scurt, iar oferta noastră elimină acest obstacol”, a afirmat miliardarul american.

„Fără competiţie, ambiţiile NASA pe termen scurt şi lung în ceea ce priveşte misiunile spre Lună vor fi amânate, în cele din urmă vor costa mai mult şi nu servesc interesului naţional”, a adăugat Bezos.

Înainte să aleagă SpaceX, NASA a lansat o cerere de oferte pentru un vehicul spaţial care să transporte astronauţi pe suprafaţa Lunii în cadrul programului său Artemis, ce vizează revenirea oamenilor pe satelitul natural al Terrei pentru prima dată după anul 1972. Modulul de asolizare dezvoltat de Blue Origin se numeşte „Blue Moon”.

Conform clasamentului efectuat de revista Forbes, Jeff Bezos şi Elon Musk ocupă primul loc, respectiv locul al doilea, în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume.

Oferta transmisă de Jeff Bezos vine în contextul în care, cu șase zile în urmă, magnatul american a zburat alături de alţi trei oameni până la limita spaţiului la bordul rachetei şi capsulei New Shepard, dezvoltate de Blue Origin, marcând astfel un moment important în încercările companiei sale de a deveni un jucător major pe piaţa emergentă a turismului spaţial.

Sursa foto: Blueorigin.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Adica sa ofere mita pentru a fi folosit produsul sau inferior tehnologic fata de cel al celorlalti concurenti (da, s-a facut concurs pentru acel modul spatial). Nice!
    #FuckTheGovernment

    • Asa e cand esti semianalfabet de romanica si iti dai cu parerea despre chestii total peste puterea ta de intelegere, bati campii