G4Media.ro

Japonia, obligată de Coreea de Sud să plătească despăgubiri de câte 74.000…

sursa foto: Pexels

Japonia, obligată de Coreea de Sud să plătească despăgubiri de câte 74.000 de euro pentru 12 femei foste sclave sexuale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Un tribunal sud-coreean a ordonat vineri Japoniei să plătească despăgubiri pentru 12 femei ce fuseseră obligate la sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în bordeluri ale armatei imperiale, sau pentru familiile lor, o decizie fără precedent susceptibilă să irite Tokyo, informează AFP.

Tribunalul districtului central Seul a decis că executivul nipon trebuie să plătească fiecărei victime câte 100 de milioane de won (74.000 de euro), a relatat agenţia sud-coreeană Yonhap, citată de AFP.

Acesta este primul dosar civil înaintat justiţiei în Coreea de Sud împotriva Tokyo de către cele care erau denumite eufemistic „femei de reconfortare” şi care în realitate erau sclavele sexuale ale trupelor japoneze.

Potrivit majorităţii istoricilor, până la 200.000 de femei – în principal originare din Coreea, dar şi din alte ţări asiatice, inclusiv China – au fost forţate să se prostitueze în bordeluri militare nipone în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Tokyo şi Seul sunt doi aliaţi-cheie ai SUA într-o regiune dominată de China şi confruntată cu ameninţarea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare. Însă relaţiile dintre ele rămân tensionate din cauza vechilor diferende moştenite din perioada în care Peninsula Coreeană era o colonie a Japoniei (1910-1945).

Guvernul japonez neagă responsabilitatea sa directă pentru abuzurile comise în timpul războiului, insistând asupra faptului că victimele erau recrutate de civili şi că bordelurile erau exploatate comercial.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Japonia merita rasa de pe fata pamantului la ce atrocitati au facut soldatii japonezi
  Normal ar fi sa plateasca urmasilor a peste 200000 de femei obligate sa se prostitueze.
  Poate se va ocupa China odata si odata de mizerabilii astia.

  • Esti un ratat bai nene, cine nu a facut atrocitati pe pamantul asta ? Dacii liberi poate. Daia noi ca natie suntem asa puturosi.

 2. Ei uite ca de daci nu s-a scris ca au facut atrocitati si nici de romani in razboaiele mondiale si asta pentru ca suntem de religie ortodoxa nu ca descreieratii de japonezi.

 3. Ai dreptate, nu exista natie in istorie sa nu fi facut atrocitati, inclusiv romani…
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Odesa

 4. Problema este ca guvernul Japonez nu recunoaste acest lucru,

  deci daca inteleg eu bine, japonezii spun * este adevarat ca am ocupat aceasta tara, dar nu autoritatile militare s-au ocupat de aceste femei*…si aceste femei au fost platite…ca atare problema ar fi de natura, intre actori civili…

  eu zic ca tot ce se petrece intr-un teritoriu intra sub responsabilitatea celui care are acel teritoriu..in cazul de fata, Japonia..

  in al doilea rand, este foarte posibil ca acele femei sa fi fost constranse, adica sa nu fi avut libertatea alegerii, din motive de foame, din motive de presiuni administrative…ele nu s-au *indragostit* de ocupantul japonez…

  in al treilea rand, exista o clara coresponsabilitate a guvernului in raport cu conduita militarilor sai…femeile japoneze erau exploatate sexual in folosul armatei japoneze?

  nu cred ca banii constituie miza Japoniei, cat valoarea de simbol al actului de justitie…

 5. A obligat Japonia? nu vi se pare o formulare nelalocul ei?