G4Media.ro

Iulian Bulai (USR) cere intervenția urgentă a ministrului Culturii și a directorului…

Sursa Foto: info-sud-est.ro

Iulian Bulai (USR) cere intervenția urgentă a ministrului Culturii și a directorului Institutului Național al Patrimoniului pentru a stopa construcția unui bloc peste vestigiile cetății antice Tomis

Deputatul USR Iulian Bulai le solicită ministrului Culturii și directorului Institutului Național al Patrimoniului să intervină urgent pentru a rezolva situația de la Constanța, unde se construiește un bloc peste vestigiile cetății antice Tomis și pentru a impune pe viitor politici publice sănătoase privind dezvoltarea urbanistică a orașelor istorice.

„Domnule ministru Gheorghiu, interveniți pentru salvarea patrimoniului constănțean! Oriunde ai săpa în Constanța, există urme ale vechiului Tomis roman. Așa se-ntâmplă peste tot acolo unde există continuitate, o istorie de locuire. Oriunde ai săpa în Iași, găsești vestigii. Oriunde ai săpa la Londra, Paris, Roma, Florența etc., din pământ răsar rămășițe ale altor civilizații. Și totuși, aceste orașe se dezvoltă în continuare, oamenii construiesc și-n zilele noastre. Să respecți și să protejezi patrimoniul nu înseamnă să oprești în loc timpul. Dar înseamnă să gândești orașul contemporan cu cap. Să respecți trecutul, legea și pe ceilalți. Să asiguri continuitatea între ce a fost, ce este și ce va fi orașul. Cu certitudine, asta nu s-a întâmplat la Constanța. Acolo e Estul sălbatic tomitan. La Constanța, primăria se face că nu știe că orașul n-a fost fondat pe vremea lui Radu Mazăre, iar de construit se construiește ca pe vremea hanatelor tătare: ștergem orice urmă a ce-a fost înainte, că ne-ncurcă, noi suntem noii întemeietori. Iar dacă lucrurile rămân așa când e vorba despre Tomis, mă tem că haiducismul nu doar că va continua, dar se va extinde în toată țara”, scrie Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

Deputatul USR întreabă dacă oare ar fi intervenit vreo autoritate, de exemplu Direcția Județeană de Cultură, în cazul în care nu s-ar fi pus constănțenii obișnuiți scut în fața distrugerii.

„Le solicit ministrului Culturii, dl Bogdan Gheorghiu, și directorului Institutului Național al Patrimoniului, dl Ștefan Bâlici, să intervină urgent și să facă tot ce e omenește și legal posibil pentru a rezolva situația de la Constanța și pentru a impune pe viitor politici publice sănătoase privind dezvoltarea urbanistică a orașelor istorice. Nu-i putem arunca la groapa de gunoi și pe Burebista, și pe Traian, și pe greci, și pe Ștefan cel Mare, și pe domnitorii fanarioți, și Belle Epoque”, încheie Bulai.

Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate de un investitor imobiliar din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările, transmite Info Sud-Est. În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.

Distrugerea vestigiilor a fost făcută pentru ca pe terenul respectiv să fie ridicat un bloc de patru etaje. Dezvoltatorul imobiliar care ridică imobilul este Stelian Bucovală, membru PNL și unul dintre cei mai importanți sponsori ai partidului. Bucovală este cunoscut în Constanța datorită afacerilor de succes din domeniul alimentației publice, potrivit Info Sud-Est.

Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, după cum a relatat info-sud-est.ro.

Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța.

Investitorul Bucovală a reușit să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcție. La finalul anului 2019, investitorul a obținut și autorizația de construire (mai multe detalii aici), iar în urmă cu o săptămână a început să sape în șantier.

Sursa foto: info-sud-est.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ti’ai pierdut credibilitatea, interesul, bulă.

    No one cares what you want.

  2. Bulaiule,mai usor cu carul pe scari..unde ai fost anii astia,te-ai trezit doar acum de cand e PNL la guvernare?Aaa,uitasem ca erai la cafenea la parlament,cu prietenii cuci din pesedeu…cand era dancila la butoane, era buna ca va aducea voturi fara sa miscati un deget,acum procedati la fel:dati din gura,ca altii s-au sacrificat in prag de alegeri sa faca macar un buget pentru guvernare ,nu voi.Cu dancila ati stat la poze,cu Orban e mai rau ,ca nu va cresc procentele asa cum visati,nu?

  3. Buna initiativa, pacat ca trolii reactioneaza doar la propaganda.

    • La acelasi lucru ma gandeam si eu. Prea mult efort sa stai sa explici pe indelete stimatilor de mai sus.

    • Nu trebuie explicat nimic. Îți explic eu de fapt mai multe dacă ești curios. Felicitări USR ului. Nu lui Bulă. Ăsta e o gluma proasta.