G4Media.ro

ISW: Xi Jinping „va discuta probabil cu Putin despre scheme de evitare…

Sursa foto: Twitter / President of Russia

ISW: Xi Jinping „va discuta probabil cu Putin despre scheme de evitare a sancțiunilor” în timpul vizitei la Moscova de săptămâna viitoare

Președintele chinez Xi Jinping „va discuta probabil despre scheme de evitare a sancțiunilor” și își va exprima interesul de a intermedia o „soluționare negociată” a războiului din Ucraina atunci când se va întâlni cu Vladimir Putin săptămâna viitoare, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Liderul chinez se va întâlni cu Putin în perioada 20-22 martie, într-o acțiune care este posibil să consolideze legăturile mult mai strânse dintre Rusia și China, chiar în momentul în care relațiile dintre Moscova și Occident ating noi minime.

Analizând această mișcare, ISW afirmă că președintele Xi „intenționează probabil să discute cu Putin și cu oficialii ruși despre scheme de evitare a sancțiunilor pentru a sprijini vânzarea și furnizarea de echipamente chinezești către Rusia”.

ISW a evaluat anterior că președintele belarus Alexander Lukașenko și Xi au semnat la 1 martie un pachet de 16 acorduri care ar putea facilita evitarea sancțiunilor rusești prin canalizarea bunurilor chinezești prin Belarus.

Grupul de reflecție american mai spune că liderul chinez „caută, de asemenea, probabil să promoveze eforturile chineze care vizează poziționarea Chinei ca mediator terț imparțial pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina”.

Acesta adaugă că președintele Xi „ar putea căuta să se bazeze pe succesul său în medierea restabilirii legăturilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită într-un efort mai larg de mediere a războiului”.

Pentru context: luna trecută, China a cerut o încetare a focului și negocieri de pace în Ucraina și a îndemnat toate părțile să „evite să alimenteze flăcările și să agraveze tensiunile”.

Beijingul a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că „armele nucleare nu ar trebui folosite” și că „războaiele nucleare nu ar trebui să fie purtate”.

Ucraina a respins în repetate rânduri apelurile la încetarea focului în timp ce teritoriul său este ocupat de trupele rusești.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...