G4Media.ro

ISW: Moscova încearcă să folosească actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza…

Sursa foto: OSCE

ISW: Moscova încearcă să folosească actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului

Prestigiosul think-tank american Institutul pentru Studiul Războiului estimează că Rusia încearcă să folosească “actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE) sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei”.

În cea mai recentă notă de analiză dedicată evoluțiilor legate de conflictul din Ucraina, ISW notează că guvernatoarea regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, o apropiată a Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează guvernul moldovean – cel mai recent atac dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale.

Guțul a afirmat în data de 8 aprilie, în timpul unui interviu acordat canalului de televiziune de stat rusesc Pervîi Kanal, că, dacă Găgăuzia ar începe procesul de separare de Republica Moldova, va exista o reacție nu numai din partea guvernului moldovean de la Chișinău, ci și din partea Bucureștiului. Guțul a afirmat că Guvernul de la București „controlează” autoritățile moldovenești, insinuând astfel că Moldova nu este suverană.

Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la secesiunea găgăuză cu „declarații zgomotoase și amenințătoare” sau ar putea desfășura forțe în Găgăuzia și a afirmat că unificarea dintre Moldova și România ar însemna „moartea” Moldovei, a limbii și culturii moldovenești. În data de 5 aprilie, Guțul a afirmat că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de Moldova în cazul în cazul unei unificări cu România.

“Interviul lui Guțul din 8 aprilie la televiziunea de stat rusă are probabil ca scop stabilirea condițiilor pentru a justifica o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei în fața vorbitorilor de limbă rusă și a publicului pro-rus din Găgăuzia, Republica separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova și alte zone pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și în Rusia însăși”, subliniază ISW.

Kremlinul consideră probabil că eforturile sale în Moldova fac parte dintr-un conflict geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul, notează ISW.

Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAE) și oficiali ai MAE au insinuat recent că țările occidentale ghidează politica de securitate națională a guvernului armean și au afirmat că Finlanda „și-a pierdut independența în luarea deciziilor de politică externă” de la aderarea sa la NATO.

Anterior, Kremlinul a făcut afirmații false similare, potrivit cărora NATO controlează Ucraina și se folosește de Ucraina pentru a amenința Rusia, pentru a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invazia Rusiei în Ucraina.

“Kremlinul va continua probabil să afirme că diferitele sale state-țintă nu sunt pe deplin suverane pentru a stabili condițiile de informare pentru operațiunile hibride sau convenționale rusești împotriva lor”, mai arată ISW.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...