G4Media.ro

Israel : Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ajuns la mâna extremiștilor de dreapta și…

Israel : Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ajuns la mâna extremiștilor de dreapta și a ultra-ortodocșilor

Mai mule sondaje de opinie recente au arătat scăderea dramatică a intențiilor de vot pentru partidul Likud (dreapta naționalistă), unele dintre ele indicând o cădere de la 32 de mandate actualmente în Knesset (din 120) la 25. Scăderi mai mici înregistrează și alianța de extrema dreaptă Partidul Sionist Religios/Puterea Evreilor (lideri Bezalel Smotrich, respectiv Itamar Ben Gvir) de la 14 la 11/12, Shas (ultra-ortodox sefard/oriental, lider Arie Deri) de la 11 la 9/10. Unitatea Torei (ultra ortodox așkenaz, lider Ițhak Goldknopf) este cotat stabil la 7. Cu alte cuvinte în coaliție Likud a căzut de la 25, iar aliații săi împreună de la 32 la 27 – 29, depășind în sondaje partidul lui Netanyahu în sânul coaliției.

În ultima săptămână sondajele au indicat un total de 53 – 58 mandate pentru coaliție, față de 64 la ora actuală (majoritate absolută 61). Principalul beneficiar a fosta Unitatea Națională, o alianță între un partid centrist condus de fostul ministru al apărării și unul de centru dreapta condus de fostul ministru al finanțelor plecat din Likud, Gideon Sa’ar, creditată cu 21 – 23 de mandate, față de 12 la ora actuală. Partidul Yesh Atid (liberal) condus de fostul premier Yair Lapid, este creditat cu 22 de mandate față de 24 în actualul parlament.

Ce este clar este faptul că o bună parte din votanții de centru dreapta ai Likud, nemulțumiți de reforma justiției împinsă în parlament mai ales de aliații de extrema dreaptă și ultra-ortodocși ai lui Netanyahu s-au orientat către partidul centrist cel mai apropiat, care are atitudinea cea mai tolerantă față de religioși.

Publicitate electorală

Sondajele mai arată că principalul partid din coaliție care a plătit prețul cel mai ridicat pentru criza politică declanșată de reforma justiției care a scos sute de mii de protestatari în stradă este Likud și nu aliații săi extremiști sau ultra-ortodocși.

Apologeții acestei coaliții dădeau asigurări la formarea ei în decembrie 2022 că premierul Netanyahu cu experiența sa de 15 în fruntea a numeroase guverne la Ierusalim îi va ține în frâu pe aliații săi mai exaltați. Ce s-a întâmplat de atunci? Marele manipulator și supraviețuitor al politicii israeliene a făcut compromis după compromis oferindu-le lui Smotrich, Ben Gvir, Deri și Goldknopf cam tot ce și-au dorit.

Smotrich (cercetat în trecut pentru suspiciunea de acte teroriste), ministru de finanțe, a primit atribuții în nordul Cisiordaniei ocupate, spre nemulțumirea armatei care trebuie să mențină ordinea acolo.

Ben Gvir (condamnat în repetate rânduri pentru incitare la ură și tulburarea ordinii publice), ministru al securității naționale, a obținut adoptarea unei legi care-i subordonează poliția și recent a anunțat primul pauza în reforma justiției, după ce a mai obținut de la Netanyahu subordonarea și a Gărzii Naționale, nu înainte de a amenința cu părăsirea coaliției. Smotrich și Ben Gvir au sprijin majoritar printre coloniștii evrei din Cisiordania, teritoriul pe care doresc să-l anexeze, iar în trecut au sprijinit în mod explicit expulzarea arabilor din Israel, fără ca să se fi dezis tot explicit de acest țel.

Deri (fraudator recidivist, care a petrecut 20 de luni în închisoare) care a fost numit inițial ministru al transporturilor și al sănătății, a trebuit să fie destituit de Netanyahu care a trebuit să urmeze o decizie a Curții Supreme care-l condamnase pe Deri cel mai recent în ianuarie 2022, declarându-l inapt să ocupe un post de ministru. Ce a făcut Deri? A împins în Knesset un proiect de lege care interzice Curții Supreme să declare incompatibili miniștri.

Iar Goldknopf și partidul său (cel mai fanatic din punct de vedere religios) au reușit să impună adoptarea unei legi care interzice spitalelor să servească mâncare non-kașer (impură din puncte de vedere religios) pe timpul celor opt zile ale sărbătorii de Pesah (Paștele evreiesc).

În același timp, doi deputați din Unitatea Torei, Moshe Gafni și Yakov Asher, au introdus o propunere legislativă care înăsprește legile anti-misionare ale țării. Creștinii evanghelici din America, probabil cei mai puternici susținători pe care Israelul îi are astăzi în lume, nu au fost mulțumiți. Premierul Netanyahu a fost nevoit să emită o altă declarație clarificatoare, de data aceasta spunând că „nu vom avansa nicio lege împotriva comunității creștine”. În același timp Shas și Unitatea Torei presează pentru lărgirea scutirilor de armată pentru toți studenții la Yeshive (seminare iudaice).

Dezbaterea legii privind reforma justiției, care a scindat complet societatea israeliană și a provocat cele mai mari demonstrații de protest din istoria țării a fost suspendată până după Pesah și aniversarea la sfârșitul lui aprilie a 75 de ani de la proclamarea independenței. Dar aliații lui Netanyahu din coaliție nu doresc să accepte niciun compromis și vor să continue parcursul prin Knesset al proiectului care anulează practic prerogativele Curții Supreme de cenzurare a actelor legislative și executive.

În fruntea intransigenților se situează tripleta Yariv Levin, ministru al justiției și practic numărul 2 în Likud, Deri și Simcha Rothman (Partidul Sionist Religios), președintele comisiei juridice și constituționale a Knesset-ului, o replică juridică de fanatism a șefului său de partid, Smotrich.

Oponenții au spus că atunci când a format această coaliție, Netanyahu, care este judecat de un tribunal penal sun acuzații de corupție, avea nevoie de astfel de aliați, singurii care-l acceptă ca prim ministru, pentru a scăpa de justiție. El a fost acela care a “nășit” alianța dintre Smotrich și Ben Gvir și iată că s-a căptușit cu doi extremiști care spun ce vor face și fac ce au spus.

Nu e deloc clar că în urma unui proces care va dura probabil mai mulți ani Netanyahu va fi găsit vinovat. Ce este însă foarte clar este că aliații săi au ajuns să dicteze tot mai multe politici în coaliția de guvernare. Ca urmare, Netanyahu este privit cu tot mai mult scepticism, fiind întâmpinat cu demonstrații de protest fără precedent în timpul vizitelor sale la Roma, Berlin, Paris sau Londra și nu a fost invitat la Washington de către președintele Joe Biden. Și este și mai clar că Netanyahu nu mai controlează ca în trecut ce se petrece în coaliția de guvernare. Marele maestru al politicii israeliene a riscat totul și s-a căptușit cu o garnitură de extremiști de dreapta și ultra-ortodocși al căror prizonier politic pare să fi devenit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...