G4Media.ro

Israel: Creşte presiunea asupra premierului Netanyahu, pe măsură ce protestele au intrat…

sursa foto: OsintTV📺/ Twitter

Israel: Creşte presiunea asupra premierului Netanyahu, pe măsură ce protestele au intrat în a 11-a săptămână

Sute de mii de israelieni au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului religios de dreapta, pe care criticii le denunţă ca antidemocratice, informează dpa, citată de Agerpres.

Presa estimează că aproximativ 250.000 de persoane au luat parte în a 11-a săptămână de proteste.

Manifestanţii au mărşăluit prin centrul Tel Avivului cu steaguri israeliene şi pancarte pe care scria: „Nu dictaturii” şi „Israelul încă nu este Iran”.

Mitinguri de protest au avut loc şi în oraşele Ierusalim şi Beer-Şeba.

S-au făcut arestări izolate şi au avut loc incidente violente în care susţinătorii reformelor au atacat manifestanţii. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a condamnat pe Twitter „creşterea extremă a violenţei” şi a adăugat că aceasta nu va reduce la tăcere manifestanţii.

De mai bine de două luni, mii de israelieni manifestă împotriva reformelor propuse de preşedintele Benjamin Netanyahu, care ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curţii Supreme cu majoritate simplă. În plus, politicienii vor avea o influenţă sporită în numirea judecătorilor.

Criticii văd acest lucru ca pe o ameninţare la adresa separării democratice a puterilor. De asemenea, se tem că reformele i-ar putea permite premierului Netanyahu să scape de condamnare în procesul său de corupţie, aflat în desfăşurare.

Coaliţia de guvernământ vrea să accelereze elementele de bază ale controversatei reforme până la sfârşitul lunii, o intenţie în legătură cu care mulţi se tem că ar putea determina o instabilitate şi mai mare.

Premierul Netanyahu a respins miercuri o propunere de compromis a preşedintelui Isaac Herzog, apreciind că nu este echilibrată şi nu ar face decât să consolideze situaţia actuală. Opoziţia a susţinut însă propunerea.”Nu este perfectă, dar este un compromis corect, care ne permite să trăim aici împreună”, a spus Lapid. În cazul în care Israelul ar intra într-un război civil, a spus el, vor fi doar perdanţi.

Preşedintele Herzog a subliniat că propunerea sa a fost menită doar ca bază pentru discuţii ulterioare.

Mişcarea de protest este una dintre cele mai mari din istoria Israelului şi include secţiuni largi ale societăţii. Inclusiv membri ai armatei s-au exprimat împotriva proiectului de lege. Sute de ofiţeri de elită în rezervă au anunţat că, începând de duminică, nu se vor mai prezenta la serviciu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Preşedintele Herzog a subliniat că propunerea sa a fost menită doar ca bază pentru discuţii ulterioare. Premierul Netanyahu: Nu.