G4Media.ro

Iran: Moneda națională cade la un nou minim istoric

sursa foto: Facebook

Iran: Moneda națională cade la un nou minim istoric

Rialul iranian a atins luni un nou minim istoric, depășind pragul psihologic de 500.000 de riali pentru un dolar, o cădere legată în special de sancțiunile internaționale, potrivit boursorama.com.

La casele de schimb valutar din Teheran, moneda națională se tranzacționa luni după-amiază la un curs de 500.000 – 505.000 de riali pentru un dolar și la aproximativ 545.000 pentru un euro.

Deprecierea a început în urmă cu mai multe luni și a determinat demisia șefului băncii centrale iraniene (CBI) în decembrie, când moneda națională a pierdut aproximativ 25% din valoarea sa în doar două luni.

Noul șef al CBI, Mohammad-Reza Farzin, a anunțat luni, la televiziune, că a înființat un nou organism, „Centrul pentru schimburi de aur și valută”, pentru a încerca să controleze mai bine piața.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a recunoscut miercuri că în economia țării persistă „numeroase deficiențe”, „cum ar fi prețurile ridicate, inflația și devalorizarea monedei naționale”.

În fața lui Khamenei, sâmbătă, președintele Ebrahim Raissi a promis să „controleze prețul valutei străine și mijloacele de subzistență”.

La rândul său, Maryam Khazai, un oficial al Camerei de Comerț din Teheran, a regretat că Iranul este „a șasea economie din lume cu cea mai mare rată a inflației”, de 49%.

În ultimele luni, presiunea asupra economiei și a monedei a crescut odată cu sancțiunile impuse de țările occidentale ca răspuns la protestele declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini la 16 septembrie 2022, dar și la ajutorul militar pe care acestea acuză Iranul că l-a acordat Rusiei în războiul din Ucraina, ceea ce Teheranul neagă.

De la ieșirea SUA din acordul nuclear în 2018, Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de sancțiuni care limitează accesul la valuta străină.

Negocierile cu marile puteri pentru a limita activitățile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale sunt în prezent în impas.

Luni, Uniunea Europeană a adăugat doi miniștri iranieni și alte 30 de persoane pe o listă neagră a oficialilor sancționați pentru reprimarea protestelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...