G4Media.ro

ÎPS Teodosie, scrisoare pentru Orban: Ne veți bate și executa pe toți…

Sursa foto: Cosmin Uhrenciuc Photography

ÎPS Teodosie, scrisoare pentru Orban: Ne veți bate și executa pe toți cei care vom merge la Peștera Sfântului Andrei? Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă după ce miercuri polițiștii au amendat mai multe persoane care participau la o slujbă în interiorul unei biserici din Constanța, fără să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială.

Arhiepiscopia Tomisului a catalogat intervenția polițiștilor drept un ”mare abuz” și i-a transmis premierului că autoritățile încalcă articolul 29 din Constituție care protejează ”drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga”:

 • ”Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă”, notează Arhiepiscopia în scrisoare.

ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Orban că ”nu va îngădui” ca instituțiile Statului să ”calce în picioare dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei”, sărbătorit de credincioșii ortodocși în 30 noiembrie. Teodosie a vorbit, în scrisoare, despre ”cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde”:

 • ”Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, a mai scris ÎPS Teodosie în scrisoare.

Arhiepiscopia Tomisului compară restricțiile impuse de carantina pentru limitarea răspândirii COVID-19 cu evenimentele din decembrie 1989 și spune că pastorului Laszlo Tokes i s-a făcut ”o nedreptate mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea”. Teodosie i-a transmis premierului Orban ”să nu subestimeze” dorința oamenilor ”de a striga din nou în stradă cu noi este Dumnezeu”.

 • ”În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de ani se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat”, a mai transmis ÎPS Teodosie în scrisoarea adresată premierului Orban.

Context

Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

CJSU Constanța a interzis evenimentul odată cu instaurarea carantinei în municipiu, după ce rată de infectare cu coronavirus a urcat la peste 6 cazuri la mia de locuitori.

Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul s-a remarcat pe durata pandemiei ca un contestatar al regulilor stabilite atât de autorități, cât și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, el a repetat slujba de Înviere.

Scrisoarea deschisă trimisă de Arhiepiscopia Tomisului premierului Ludovic Orban

”Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită.

Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.

Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.

Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?

În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de ani se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor ce cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului în scrisoarea deschisă trimisă miercuri premierului Ludovic Orban.

sursa foto: Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

45 comentarii

 1. Danca nu a aflat ca oamenii sanatosi la cap stau in bula lor… nu se uita nimeni la Antena 3, de ce-i mai baga in seama.
  De fapt le convine – decat PNL si PSD exista.
  restul sunt putin altfel – deci nu vorbim decat cu picatura despre ei

  • Ce tare! G4Media isi asculta postacii,
   am comentat la postarea lui Danca si m-am trezit cu comentariul pe pagina lui Saru’mana preafericite care incita obositii lui la iesit in strada.
   La CCR nu a incercat?
   Toti au drepturi in ziua de azi, obligatii? doar daca-i platesti corespunzator si previi activ sa nu calce stramb.
   Da’ popa…

  • JALNIC si complet LIPSIT DE EMPATIE este acest pseudo-ierarh! Pe arghirofilul si prea-puțin crestinul Teodosie il doare fix in buzunar, pentru că pelerinaj = bani grămada lăsați de pelerini. El dacă se imbolnăveste, oricum are asigurat si patul din spital, si elicopterul care să-l transporte oriunde in tară. Teodosie = “Ori cu toții să trăim, ori cu toții să muriți!”

 2. Pregătirea de medici ii face mult mai responsabili de sănătatea omului, nu-și pot face rău cu mana lor.

 3. Se pare că Antena3 are ceva audiență dacă g4media preia informații de-acolo.
  Cât despre Ionel Danca nu pot să zic decât că e un mahalagiu prost căruia îi stau în gât toți ăia care și-au făcut o carieră înainte să intre în politică.

 4. Ce e baieti? Nu faceti planul de incasari pe anul asta? Ei lasati ca nu sta credinta in bani. Dar ce zic eu? Voi oricum nu aveti treaba cu credinta.

 5. Are dreptate securistul Teodosie, nu o sa le faca Vela nimic daca se aduna la moaste sau la ceva asemanator, numai daca gasesc 10 oameni la un restaurant e problema

 6. Da-te-n mata cu amenintarile tale, manipulezi oameni saraci cu duhul sa iti atingi target-ul.

 7. Popii astia ar merita o bataie sora cu Sf. Duh … Sa le ia zvacul …

 8. Domnul acesta nu este un functionar al statului intr-o uniforma deosebita ? Este platit din banii platitorilor de taxe. Plateste impozite ?

 9. Pe tine te as bate eu special cu un bici, preot tupeist

 10. Problema nu e ca nenea asta vorbeste mult si aiurea. Problema e ca BOR nu iese sa il contrazica, ceea ce inseamna ca are acordul lor, ceea ce il face periculos. Instiga la revolta populara si nicio autoritate nu se sesizeaza?

 11. n-ai inteles nimic din LOTR, pune si tu mana pe o carte, da’ citeste-o, n-o folosi la gratar

 12. Un nesimtit ,care se gandeste numai la buzunarele lui nu la sanatatea oamenilor

  • E Grindeanu la Gadea la emisiune, scria mare sub el Solutia – Minune
   Grindeanu si pandemia din PSD

 13. Ia uite! Excrocu a trecut la amenințări?

 14. Tot asa discuta prea fericitul Mache cu securistii …

 15. Ar fi bine ca statul sa inceapa sa traga la raspundere asa personaje ca asta pentru faptul ca pune in pericol sanatatea publica. Cum se face ca pentru toti exista lege dar pentru astia nu exista ca ei ditamai sunt „lumina cereasca”.

 16. Adevarul ca baietii astia cu misticismul nu-si au loc in progresimul liberalist.Datoria noastra e sa-l scoatem pe roman de sub influenta bisericii si sa ramana el cu gandurile lor sub atenta dirijare a noastra, mai ales de sub influenta preotilor ortodocsi, deoarece sunt vicleni si perversi si trebuie sa ne ocupam de fiecare in parte. Ulterior, va fi usor sa le bagam pe gat lgbt, multiculturalismul, legalizarea adoptiilor homo, legalizarea drogurilor, etc…ii vom control mult mai usor, iar pe misticisti ii putem integra intr-un lagar de munca adevarata deoarece incetinesc progresimul!Iesiti la vot dragi crestini ca astia ne canta prohodul si ii reingroapa pe sfintii inchisorilor!

  • Romanul daca are gratarul lui unde-s face mici si bea bere la PET e multumit.
   pe tine nu te doare capul cand aberezi?
   votam cu altii ca astia de la PNL cu numirile lor politice ne-au lamurit ca sunt exact ca PSD

  • Wow. Ai probleme mari la mansarda. Sper sa-i trazneasca al de sus pe toti popii si suporterii lor indoctrinati si indobitociti se topesc de la sine.

 17. Ăsta crede că iese lumea pe strada pentru el? Aiurea. Dacă-l haleau băieții, sau vreo fătucă cu sânge în vene – de la DNA, cred că ieșea lumea în stradă, ca la Dragnea.

 18. Se scrie Saruman, nu cum ai scris tu.

 19. bre, asta abuzeaza cu impartasania cu vin la sticla de 2l !

 20. Popi nenorociti. La munca cu voi panaramelor.

 21. Pestera „Sfantului” a fost data in exploatare in 1943. La ce cacat mai avem biserica nationala si dictatura antonesciana, daca in pestera li s-a aratat tot un j? Cine se duce la idolatrizat j merita sa ia covid.

 22. N-am fost niciodată fan comunism, dar uitându-mă la Preafericitul Mache și la Patriarhul Securist pot înțelege ce i-a deranjat la popime. Unii dintre ei nu au nici o tangență cu iubirea de aproape, credința în Dumnezeu, respectul față de lege sau religia creștină. Sunt doar niște mașinării de făcut bani, aur, nestemate și alte măgării între ei. Mache a ajuns într-atât de trufaș încât instigă fără nici un fel de oprire la infectare în masă. Lui nu îi pasă că oamenii pot muri. Totul pentru niște arginți în plus. În postul Crăciunului!

 23. Părinte.. Orban n-a facut-o cu răutate ci pentru ca poate si chiar trebuie.. dreptul la rugăciune il are toata lumea. Rugati-va fraților cât vreți voi. Ce vi se ingradeste e dreptul la adunări publice ceea ce e perfect legal si justificat în situația de față. Rugati-va de acasa.. la tv.. la icoane. Prin EU se transmit slujbele online si nici o mucenita n-a avut obiecții. E si gratis.. poate si biserica noastră sa o faca.. O sa faca un rating..
  Preafericite dacă totuși vă gândiți la încasări vă sugerez sa percepeti o taxă pentru streaming. Acatistele le puteti rula pe burtiera. Puteti chiar sa va faceti un număr cu taxă. 1 euro pentru sms, 1 euro de pomelnic 2 euro acatistul. Singura problema ar fi ca va trebui să plătiți impozit pe încasări pentru ca din cauza restricțiilor credincioșii nu vor putea sta la coada sa plateasca taxa de streaming cash.. si tot ce trece prin banca se vede si atunci tb impozitat.. dar aia e.. unde se vrea, se poate..

 24. spagoveanu ameninta…..statul,autorutatile…..daca l-ati iertat cu apia…….acum face urat.asa va trebuie,sa va faca de cacao…..ergastolo -la sentenza giusta era…..in ale patrie-galere -butare via le chive,capite……

 25. hortohocsia prosteste.

 26. Mi se pare mie sau cercopitecul asta ameninta insusindu-si protestele anti-oug13?

 27. Teodosnicule, ai uitat când spuneai preoților și credincioșilor: ”Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite. Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă. Căci dregătorii nu sunt frică pentru fapta bună, ci pentru cea rea. Voieşti, deci, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele şi vei avea laudă de la ea. Căci ea este slujitoare a lui Dumnezeu spre binele tău. Iar dacă faci rău, teme-te; căci nu în zadar poartă sabia; pentru că ea este slujitoare a lui Dumnezeu şi răzbunătoare a mâniei Lui, asupra celui ce săvârşeşte răul” (Rom 13,1-4). Și asta într-o vreme când credința chiar era prigonită, nu ca acuma, kaghebist nenorocit ce ești !

 28. Sa ii dea Dumnezeu preanefericitului teodosie o saturatie de 60% si vreo doua saptamani la ATI…asa cadou de sfantul Andrei!

 29. Poate putina puscarie nu strica pentru auritul Teodosie, in baza legii cu zadarnicirea …. .

 30. ” Ne veți bate și executa pe toți cei care vom merge la Peștera Sfântului Andrei? ”
  ba tov. mache..da cati dintre cei pe care i-ai turnat la securitate au luat bataie ?
  ce zici, mai jeg turnator?

 31. ” Prea Sfintitul ” ameninta”autoritatile cu nesupunere la unele decizii care pot ingradi transmiterea virusului ucigas, Ori in aceata perioada dificila in care ne aflam , ar fi trebuit ca aceasta fata bisericeasca sa vina in sprijinul aceste decizii , fapt care cu siguranta ar fi demonstrat iubirea de oameni .Atitudinea acestuia, de amenintare a autoritatilor este dovada lipsei de iubire fata de oameni , acest fapt fiind socotit un mare pacat.

 32. Pentru postacul @ana: Bine că ai lăsat tu damigeana de trăscău din brate si te-ai năpustit să-ti afisezi neputinta sufletească si cea mintală! Urlă răutatea, prostia, lipsa de omenie si lipsa de logică elementară din comentariul tău! Dumnezeu să mă ierte, dar iti doresc să afli pe propria piele că există virusul! De răutate si prostie vei scăpa, poate, intr-o altă viată.

 33. „Când chefuia Sică nu era pandemie.”
  Whataboutism. Cauta-l pe Google, daca nu stii ce inseamna.

  Cand chefuia Sica, erau vreo 5 persoane intr-o camera. Ilegal, asa ca Sica a platit amenda.
  Cand chefuie Spagoveanu, se aduna cu zecile de mii sa pupe niste oase de pui, luat azi dimineata de la Mega. Si nu plateste nimeni nicio amenda, pentru ca… BOR.

  Mai ai tupeul sa faci comparatii intre cele doua cazuri?
  Daca vrei neaparat, poti compara cheful lui Sica cu cheful lui Ciolacu. Astea-s comparabile, nu o petrecere intr-o camera cu o adunatura religioasa.