G4Media.ro

Iohannis: Salut acordul privind obiectivul climatic 2030 / România s-a asigurat ca…

Iohannis: Salut acordul privind obiectivul climatic 2030 / România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj publicat pe Twitter, că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite, transmite Agerpres.

„Salut acordul cu privire la obiectivul climatic 2030. Decizia va permite modernizarea economiilor Uniunii Europene şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor europeni”, a scris şeful statului, vineri, pe platforma de socializare.

El completează că „România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”.

Klaus Iohannis participă la Bruxelles la reuniunea Consiliului European. Unele din obiectivele acestei reuniuni a fost obţinerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ţinte, mai ambiţioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de ‘cel puţin 55%’ comparativ cu anul 1990.

Context

Cele mai mari ONG-uri de mediu din România au criticat, la sfârșitul lunii noiembrie,  Planul Național de Redresare și Rezilienă (PNRR), făcut public joi seară de guvern, adică planul propus de România către Comisia Europeană pentru cheltuirea în următorii 4 ani a celor 30 de miliarde de euro destinate relansării economice după pandemia de Covid.

”Guvernul a rămas blocat în trecut, susține investițiile în combustibili fosili, nu abordează criza climatică și nici declinul biodiversității. Cerem revizuirea integrală a Planului Național de Redresare și Reziliență pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie prin derularea unei proceduri de consultare a publicului adecvată, incluzivă și transparentă”, arată ONG-urile de mediu.

Citește și: DOCUMENT Cum vrea guvernul să cheltuie cei 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economiei. Marile proiecte din planul numit PNRR: 600 km de autostrăzi

Organizațiile semnatare, printre care se numără Greenpeace, WWF și Bankwatch, susțin că elaborarea PNRR s-a realizat prin încălcarea totală a principiilor privind transparența și participarea publicului la luarea deciziilor, în spatele ușilor închise, fără consultarea societății civile și a altor părți interesate. Ele susțin că modul în care este pus în dezbatere publică este inadecvat, nu are un calendar de desfășurare clar și împiedică participarea efectivă a publicului.

Citește integral

Marile organizații de mediu critică dur PNRR, planul lansat de guvern pentru cheltuirea a 30 de miliarde de euro de la UE

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. CEDO are dreptate, Iohannis comite atrocitatile in numele Romaniei, calcand in piciore viata si drepturile romanilor.

 2. Romania si lumea are nevoie de centrale nucleare. Energia obtinuta doar din panouri solare si centrale eoliene este scumpa si nu este „reliable”. Germania opreste centralele nucleare ca sa arda carbune:)) Cat de ipocrit poti fi?
  De ce ard carbune? Pentru ca ai nevoie sa acoperi „base load”. Nu tot timpul bate soarele, nu tot timpul bate vantul.
  Viitorul trebuie sa contina centrale nucleare, panouri solare si centrale eoliene. Viitorul trebuie sa contina un tip 100% sigur de centrale nucleare numite Molten Salt Nuclear Reactor!

  • Mai sunt și bateriile de rețea de mare capacitate care pot balansa sistemul.
   Dar esențial e sa fie scoși combustibilii fosili, toți, din sistem.

 3. Care va sa zica Romania e acoperită!
  De cine:
  De corupție!
  De proasta guvernare!
  De politicieni imbecili!
  „Viitor de AUR tara noastra are,
  Si prevăd prin secole,
  A ei înălțare!”
  😭😭

 4. Daca ar afla poporul roman despre ce e vorba defapt cu „agenda 2030” ati fi scoși pana mâine dimineață din Casa Poporului si incendiati toți.

 5. Şefu’, dar interesele noastre?
  Bagam alte taxe gen „de poluare” si am rezolvat tot, nu-i asa?