G4Media.ro

Iohannis, citat de SRI: Serviciul Român de Informații va continua să contribuie…

Iohannis, citat de SRI: Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor

Președintele Klaus Iohannis a apreciat, la ședința de bilanț a SRI, că Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor, potrivit unui comunicat dat publicității de instituția condusă de Eduard Hellvig.

Președintele Iohannis, premierul Ciucă și directorul SRI au refuzat să facă declarații în fața presei.

SRI a publicat ulterior un comunicat de presă:

Miercuri, 22 iunie 2022, la sediul central al Serviciului Român de Informații a avut loc analiza generală a activității instituției pentru anul 2021.

La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și membrii Comisiei de control a activității SRI.

Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica amenințărilor cyber, gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale, recurența comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă și emergența tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit și procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate și care nu mai fac obiectul securității naționale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI și-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu și sprijin celor care fug din calea războiului – sunt grăitoare în acest sens.

Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță. Astfel, Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituții din Sistemul național de securitate, precum și cu serviciile aliate și partenere.”

Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaștere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

De asemenea, președintele Comisiei de control a activității SRI, Ioan-Cristian Chirteș, a adus în atenție importanța culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor și a instituțiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă și creșterea transparenței la nivelul instituțiilor responsabile cu realizarea securității naționale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului și a cetățenilor, într-o democrație consolidată”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. SRI va continua să fie stat în stat, cu beneficii mult peste ce poate spera românul de rând, imunitate, propriile spitale etc. Dar voi veți vota iar PSDNL, sperând să primiți și voi ceva.

 2. Zero încredere in Iohannis, zero încredere in SRI-ul USL-ist!

 3. Pe scurt si pe bune, Securitatea va apara de crizatori.

 4. Intrebare pentru Johannis: cui ai vindut tara?

  • Răspuns: a vândut-o sieși și hoților care ne conduc.

 5. Asa e cum spuneti voi.

 6. in timp ce „lumea” se transforma, submediocrii se dau in stamba

 7. Fiinta Nelocuita, cu gasca reunita, fac ce Dragnea chiar daca ”visa”, nu indraznea sa faca !! Pastrand nemodificate, legile modificate de dragnea in favoarea coruptilor, gasca nevazuta (aceeasi care il sustinea pe dragnea) isi consolideaza puterea , avantajele, ne deposedeaza de libertati , cresc inflatia si orice vrea muschiul lor simuland fiecare grija pentru electoratul sau , cum se pricepe !! Fac vinovati pe Putin, pe UE, PNRR, greaua mostenire, FMI, Tata-mare si orice altceva le vine la indemana. Asta a facut major gasca praduitorilor dupa 2017 : s-a reunit , s-a consolidat si a tot avansat in structurile puterii.
  Cand o sa intelegem ca tot ce se petrece intre alegeri nu e pe partide (ca e doar gasca praduitorilor si praduitii), o sa contam si noi, cetatenii daca o sa mai fim cetateni atunci…