G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Cum va rezolva UDMR problema urșilor? Kelemen Hunor: Până la…

VIDEO INTERVIU Cum va rezolva UDMR problema urșilor? Kelemen Hunor: Până la sfârșitul anului se va face acest recensământ al urșilor / Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că până la sfârșitul anului va fi realizat un recensământ al urșilor, pentru a stabili cât mai exact numărul de exemplare și pentru a fi luate măsuri, având în vedere că prezenta urșilor este o problemă tot mai mare în special în județele Harghita, Covasna sau Brașov, însă prezența lor a început să fie resimțită de locuitori și în alte județe.

”Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, ații au zis că noi avem șase”, a declarat Kelemen Hunor pentru G4Media.ro

Liderul UDMR a confirmat că UDMR nu s-ar opune, dacă va fi nevoie ca o parte din populația de urși să fie vânată pentru a reduce numărul de exemplare, dar că va trebui făcută o selecție.

”Și aici rămâne o întrebare: ce vânezi? Pentru că ursul nu are un dușman natural în România, deci este la vârful piramidei. Trebuie să vezi până la urmă cum abordezi această chestiune. Plus, acum există mai multă mâncare, mai multe proteine, vezi ursoaica cu patru, cinci chiar șase pui. Acum 30, 40 de ani avea maxim doi pui. Și fiecare ajunge la maturitate. Deci dacă mergem în acest ritm, cum mergem din 2016, peste 5 ani de zile vom avea în plus vreo 1.000-2.000 de urși”, a mai spus Kelemen Hunor.

Vezi integral interviul cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. Problema urșilor, de la minutul 41.40

Redăm mai jos fragmentul din interviul pentru G4Media.ro:

Cristian Pantazi: A propos de discursuri exagerate politic, ați depășit în coaliție discuțiile referitoare la prefectul de Cluj, până la urmă a fost numit propunerea UDMR. Cum vi s-a părut reacția domnului Boc și a liderilor PNL locali din județul Cluj, care au amenințat cu renașterea sentimentelor naționaliste, că primarii din județ i-au reproșat că a pierdut funcția de prefect în fața maghiarilor?
Hunor Kelemen: În niciun fel, nu pot să adaug nimic, am spus, am depășit de mult această fază, nu a fost un conflict între UDMR și PNL, a fost un conflict, o tensiune în interiorul PNL, au încercat și ei să argumenteze într-un fel sau altul. De mult am depășit această fază. Tasnadi este prefect, se înțelege bine și cu domnul Boc, și cu domnul Tișe, niciun conflict pe acest subiect.

Cristian Pantazi: Continuă amenințările locale cu schimbarea vicepreședintelui CJ în funcție?
Hunor Kelemen: Nu se poate. Nici nu se pune problema. Știți foarte bine, eu la un moment dat i-am spus și lui Emil Boc, am spus și lui Daniel Buda, avem o relație veche cu PNL-ul, PDL-ul, PNL-ul acum la Cluj. Noi am fost alături de domnul Boc când avea nevoie de noi, el a fost alături de noi când nu avea neapărat nevoie de voturile noastre în consiliu dar a considerat că această relație trebuie să meargă înainte.

Dan Tăpălagă: V-a dat o funcție de viceprimar tot timpul.
Hunor Kelemen: Da, da. Și au mers lucrurile foarte bine. Și am spus, mă, nu vom arunca în aer această relație bine încercată pentru o funcție de prefect. Prioritatea noastră a fost Bihorul, nu Clujul. Trebuie să vă înțelegi voi între voi, asta e situația, dacă vreți eu schimb mâine cu Bihorul, dacă nu vreți, schimbăm cu USR-ul, nu e o problemă. Până la urmă relația noastră e ok. Dar nici nu pot să înțeleg care e problema? Tasnadi ce va face acolo? Nu va face nimic rău. Și uite așa s-a și întâmplat. E o fază depășită, e istorie.

Cristian Pantazi: Ați spus mai devreme că toată această mică ceartă pe subiectul prefectului UDMR a fost de fapt pornită dintr-o tensiune în interiorul PNL. Există tensiuni și în momentul ăsta, le vedem între aripa Orban, să-i spunem, și aripa liberalilor din Ardeal, care s-ar încolona în spatele lui Florin Cîțu. Simțiți că această tensiune se manifestă în coaliție, în Guvern, periclitează în vreun fel?
Hunor Kelemen: Absolut deloc. În coaliție aceste discuții nu ajung. Eu, într-un fel, pot să înțeleg, pentru că un an de zile au fost singuri la guvernare, au avut toate funcțiile ocupate. Acum într-o coaliție trebuie să renunți, trebuie să dai ceva și USR-ului, și UDMR-ului, mai e acolo la USR și PLUS-ul, și acolo e o chestiune, sunt mai mulți decât par, trebuie să dai de la tine, tensiunile de aici sunt. Dar în coaliție aceste tensiuni interne nu se simt, Slavă Domnului, nici nu trebuie să știm noi ce discuții sunt în celelalte partide, e treaba lor internă, nu ne băgăm, nu mă bag.

Dan Tăpălagă: Problema urșilor din Harghita. Pare derizorie, dar nu e derizorie deloc. E o problemă reală.
Hunor Kelemen: Și în Brașov, a început să fie și în Bistrița, unde nu prea au fost până acum, în Bihor. Da, în Sălaj, în Cluj au apărut.

Dan Tăpălagă: Bun. Probleme cu ursuleții peste tot. Oamenii vor să scape de ursuleți, pentru că le distrug proprietățile și animalele, și turmele, și așa mai departe. Deci spun, pe bună dreptate, scăpați-ne de problema asta, că nu mai putem. Pe de altă parte, apar organizațiile ecologiste, sau de protecția animalelor, și spun ursuleții să rămână în habitatul lor, oamenii sunt problema pentru că l-au distrus. Nu împușcați, nu vânați, stați departe de tema asta. Care e soluția și care e, mai ales, poziția politică a UDMR, mai ales că aveți ministru la Mediu. Ce faceți?
Hunor Kelemen: În primul rând ar trebui să vedem de când a apărut problema și de ce a apărut această problemă. După aceea trebuie să facem o înțelegere rațională, științifică dacă se poate, și după aceea putem să luăm niște măsuri.

În acest moment ar trebui să vedem dacă se poate număra, până la sfârșitul anului se va face acest recensământ al urșilor, dacă avem 5 mii, 6 mii, 7 mii, fiindcă totuși pentru teritoriul României, pentru habitatul natural, ai o limită, peste care dacă treci sigur că vin în curțile noastre, vin în curtea școlii de la mine de la Cârța, se filmează cu camerele de luat vederi cum sare gardul, Slavă Domnului nu a venit în timpul zilei ci noaptea ș.a.m.d.

După care am reușit să vedem cam care ar fi calea de mijloc, trebuie să vedem mijloacele. Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, ații au zis că noi avem șase.

Dan Tăpălagă: Parcă nici cu patru nu e bine.
Kelemen Hunor: Ținem noi 7.000, dar când atacă oameni, când pun în pericol viața oamenilor, totuși trebuie să punem întrebarea ce facem? Eu am spus la un moment dat, un pic așa nervos, că noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Deci prima preocupare a noastră trebuie să fie siguranța oamenilor. Nu vrem să omorâm urși.

Eu văd urșii mai aproape, nu doar la televizor și la National Geographic, ci de pe balcon. Că eu stau la țară și știu exact ce înseamnă să intre la tine în curte. Din acest punct de vedere, cei care sunt vizați, lezați pe pârtia de schi, în gospodărie, în orașe, la Tușnad, la Sfântu Gheorghe, la Brașov în oraș, totuși trebuie ascultați și ei, și trebuie găsită o soluție de mijloc.

Eu nu vreau acum să intru în detalii cum s-a ajuns aici, în ce moment s-a pus capac la o altă metodă de a ține sub control populația, dar nici nu putem să lăsăm așa. După ce vom face aceste analize, după ce vom avea un recensământ, trebuie să venim cu propunerile concrete în cursul acestui an, spre sfârșitul acestui an, va exista.

Dan Tăpălagă: Concluzia înțeleg că asta e, UDMR nu s-ar opune, dacă e nevoie, ca o parte din populația de uși să fie vânată.
Hunor Kelemen: Da, dar trebuie o selecție. Și aici rămâne o întrebare: ce vânezi? Pentru că ursul nu are un dușman natural în România, deci este la vârful piramidei. Trebuie să vezi până la urmă cum abordezi această chestiune. Plus, acum există mai multă mâncare, mai multe proteine, vezi ursoaica cu patru, cinci chiar șase pui. Acum 30, 40 de ani avea maxim doi pui. Și fiecare ajunge la maturitate. Deci dacă mergem în acest ritm, cum mergem din 2016, peste 5 ani de zile vom avea în plus vreo 1.000-2.000 de urși.

Cristian Pantazi: Vă vor vota urșii.
Hunor Kelemen: Sau plecăm și lăsăm țara urșilor. Și asta e o soluție.

Dan Tăpălagă: Sau schimbați numele din Ținutul Secuiesc, îi spuneți Ținutul Urșilor.
Hunor Kelemen: Nu mai e vorba doar de Ținutul Secuiesc. S-ar mări aria un pic.

Citește și

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor: Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români / Deci trebuie să vedem unde am greșit noi folosind acest termen / Nimeni nu a retras semnătura de pe proiectul autonomiei

VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor: În aprilie se votează și în Senat desființarea Secției Speciale/ Mergem pe varianta agreată și propusă de Stelian Ion / SRI-ul nu are ce căuta în urmărirea penală în afară de cazurile de siguranță națională

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Mda, vine UDMR si cu fosti membrii ca drujba lui Dumnezeu si dupa ce a ras paduri intregi ne spune ca … asta este, nu avem suprafete pentru ursii Romaniei.

  • vezi ca in stirile galactice cu defrisari si furturi silvice protagonisti sunt exclusiv extraterestrii romulani cu urechi oblici

 2. UDMR asta stie: defrisat si vanatoare de trofee. Mai ciuntesc din cand in cand legile justitiei, dar au nevoie de un Dragnea, ca nu prea au … cohones pe ungureste, bineinteles.

 3. Nu ți e rușine? Ați ras pădurile și acum aveți probleme cu animalele?

 4. Ursii astia sunt un blestem pentru UDMR ( specialisti in paduri) nu se pot barbieri padurile in CV, HR si alte zone.
  Materialul lemnos va fi folosit pentru servetele, hartie, hartie igienica – cam ca in Africa.

 5. Cer impetuos ca ursii sa fie declarati minoritate etnica ca sa ii protejam de o alta minoritate etnica insetata dupa sange si pretentii teritoriale asupra Romaniei !

  Apoi ursii sa isi faca partid si sa ceara autonomie in HarCov, unde se afla majoritatea ursilor, cu limba oficiala si dreptul de a nu imparti mierea si pestele cu restul tarii, pentru a se autogospodarii !

 6. Cât mai costă un trofeu de urs, dacă tot e protejat? Care este primul prieten vânător, adus să ajute la reducerea numarului? Dragnea sau Năstase? Mai era unul… țiriac parcă.

 7. Ursii deci sunt ca ungurii corupți: nu vrea nimeni sa-i omoare, pe toți.

 8. Sa mai lase 2 la zoo se poate ???? Boss esti tampit ??? De impaduriri tre sa te ocupi, asta e meseria ta , asa scapi de ursi. Le redai habitatul natural din care furi de 30 de ani non-stop. Ai o problemă mare. Nu rationezi. Esti idiot sau rău intenționat?? Zic să stim si noi.

 9. faci loc pt ei, nu ii omori, iar asta inseamna sa nu mai taiati padurile…. o solutie simpla si corecta

 10. N-ai unde sa faci loc, sunt prea multi de cand se inmultesc fara opreliste. Nici mie nu imi place ca trebuie redus numarul, dar decat sa fugareasca oameni pe partie sau prin oras, prefer oamenii.

 11. La un singur lucru le-as sugera activistilor de mediu sa se gandeasca: daca in Austria (care are paduri ghiotura) sunt 4 ursi, de ce la noi nu e suficient maxim 1000 si nu 10.000+ cat sunt acuma.

  • Daca in Austria (care are paduri ghiotura), nu se taie padurile aiurea, la noi de ce vin austriecii sa le taie? Imitam tot ce face Austria, ca maimutele?.. Sau luam doar ce este bun?

   Ca raspuns la intrebarea ta, nu sunt ursi in Austria pentru ca i-au vanat idiotii pe toti. Cum vor sa faca si la noi.
   Between 1989 and 2010 at least 35 bears have lived in this region. „WWF Austria was working more than 20 years on this project to bring back bears to Austria and to the Alps. One reason why we failed was poaching, more than 20 bears are missing. But another reason was the small founder population,“ add Christian Pichler.

 12. hunor, hai siktir buey, lichea stahanovista!

 13. PAWS UP, DON’T SHOOT ! STOP ANTI-BEAR SPECIESISM !!!

  BEAR LIVES MATTER !

 14. Superimunitate pentru ursi.

 15. Ați furat lemnul acum vreți urșii și râșii? Lăsați animalele sălbatice în pace ftv rasa n gât

 16. Ministrul UDMR al Mediului nu mai are loc nici de ursii de naționalitate română? Membrii FPAM si celelalte asociatii de protectie a animalelor, in special cele de protecție a urșilor, va rog mult sa nu permiteți uciderea urșilor din România, ci sa-i relocați în alte tari dispuse sa-i primească, sa aiba grija de ei și sa-i protejeze. Va multumesc mult.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.