G4Media.ro

Insula grecească Zakynthos, desemnată cea mai aglomerată stațiune din Europa

Sursa foto: Tomas Marek | Dreamstime.com

Insula grecească Zakynthos, desemnată cea mai aglomerată stațiune din Europa

Un nou raport realizat de Which? Travel despre supra-aglomerarea turistică (overtourism) menționează și Mallorca și Parisul ca destinații afectate de un aflux masiv de vizitatori, însă unii susțin că comportamentul neadecvat este o problemă la fel de mare precum numărul turiștilor, relatează The Guardian.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

În stațiunea britanică Great Yarmouth apar unele semne de revitalizare: impunătorul pavilion din sticlă Winter Gardens este în renovare, iar elegantul Cafe 1903, situat lângă istoricul Hipodrom, este plin. Totuși, efervescența turismului din epoca edwardiană a dispărut de mult. „Când spectacolul Wild West al lui Buffalo Bill a venit în 1903, cortul avea 5.000 de locuri”, spune istoricul local Roger Silver. „Cu câțiva ani înainte, berăria Bass a adus 10.000 de muncitori într-o excursie de o zi din Burton upon Trent. Au fost necesare 16 trenuri.”

Coincidența face ca același număr de vizitatori să fi invadat și satul montan italian Roccaraso (cu o populație de doar 1.500 de locuitori) în luna ianuarie, atrași de prezența influenceriței de pe TikTok, Rita de Crescenzo. Aici, însă, reacția a fost una de panică și revoltă. Primarul Francesco Di Donato a amenințat chiar că va chema armata.

Ceea ce altădată însemna o „mulțime de turiști” este azi definit ca supraturism. „Fenomenul a copleșit unele dintre cele mai populare destinații din Europa”, spune Rory Boland, editor la Which? Travel. Noul raport al publicației detaliază presiunea imensă pe care turiștii o exercită asupra unor locuri de pe continent. Premiul pentru cea mai aglomerată stațiune turistică revine insulei grecești Zante (Zakynthos), unde numărul de înnoptări depășește de 150 de ori populația locală. În altă parte, Mallorca are cele mai multe nopți de cazare, iar Parisul conduce în clasamentul densității turistice cu 418.000 de înnoptări pe km², mult peste următorul oraș, Atena.

„E clar că s-a atins un punct de cotitură”, spune Boland. „Partea negativă a boomului turistic — creșterea prețurilor locuințelor, comportamentele antisociale, presiunea asupra serviciilor publice — începe să depășească beneficiile.”

Termenul overtourism e relativ nou, dar, după cum subliniază profesorul Richard Butler de la Universitatea Strathclyde, plângerile legate de turiști datează de peste un secol, cel puțin în cazul Veneției. În opinia sa, problema reală ține adesea mai degrabă de comportamente indezirabile decât de numărul în sine. „Locuri precum Blackpool, Las Vegas sau Orlando nu prea primesc plângeri de acest gen — ele s-au născut din turism și sunt construite pentru a-l gestiona.”

Dificultățile apar în locurile neobișnuite cu turismul în masă sau care nu au infrastructura necesară. Orașe vechi precum Dubrovnik și Praga sunt afectate. Uneori, însă, problemele sunt auto-provocate. „Barcelona este printre cele mai menționate orașe când vine vorba de overtourism”, afirmă Butler. „Dar orașul a mizat pe turism pentru revitalizare, începând cu Jocurile Olimpice din 1992.”

Campaniile de promovare turistică nu se adaptează întotdeauna rapid. Conform raportului Which?, a doua cea mai aglomerată regiune turistică din Europa este Istria (Croația), încă promovată ca „cel mai bine păstrat secret” al țării.

Soluțiile propuse de Which? pentru evitarea aglomerației vizează în special estul Europei: orașul Rybnik din Polonia, regiunea Severoistočen din Macedonia de Nord și zone rurale din România.

Mircea Crisbășanu, organizator de tururi cicliste în România, spune că sudul țării e foarte liniștit. „Unele sate au o arhitectură tradițională superbă, iar oamenii sunt extrem de primitori.”

Destinația cu cei mai puțini turiști din Europa, cu exact zero vizitatori, este insula Jan Mayen din Norvegia. Aflată în interiorul Cercului Polar Arctic și accesibilă doar cu permis special, este o destinație extrem de improbabilă pentru vacanțe.

Înapoi în Great Yarmouth, Roger Silver stă pe podul Haven privind cheiurile cândva pline de viață. „Ne-am bucura să vină mai multe vase de croazieră”, spune el cu o undă de nostalgie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.