G4Media.ro

Institutul ”Elie Wiesel”, reacție la amplasarea bustului dictatorului antisemit Horthy în Parlamentul…

Foto: Mișcarea Patria Noastră (Mi Hazánk Mozgalom)

Institutul ”Elie Wiesel”, reacție la amplasarea bustului dictatorului antisemit Horthy în Parlamentul Ungariei: ”Politicienii de la Budapesta încearcă să transmită că valorile extremiste ale anilor 40 aparțin actualității. Cine urmează?”

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” a reacționat după ce în spațiul public au apărut fotografii cu bustul dictatorului antisemit Miklos Horthy amplasat în Parlamentul Ungariei: ”Politicienii de la Budapesta încearcă să transmită că valorile extremiste ale anilor 40 aparțin actualității. Cine urmează?”

  • ”Rȃnd pe rȃnd, din zone și ȋn contexte diferite, politicieni de la Budapesta încearcă să transmită opiniei publice că idealurile și valorile extremiste ale anilor ’40 aparțin actualității politice. Ieri, premierul ungar respingea amestecul de rase, la Băile Tușnad. Astăzi, un bust al lui Horthy, cel care a condus Ungaria cȃnd antisemitismul a fost politică de stat și evreii din Transilvania de Nord au fost deportați la Auschwitz, este amplasat ȋn Parlamentul Ungariei. Ce mai urmează? Cine urmează?”, a transmis Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”.

Partidul extremist maghiar Mișcarea Patria Noastră (Mi Hazánk Mozgalom) a amplasat marți într-o sală a Parlamentului de la Budapesta un bust al lui Miklós Horthy, dictatorul fascist ale cărei decizii au dus la exterminarea a mii de evrei, dar și cetățeni români, în cel de-al Doilea Război Mondial, transmite publicația maghiară HVG.

Bustul a fost amplasat în biroul unuia dintre liderii partidului extremist. Partidul Mișcarea Patria Noastră a folosit evenimentul pentru a marca anexarea Transilvaniei de către Ungaria în timpul războiului.

Publicitate electorală

Potrivit publicației 168.hu, oficialii Parlamentului maghiar, condus de Fidesz, au declarat că nu există reguli interne care să interzică amplasarea statuilor lui Horthy în instituție. Opoziția parlamentară a criticat dur atât amplasarea statuii de către partidul extremist, dar și pasivitatea partidului de guvernământ Fidesz față de acest eveniment.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Puteati sa ziceti si voi pe fata ca ungurii sunt nazzisti.

  2. Ungaria e la next level! Poate n-ati vazut parlamentul de la Budapesta care are garzi imbracate in camasi naziste.