G4Media.ro

Inițiativa USR privind înființarea unei ”DNA a pădurilor”, o unitate de parchet…

Inițiativa USR privind înființarea unei ”DNA a pădurilor”, o unitate de parchet care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale, traficul de deșeuri și nerespectarea normelor anti-poluare – a fost adoptată de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător, care îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României.

Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef.

Direcţia are următoarele atribuţii: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

În cadrul instituţiei funcţionează, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor direcţiei, în limita posturilor prevăzute de lege.

„În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, se mai arată în proiect.

Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune această iniţiativă legislativă.

Au votat „pentru” 200 de deputaţi, patru au votat „împotrivă”, iar 107 s-au abţinut.

Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este primul for sesizat, iar decizional este Senatul.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Se va respinge

 2. nicio sansa, pesedistii aud de dna si le creste tensiunea

 3. Nu trece, penalii încă conduc țara.

 4. Dar DNA-ul normal nu poate sa se ocupe de aceste cazuri? Ca numai in Romania exista n structuri specializate ale Parchetului ….

 5. Cum e turcull și pistolul.Cu electorat etilizat și moroi pe liste, cu „intelectuali”de stânga în conferință de famiglie la căcâna cu liberali pleșcari și „salvatori” de discotecă și înclinații spre”diversitate”Pristanda numără în continuare buștenii și Farfuridi semnează contracte.Nimic nou în Fanar.Poate doar câte o coastă de deal pe care Cighindezul din Deal a lui Pleșu se mută cu totul mai la vale după ploaie.

  • Da’ tie iti plac mini dezastrele astea ! La fel cum iti place sa incasezi si palme… pe net ! :)))

 6. Mă scuzi zero, ai de spus ceva?

  • @Postachel…
   Ti-am spus deja, boule ! Sa-ti desenez ?

   Dar uite ca intre timp initiativa USR a fost adoptata:

   PS. Ai mai incasat o pereche de palme peste bot… pe net ! :)))))

 7. Sunt curios cine sunt cei care au votat impotriva si/sau abtinut. Iar daca va trece de Senat, tot ce se va schimba va fi nivelul spagilor.

  • FELICITARI pentru Mihai Gotiu , Stelian Ion , Cornel Zainea , Silviu Dehelean , George Dirca si Allen Coliban ! GASITI UN LIDER PE MASURA SI SUNTETI PE DRUMUL CEL BUN !

 8. Mafia lemnului e mare domnule silvicul are increngaturi prin toate instituțiile statului și si-au dat mâna cu mâna si trag hora prin paduri….prin rarituri și când so tetmina osa fie pe câmpia și munții cheliti hora mare hai duceasca.Sa intensificat furtul de lemn mai ales de când cu covit 19….probabil sau infectat infractori de lemn și tot atâta le este…,

 9. Nicio șansă în Senat!

  • @marcel:
   Vezi si cand fac o treaba foarte buna atunci cand nu sunt injurati maximul pe care il pot obtine e
   : „Nicio sansa in Senat !”

   PS. Daca nu faceau asta li s-ar fi spus : „Nimic nu faceti” ! Uite ca face PNL : isi da cu stangu’-n dreptu’, de parca vrea cu tot dinadinsul sa piarda alegerile din toamna sau de cand o hotari PSD sa le puna !

  • Deocamdată sunt doar surprins ca a trecut de prima camera și nu pot spune ca nu ma bucur, dar sunt precaut în legătură cu finalitatea proiectului pentru ca m-am învățat minte la câte țepe am luat! Nu-l vad bine pe Alexe sau pe oricare alt ministru al mediului, pădurilor și apelor dacă va ieși legea asta! Doamne-ajuta!

 10. Deja este muuuuult prea târziu…. au ras pădurile….

 11. Asa, si cine o sa faca parte dn acest DNA al padurilor?
  Rudele padurarilor? :))))
  Sau ale popilor? :))))

 12. Prostanii de la USR sunt pe mana cu PSD, eu zic sa facem un DNA pt aia care traverseaza prin loc nepermis.

 13. Oare cine a votat impotriva?Hai,ca nu e chiar greu de ghicit,chiar daca votul a fost secret…

 14. Multă prostie ba tata!
  Și ce facem acum pentru fiecare problemă de mediu, câte un DNA sau facem pe infracțiuni?
  Cum se plictisesc unii în Sparlament!

 15. Felicitari. Chiar si in cazul celor care aprind cabluri pentru a separa conductorul de izolator, cum se intampla la Jilava, politia stie precis cine desfasoara aceste activitati dar nu intervine.
  Sa speram ca noul DNA va schimba lucrurile.

 16. Buna ziua!Veti fi dezamăgiți,este o măsură specială, sunt destule instituții care trebuiau să facă acest lucru,inclusiv ANTIFRAUDA FORESTIERA,inventată tot pentru acest scop dar,nu s-a vrut!!Vor fi doar niște funcții ca să se plimbe cu mașinile prin păduri ca și cei de la Garda de mediu sau Antifrauda FORESTIERA!Dau vina pe politie dar,problema este de suprainarcare a autovehiculelor pentru transport unde,poliția nu are posibilitatea de cantarire sau de cubare a mesei lemnoase!!!!Deci,cei care i-ati votat,”bucurati-va”de extinderea organigramelor de bugetari pe bani multi!!!Oricum,sigur,presedintele nu va promulga legea pentru că,unul din fini prelucreaza la Sebeș cea mai mare cantitate de lemn din țară pentru export in Austria(tara ecologistilor!!!)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.