G4Media.ro

Inițiativa România: 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai…

Inițiativa România: 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European

Mișcarea civică Inițiativa România a lansat duminică site-ul www.romania-alege.ro, avertizând că 38 de candidați eligibili cu probleme de integritate, adversari ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European.

Mișcarea Civică a analizat 75 de candidați eligibili (cu șanse de a primi un mandat de europarlamentar), în baza sondajelor de opinie, realizate până la mijlocul lunii aprilie. Este vorba de 15 candidati din partea Partidului Social Democrat, 15 candidați din partea Partidului Național Liberal, 12 candidați din partea Alianței 2020 USR PLUS, 8 candidați din partea Alianței Democraților și Liberalilor – ALDE, 6 candidați din partea Partidului Mișcarea Populară, 6 candidați din partea Partidului PRO România, 4 candidați din partea Uniuni Democrate Maghiare din România, câte un candidat din partea Partidului PRODEMO, Partidului România Unită, Partidului Socialist Român, Partidului Social Democrat Independent, Uniunii Naționale pentru Progresul României, Blocului Unității Naționale – BUN, candidații independenți, Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea.

Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, voturi pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene (declarații și inițiative, acțiuni împotriva demnității umane, libertății, democrației, egalității, drepturilor omului).

Rezultatele statistice sunt următoarele:

 • 14 candidați dintre cei 15 candidați eligibili ai PSD sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
 • 7 candidați dintre cei 8 candidați eligibili ai ALDE sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică,  au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
 • 5 candidați dintre cei 15 candidați eligibili din partea PNL sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva valorilor europene.
 • 3 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PRO România sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
 • 2 candidați dintre cei 6 candidați eligibili ai PMP sunt în cel puțin una dintre aceste situații: au probleme de integritate publică, au întreprins acțiuni /declarații împotriva statului de drept sau împotriva valorilor europene.
 • 1 candidat dintre cei 12 candidați eligibili ai Alianței 2020 USR PLUS a avut declarații împotriva valorilor europene.
 • Candidatul eligibil PRO Demo a avut declarații împotriva împotriva valorilor europene.
 • Candidatul elibigil PSR a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.
 • Candidatul eligibil PRU a avut declarații împotriva statului de drept și împotriva valorilor europene.
 • Candidatul eligibil UNPR are probleme de integritate.
 • 2 din cei 3 candidați independenți au avut declarații și inițiative care contravin valorilor europene.

România Alege, ediția pentru Alegerile pentru Parlamentul European din 2019, este un proiect de informare publică electorală și de prezentare a candidaților eligibili, programelor electorale, a istoriei politice a partidelor care participă la acest scrutin și a rezultatelor electorale din 2007 până astăzi, rolul Parlamentului European, drepturilor și obligațiilor legale ale alegătorului în ziua votului atât pentru Parlamentul European cât și pentru Referendumul pentru Justiție. România Alege este un ghid complet al alegătorului la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și este continuarea proiectului www.alegeriparlamentare2016.ro.

Proiectul România Alege PE 19 înseamnă:

 1. Profilurile a 75 de candidați (15 candidați PSD, 15 candidați PNL, 12 candidați USR, 8 candidați ALDE, 6 de candidați PMP, 4 candidați UDMR, 6 candidați PRO România, 1 candidat UNPR, 1 candidat PSR, 1 candidat PSDI, 1 candidat PRU, 1 candidat PRO DEMO, 1 candidat BUN, 3 candidați independenți), în care prezentăm:
 2. a) Evaluare de risc (minim, mediu sau ridicat)* pentru fiecare candidat, pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. problemele penale, plagiat, incompatibilități, conflicte de interese, situații care pun sub semnul întrebării integritatea candidaților), respectul față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, pentru modifcarea Codurilor Penale și legilor justiției din ultimii ani) și atitudinea față de valorile europene; b) Studii, istoric profesional și politic, prezență online, declarații de avere și de interese.
 3. Istoricul complet pentru 14 partide (orientare ideologică, afiliere internațională, președinții de la înființare până astăzi, rezultatele partidului la toate alegerile la care a participat, evenimente definitorii din istoria partidului);
 4. Sintezele a 11 programe electorale ale partidelor și candidaților care participă la alegeri;
 5. Istoria alegerilor europarlamentare din 2007 până în prezent;
 6. Infografic al fuziunilor și sciziunilor principalelor partide din 2007 până în prezent;
 7. Ghid al alegătorului  la Alegerile Europarlamentare,  o sinteză și o prezentare a informațiilor de care are nevoie orice alegător în ziua votului;
 8. Ghidul alegătorului la Referendumul pentru justiție, o sinteză a informațiilor de care are nevoie un alegător în ziua referendumului;
 9. Rolul Parlamentului European.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Eu cu cine votez?

 2. nooo, asta-i lumina de la capatul tunelului… fain proiectul, sper să-l vada cat mai multa lume. keep up the good work ! sa tinem lumina aprinsa pana o vede toata lumea, sa putem schimba ceva in tarisoara asta.

  • @Puiutule, cetateanu’ turmentat poate sa te lumineze cu cine sa votezi, are chiar si un pont. Umblă vorba prin satele din sudul țării, din Bărăgan si pân’ la Waslui, ca Daddy a dat ordin să se dea 50 lei pentru fiecare stampila la votare.
   Uite care-i schema, dar nu mai zi la nimeni: se aplica cu mare grijă stampila una in chenarul PSD si imediat a doua la pretenii de la ALDE, doar sunteți ca frații.
   Te duci cu dovada la sediul lu’ Teldrum si gata ! Ai scos o 100 dintr-un buletin de vot.

  • Maaare vorbă ai spus! Am înțeles tot!

 3. Cine e ala de la usr plus, că pe site nu apare nimic?

  • Si eu eram curioasa asa ca am cautat mai in detaliu.

   Este vorba despre Clotilde Armand pentru urmatoarele actiuni:

   – A susținut în 2017 platforma politică internă USR popular care s-a declarat deschis susținătoare a protejării familiei tradiționale în Constituție.

   – În contextul atentatului de la Nisa din 2016, s-a pronunțat în favoarea deportării din Europa a ”tuturor celor care se fac responsabili de difuzarea propagandei teroriste islamice și sunt condamnați astfel de instanțele europene. De asemenea, moscheile cu clerici radicali islamiști ar trebui închise. Libertatea religioasă nu mai trebuie să fie abuzată pentru a instiga la comiterea unor astfel de atrocități.” Armand susține că musulmanii veniți în Europa recent sau cei aflați la a doua sau a treia generație trebuie să respecte valorile europene ale toleranței sau să se mute în țările Orientului Mijlociu. ”

   Nu apare ca 1 pe pagina cu partidele pentru ca nu este considerat cu risc ridicat, din cate imi dau seama.

  • Daca pentru asta are doamna o tinichea de coada atunci imi intareste opinia ca USR ul este cea mai buna alegere.
   In Romania sau in Europa trebuie sa eliminam orice ne poate face rau si ne opreste catre drumul nostru catre fericire prosperitate dreptul de a nu fi mintiti si manipulati.

 4. Nu era mai bine sa prezentati lista cu toti inculpatii? a suntem in campanie!

 5. De aceea,tot ce constiinta ma lasa sa fac,este sa-mi anulez votul. Atat si nimic mai mult.

  • Esti postac PSD, tot cu PSD vei vota, altfel te da afara de la stat – unde dormi pe mai multi bani decat meriti.

  • Stelica.. Mai du te de aici ca nu mai tine cu abureala… Hai la latrena 3

  • De multe ori la numaratoare negociaza intre ei cui sa le imparta, important e sa se prezinte fraieri la vot.

 6. Toti acesti borfasi vor sa se afiseze la Bruxell si o sa se tavaleasca de ras ca un popor idiot i-a trimis acolo.Asta e prostia democratiei ca poti sa te raliezi unei haite care se propune ca partid si care arunca o lista la vot si care vrei nu vrei trebuie sa o votezi.Halal democratie.Asa ajung o gut un sot de guta si mai stiu ce avortoni ai istoriei sa se duca la bruxell sa le arate alora ca sunt zcum la masz cu ei, de s-au cam saturat de noi, pana la urma toti vor sa plece de aici cu banii si pe bani nostrii.Asta e miza viata e scurta si in cativa ani te rezolvi. Prima dat o dai pe fufi la produs, apoi faci 2 mandate prin parlament, dupa aia te faci primar castigand in fata unui puscarias, dupa aia te bagi iar in parlament sa iei imunitate te faci un pic ministru si arunci inflatia in aer marind tot felul de venituri la sarariatii statului si pensionari si acum vrei comisar european sa schimbi mediul si uite asa dupa aia te pierzi in lume cu banii ciorditi si cu o pensie de la europa plus ca ai trecut prin tot ce se putea.Sa nu credeti ca banii nu curg in continuare de la judetul pe care il dij-muieste prin contracte.

  • Asa ca mergi la vot, poate opresti pe vreun ticalos PSDist.

  • Corect d-le „guta* O penalizare PERFECTA a..*situatiei* Felicitari

 7. este o simpla prostie incriminarea Clotildei Armand pentru afirmatia despre familia traditionala si despre deportarea celor cefac acte teroriste pe teritoriul Europei. Nu sunt adept si nici fan al USR, dar cred ca romanilor NU trebuie sa li se impuna conceptia teologic ortodoxa despre familie, cata vreme ei s-au exprimat clar, prin referendum, in aceasta chestiune. Apoi, numai un nebun poate sa tolereze pe teritoriul Europei pe aceia care traiesc cu gandul doar la acte teroriste impotriva civilizatiei noastre. In fond, cei care considera aceasta atitudine ca fiind demna de incriminare ar trebui sa-i ia acasa, sa-i hraneasca si sa-i sustina in orice imprejurarea pe acesti potentiali teroristi, ca sa stim si noi cine sunt colaboratorii terorismului islamic. Astept mai multa minte din partea partizanilor acestu fals „political correctness” !

  • Greșiți, dacă sunteți împotriva d-nei Clotilde Armand. Pot să spun că e unul din candidații cei mai buni de la USR, alături și de alți membri.
   I-am urmărit postările aproape un an și chiar mi se pare un candidat bun. Cel care a postat clasificările face dezinformare – manipularea alegătorilor!

 8. Ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre liste cu mafioți dovediți…

 9. Deci daca esti pro familia traditionala si/sau contra refugiatilor inseamna ca esti cu factor de risc la adresa Uniunii Europene. Ca si cum sexul anal cu gitul taiat pe strada ar fi vreo valoare europeana.

  Nu, sexomarxistilor, daca ati infectat UE ca o ciuma roz, nu inseamna ca sintem impotriva organismului in sine, ci numai impotriva bolii care-l macina.

  • Absolut corect.
   Pe de altă parte nu cred că o putem pune pe Clotilde Armand asta, pe aceași treaptă cu un Dan Nica(să zicem).

 10. asadar daca esti pro toate aberatiile, atata timp cat acestea sunt noi si neprobate, esti cu „valori europene”, dar daca sustii familia (si nu uitati ca toti cei care respiram pe aceasta planeta provenim dintr-o familie si din relatia unui barbat cu o femeie) atunci esti anti-european.

  g4media, ar fi bine sa filtrati putin articolele de genul acesta. nu de alta, dar am incetat sa mai citesc publicatii care au dat dovada de lipsa de gandire proprie. nu sunt sub nicio forma adeptul teoriei suveranitatii in cadrul UE, deoarece ne e mult mai bine intr-o uniune decat de unii singuri, insa cred ca trebuie sa avem in parlamentul european oameni cu coloana vertebrala. nu trebuie sa inghitim orice ni se da. avem creier si putem judeca. nu avem nevoie de niciun site sa ne arate precum un semafor cine e votabil si cine nu.

  • Pai daca-ti put atat de tare „valorile astea europene”, de ce-si mai bate capu’ partidul vostru de „patrioti” sa candideze? De ce vor in Parlamentul European? Ce-ar putea ei sa faca acolo? Aaa. scuza-ma, coloana vertebrala!! Am inteles. A avea coloana vertebrala inseamna sa stai drept cand furi??
   E patriot Dragnea, nu?? Este coaie…ca a fost functionar public toate viata si are >25 MEUR avere… Din patriotism!!
   Nu e bine in UE…ca uite se fut aia in cur, ca ne calca musulmanii, ca ne inrobesc multinationalele. Asa e! Exact asa e!!
   UE e bau bau… Si sa aveti grija ca a aparut o noua specie: Musulmanul gay mare director la multinationala! Si negru pe de-asupra…
   Are ala o pulaaaaa… De va prinde prin UE, va face gaura curului ca gura borcanului de 800. Si ala atat asteapta… Romani cu frica lui Dumnezeu…
   Tu-ti dai seama cat e de nasol??? Se cutremura familia traditionala a lu’ Tariceanu de asemenea grozavie…
   Nu-ti mai zic de Livulica…de fute copila aia, de i-ar putea fi nepoata!! Acolo e ok…ca e traditional…barbat cu femeie, nu?
   Las, ca-i mai bine aici la noi! Poate scapa Liviu, o sa fie bine, ca e patriot, o sa murim in continuare pe sosele…dar o sa avem rosiile rosii si pestii vii!!
   E bine cand vorbesti de EU, dar tu n-ai iesit nici odata din curtea bordeiului…
   Iti put valorile UE si te victimizezi tare ca esti considerat anti-UE, dar oare te-ai intrebat vreodata ce-nseamna sa fii OM??
   Auzi, de curiozitate…in caz de viol barbat cu femeie…sa fie cu suspendare sau sa iertam violatorul ca si-a cerut-o victima?? Ca e traditional…barbat cu femeie, nu?
   Si inca una, tot de curiozitate…Mai bine sa mori tu prin spitale (plimbat intre spitale) intr-un sistem corup si infect, decat in UE aia plina de gay si musulmani, nu?
   Hai, ia-ti noul nivel si repejor la Curtea Suprema – Nu va uitati pancarta cu „EU SUNT DRAGNEA”…Ca nici eu nu uit „MUIE DRAGNEA”!!

 11. Păi la un calcul simplu hai să vedem:
  PSD- din 15 analizați, 14 sunt infecți. Asta ar veni cumva peste 90%.
  ALDE- din 8 analizați,7 sunt infecți. Cam același procent.
  USR-din 12 analizați, 1 este suspect(Clotilde Armand pentru că nu este de acord cu emigrația teroristă și nici cu oficializarea homosexualității).
  Chiar și așa, procent sub 10%.
  TRAGEȚI SINGURI CONCLUZIILE la vot !!

  • Concluzia e ca e simplu sa vi cu un articol in care nu dai exemple concrete si stabilesti criteriul eligibilitatii drept candidat pe declaratile candidatilor facute candva in cariera lor.

   Ce este si mai important este ca votul pentru candidati e dat de romani, nu de europeni, asadar se vor aplica criteriile acelei societati.

   „Nu-mi spui tu mie cum ce sa fac (cum sa votez), pitica dracului” – Vadim Tudor ( am editat putin :] )

  • O sa va blestemati zilele cand infectiile PSD, PNL, ALDE,USR-PLUS, etc, vor infesta UE.

 12. „Au facut declaratii impotriva statului de drept, impotriva valorilor europene” – dreptul la libera exprimare face parte din drepturile omului ori prin acțiunea lor tocmai asta incearca „politia corectitudinii politice” sa ingradeasca. Dacă ne luam dupa criteriile lor toti reprezentanți nostri ar trebui sa fie dupa acelasi calapod al progresismului neo-marxist

  • Corect. „Clasamentul” are unele probleme de logica/acuratete, si presupune ca „politically correct neo-marxism” este valoare europeana. Din alte puncte de vedere e mai degraba valoare anti-europeana.

   In acelasi timp, Grapini este verde la integritate desi au prins-o aia furand votul de fata cu ei in parlamentul UE.

 13. Să mai avem puțină răbdare cu „valorile europene”, după aceste alegeri se vor schimba puțin. Suveranistii (salvini, le pen, afd, farage) vor lua cam 30 procente și vor avea un cuvânt greu in stabilirea acestor valori.
  Deci știrea asta este semi fake- news.

 14. Ce cauta candidatii cu probleme de integritate si care au facut afirmatii impotriva UE , pe listele de vot? Dece Romania nu poate da europarlamentari integri?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.