G4Media.ro

INFOGRAFIC Buget record pentru Cluj-Napoca: o cincime din veniturile proprii sunt din…

INFOGRAFIC Buget record pentru Cluj-Napoca: o cincime din veniturile proprii sunt din fonduri UE. Investiții în parcuri noi, tramvaie, continuarea proiectelor de metrou și tren metropolitan

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică proiectul de buget pe 2020. Bugetul general al municipiului este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019. În lei, este vorba de 1.688.301.000 de lei, din care puțin peste un miliard de lei este dedicat funcționării, iar restul este alocat dezvoltării.

Mai jos, un infografic cu cifrele bugetului general al municipiului Cluj-Napoca:

 • Cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020:

Mobilitate: Introducerea în circulație a 12 noi tramvaie, din totalul de 24 contractate pe fonduri europene. Finalizarea a patru parkinguri de cartier și finalizarea achizițiilor publice de proiectare și execuție pentru alte două. Finalizarea documentațiilor tehnice și de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou și tren metropolitan.

Regenerare urbană: Finalizarea modernizării zonei centrale Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Pușcariu și a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu. Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieței Lucian Blaga și a Bulevardului 21 Decembrie 1989. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor. Finalizarea achiziției publice pentru modernizarea zonei Mihail Kogălniceanu.

Zone Verzi. Finalizarea amenajării unui parc (Între Lacuri) și începerea lucrărilor la altul (Tineretului). Realizarea unui concurs de soluții pentru două noi parcuri (Est și Bună Ziua). Începerea lucrărilor la reabilitarea a altor trei, deja existente (Feroviarilor, 14 Iulie, Ștefan cel Mare). Realizarea achiziției publice pentru reabilitarea malurilor Someşului și a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor și a Bazei sportive și de agrement „La Terenuri” Mănăștur.

Digitalizare. Extinderea numărului de proceduri și aplicații digitale pentru cetățeni, în relație cu primăria. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziție de date în timp real și a unei aplicații pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală.

Protecție socială. Continuarea programelor sociale precum ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilități). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă și darea în folosință a 12 noi locuințe sociale. Menținerea tuturor facilităților la transportul public pentru elevi, studenți, pensionari etc.

 • De unde vin banii

Cea mai mare parte a veniturilor municipiului vor veni din venituri proprii (1,3 miliarde), la care se adaugă alocările guvernamentale pentru școlile și spitalele aflata în administrarea primăriei (269 de milioane de lei) și un excedent bugetar din anii precedenți de 202 milioane de lei. Din toate acestea se scad 107 milioane, transferuri între bugete.

Din veniturile proprii, în valoare de 1,3 miliarde de lei, cea mai importantă sursă sunt impozitele pe venit, profit și câștiguri de capital de la persoane fizice, însumând 613 milioane de lei, apoi urmează sumele primite de la Uniunea Europeană, în valoare de 283 de milioane de lei, mai mult decât impozitele și taxele pe proprietate, care reprezintă a treia sursă de venit, în valoare de 117,5 milioane de lei.

Astfel, suma care provine de la Uniunea Europeană reprezintă 21,4% din veniturile proprii ale Clujului, adică tot al cincilea leu din ce se strânge la vistieria locală, dacă lăsăm deoparte alocările guvernamentale și banii rămași de anii trecuți. Totodată, fondurile europene reprezintă mai mult de o treime din bugetul de dezvoltare, în valoare de 675 de milioane de lei. Grosul fondurilor europene provine de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 281,1 milioane de lei.

Bugetul Clujului a atins prima dată un miliard de lei în anul 2014, după care a scăzut ușor în 2016, dar a revenit pe creștere în 2017. În 2018 a înregistrat o scădere importantă, din cauza modificărilor fiscale introduse de guvernul PSD. la alocarea cotelor defalcate din impozitul pe venit. În 2019 bugetul a revenit pe creștere, care continuă și în 2020.

Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.

Foto: Cluj Napoca / Emerging Europe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Stiti cum suna Bugetul capitalei?
  Milioane peste Milioane pentru Pelerinaje, Biserici, Paranghelii si publicitate pentru Gabita!
  Comparati!

 2. Ceva nu se leaga in titlu: ori sint venituri proprii (adica realizate din activitatile lucrative ale primariei) or sint fonduri europene, primite de la UE si eventual nerambursabile ….

  • Sunteti din categoria analfabeti functionali!?
   Explica foarte clar articolul, cititi, cititi, cititi!!!

   Adica, Veniturile TOTALE de 1.688.301.000 de lei ale Primariei Cluj inseamna:
   1. Venituri PROPRII de 1,3 miliarde de lei, din care cele mai mari sume:
   – Impozitele pe venit, profit și câștiguri de capital de la persoane fizice, însumând 613 milioane de lei
   – Fonduri de la UE(283 de milioane de lei)
   – Taxele pe proprietate(117,5 milioane de lei)
   TOTAL ~ 1,1 Miliarde lei
   2. Alocările GUVERNAMENTALE pentru școlile și spitalele aflata în administrarea primăriei – 269 de milioane de lei
   3. Un excedent bugetar din anii precedenți de 202 milioane de lei.
   Din toate acestea se scad 107 milioane, transferuri între bugete.
   Socotiti:
   1,1 Miliarde Lei PLUS 269 Milioane Lei PLUS 202 Miloane Lei = ~1,4 Miliarde Lei(ATENTIE: aceastea sunt principalele Surse de VENITURI, scrie explicit, adica mai exista alte surse mici de Venituri nementionate in articol!)
   SIMPLU!
   Fondurile europene intra la Venituri proprii!

 3. Vrajeala maxima! Tipica lui Boc si acolitii pocaiti Buda si Tise. 12 tramvaie pt mobilitate?!?! Orasul asta e blocat permanent. Nimic nu circula. Nici masini, nici tramvaie. Strada Ferdinand are 150 de metri si e in reparatii de vreun an. Alt blocaj masiv. Nici trotuare nu mai sunt acolo. Parcul intre Lacuri este tinta mafiei imobiliare girate de bocutz si deja s-au dat autorizatii de constructie acolo. Locuintele sociale sunt o gluma sinistra. Sunt repartizate smekerilor cu pile. La mine in bloc, in locuinta sociala sta una care lucreaza la DNA. Barba-su are firma de constructii iar fii-su are firma de organizat evenimente. Tema metroului apare de 20 de ani, recurent din 4 in 4 ani, cand se apropie alegerile. Vrajeala peste vrajeala peste vrajeala. Clujul este o bashina. O gogoasa umflata cu marketing mincinos. Un rai al mafiei imobiliare al sectei pocaitilor. In primarie toti is rude si freaca menta pe banii nostri. Oradea, Timisoara, Iasi, Bucuresti, Sibiu si multe altele sunt muuult peste Cluj. Dar bashini si fitze ca la Cluj n-o sa gasesti nicaieri.

  • susbcriu, e adevarat, in Cluj esti jefuit si umflat la pret de toti smekerii care nu mai stiu cum sa ajunga aici sa te intepe, vrajeala maxima si impresii de tarani cocliti de prin BN SJ MS AB MM ajunsi la butoanale „fratesti” de pocaiti pusi pe capatuiala… de evitat ca toti sunt pusi pe imbogatit din banii tai…

  • Mda, cu mici exagerari, dar in mare cam asta e situatia. Toata primaria e o mare familie, pt. oras nu se face mai nimic real benefic, insa sunt multe tampeniile repetate de boc cu periodicitatea mentionata.
   Si ar mai fi interesant de aflat cat din cei 1 mld+ lei (60-70% din buget) destinat functionarii este pt. salarii…

  • Alexa, esti tu, sub acoperire cu numele conspirativ de novac? Doar alexa e in stare sa debiteze atetea idiotenii fara sa clipeasca. De mult n-am mai citit atetea tampenii pe forumul g4media, care parea unul serios pana au navalit postacii rosii si/sau moskoviti. Cat de imbecil tre’ sa fii sa crezi tampenia novacului, care pretinde ca: ‘…in locuinta sociala sta una care lucreaza la DNA. Barba-su are firma de constructii iar fii-su are firma de organizat evenimente’. Adica, ‘una’ de la DNA, al carei sot are firma de constructii iar fiul are propria firma de organizat evenimente, toti astia locuiesc intr-un amarat de apartament social, eventual cu o camera si cu buda pe hol? Am mai citit tampenii postate de hateri platiti sau nu, dar macar majoritatea incearca sa aiba o noima de luciditate. Novacul a luat-o pe aratura in ura lui fara de Cluj si de clujeni. Daca iti pute Clujul si cei care il conduc, de ce nu te muti, mai amaratule, prin Teleorman sau Vaslui, unde curge laptele si mierea? Ce dracu’ comentezi tu, un taranoi venit de pe cine stie unde, sobolan rosu? Mars naibii in vizuina ta imputita si canta la alta masa!

  • @Clujan real,
   Subscriu!
   Asa m-am saturat de ipocrizie, invidie si propaganda pesedista la adresa orasului Cluj-Napoca din partea postacilor si propagandistilor….
   Cum ca traficul bla bla bla….. Bai postacilor, traficul e PRAF in toata Romania! (de cand psd a scos taxa pentru cazane in toata tara….).
   Cum ca Boc nu a facut nimic!? Numai un propagandist sau un imbecil care e lenes nu poate sa caute pe „G-O-A-G-L-E” sa se informeze la fata locului pentru a se convinge etc….
   Nush mai oameni buni… dar ce anume vreti? Asistenta sociala? locuinte gratis? taxa de protectie? manele? paranghelii???? MERGETI la FIREA!! Gabi- Firea 🙂

  • @Clujean real – cum ziceam… bashini de clujean real aka coclete de Gherla… n-o sa gasiti nicaieri. O mai si parafrazezi pe Firea imbecil complet ce esti. Uie aici idiotule care sunt locuintele sociale din Cluj: Motilor, 21 Decembrie, Piata Unirii, Pta Mihai Viteazul, Clinicilor, etc. https://files.primariaclujnapoca.ro/proiect_hotarare/2019/03/01/59e.pdf
   Stregeti mucii postac pnl-ist prapadit ce esti..

  • @ Clujean real – cum ziceam… fumurile de „clujean adevarat” nu se compara cu nimic. O mai si parafrazezi pe Firea. Intra pe situl primariei si vezi care sunt locuintele sociale din Cluj. In centrul vechi, pe 21 Decembrie, pe Motilor, Piata Unirii (!!!), Clinicilor samd. Postac ignorant pnl-ist de Gherla ce esti. Stergeti mucii si pamantul de sub unghii, pocait prapadit..

  • Mama sfinte….. ce a ajuns si g4media…. invadat de asistati sociali…… da si mie :))) un apartamant/o alocatie/un ajutor/

   Normal ca e naspa Cluj -Napoca :)))))
   Nu se da la cersetori :))))

  • Mai martafoi frustrat, postac de doi bani pezedisti, eu sunt doar clujean adevarat, care imi respect orasul, fara sa fiu inregimentat politic, nici macar in PNL. Daca nu pricepi care e diferenta intre a iti respecta orasul si ceea ce numesti tu ‘fumuri’, inseamna ca esti un imbecil, asa cum ziceam si in primul raspuns pe care m-am obosit sa ti-l dau.

   Ca sa iti raspund si la doua tampenie: acea familie de care te legai, chiar ai impresia ca o sa locuiasca intr-un apartament social, indiferent unde e localizat acesta? Ai impresia ca o asemenea familie ar fi atat de lipsita de demnitate, de respect propriu si de responsabilitate, incat sa apeleze la milogeala sociala? Ca sa faci asemenea afirmatie, trebuie sa fii doar un amarat de cersetor de pomeni, vreun asistat social, un carcotas vesnic frustrat, asa cum esti tu, privind cu invidie la realizarile altora, mai destupati la minte decat tine. Ai impresia ca toti sunt caraitori de serviciu, cu toate ca nu pricep nimic din cele ce se intampla in jurul lor, asa cum esti tu?

   Ia zi mai istetule, daca e atat de rau in Cluj si atat de bine in alte parti, nominalizate de mintea ta cea plapanda, de ce naiba vin in Cluj tot mai multi tineri – si nu numai (pe care alti imebicili ii catalogheaza ca fiind ‘vinituri’), cu pregatire de top, care muncesc pe salarii decente si care nu se plang de ‘dezastul’ local, precum un amarat (probabil asistat social) ca tine?

   De ce Clujul clocoteste de viata civica, de cultura, de arta, de afaceri noi, de ce e nominalizat la nivel mondial ca una din primele 10 destinatii de vizitat? Or fi toti tampiti, doar tu esti geniul Carpatilor, care a descoperit apa calda si gaura la covrig?

   Cum ziceam anterior, mars si canta la alta masa, cel mai sigur cea a guzganilor rosii, din care te tragi!

  • :)) Omului i s-a pus pata si s-a setat pe pocaiti! O fi vreun ultraortodox, asa cum sta bine tuturor pupatorilor de moaste. Ce pretentii sa ai de la unul care nici sa scrie romaneste nu stie, dar se da mare ‘patriote national’!?
   Stii povestea cu vulpea la struguri, careia toate boabele i se pareau acre… asa si cu amaratul asta de postac, iubitor de pezedisti, aldisti, udemeristi, peremisti, numa’ el stie!

  • @lol
   Trist este faptul ca oameni ca postacul asta, nu inteleg faptul ca o primarie trebuie sa aiba grija de ORAS…. nu de oamenii din oras neeaaparat… oamenii vin, pleaca….(migratie interioara/exterioara).
   Automat ca daca vrei sa dezvolti un oras, sa atragi unii oameni, sa fie mai bine pentru toti… nu poti sa spargi bugetul pe „locuine sociale” si paranghelii….. dar deh… e greu sa gandesti cand te spala pe creer aia de la Antena 3 si rtv toata ziua….

  • Bai sobolane, din ce tomberon ai mai iesit si tu, imbecilule? Ti-ai luat mai multe identitati sa dai senzatia ca sunteti mai multi tampiti pe forumul asta? novac, ciolo… ce sa zic! Bou de taranete ce esti… basina esti tu cu tot neamul tau de guzgani rosii ce amusinati rahaturile, poate-poate mai luati moca o imbucatura si voi, neam de traista ce esti!
   Bai prostalule, vad ca trebuie sa iti repet ce am zis si mai inainte: nu conteaza unde sunt localizate locuintele sociale, o familie cu un anume statut social nu se injoseste astfel incat sa se milogeasca si sa locuiasca intr-una din astea. Dar ce sa inteleaga un imbecil absolut, ca tine din asta? Tu esti obisnuit cu pomenile si de aia nu pricepi nimic. Si, cum ziceam si in postarea anterioara, mai invata limba romana, boule! Nu se scre ‘stergeti’ ci ‘sterge-ti’, daca tot te dai ‘telectual’. Pe langa ca esti cretin, mai si semnalizezi. Valea, dobitocule!

  • Da, domn’e, asa e cum spui. Dar ce sa priceapa un individ care scrie de pe doua sau mai multe alias-uri, dar istetul se repeta in fiecare postare, cu aceleasi idiotenii. Asta fie e bipolar psihic, fie vrea sa dea impresia ca ‘e’ mai multi, sperand sa dea o mai mare greutate balmajelilor exprimate. Sau, poate chiar sunt mai multe slugi,insa toti primesc aceeasi fituica tematica de la stapanii lor. Noroc ca nu ii baga nimeni in seama pe postaci din astia, de care te apuca mila. Clujul e Cluj si nu se impiedica de cate un ciot din asta ratacit pe net 🙂

 4. Noooo, Eu zic sa se dea banii la asistati, biserici, excursii in Grecia, iepurasi, luminite and shit.

 5. Vrajeala ieftina !
  Nu mai puneti botul.
  Fondurile UE nu intra la veniturile proprii ale Primariei !

 6. Nu inteleg cum o adunatura de comentatori, pro sau contra, se astern la sfada pe marginea unui buget – chestiune la care nici nu se pricep, pe care nu o inteleg deplin si care este cumva incontestabila. Adica atatia bani intra in bugetul primariei Cluj, nu inteleg care mai e discutia! Daca se face sau nu ceva cu banii, asta e alta treaba, dar bugetul nu poate fi decat real. Nu stiu cum poate cineva sa aloce atata energie ca sa conteste niste cifre. Ba stiu, din rea-vointa, rea-credinta.

  Am vazut ca cineva considera Timisoara peste Cluj. E un fals! Timisoara e o ruina falnica. Cu multe investitii automotive si o administratie neinspirata. Administratia de aici nu actioneaza nici macar cat Boc sau ca Bolojan. Orasul Timisoara este franat de gestionarea sa proasta si de conservatorismul unora dintre cetateni.

  • Domnule Cristian Sarb, aveti perfecta dreptate. O adunatura (?) de comentatori pro si contra isi dau cu parerea privind o idee sau un comentariu. Intr-adevar, in cazul de fata disputa e oarecum off-topic, dar unii pur si simplu nu pot admite ca se trezeste cate un neica-nimeni sa ia in tarbaca eforturile edililor si ale cetatenilor Clujului (in cazul de fata), din rautate, prostie sau doar manati de interese strict de hoarda politica.
   Unii se pricep la bugete, stiu cu certitudine (doar nebunii au certitudini, nu-i asa?) ca fondurile europene nu sunt venituri proprii ale Primariei, in ciuda explicatiilor unor specialisti, altii nu accepta ca s-au facut si se fac eforturi deosebite pentru a aduce si mentine urbea pe traiectorie europeana si atlantica, etc. etc.
   Ori, ca simplu cetatean, care traieste in acest oras si vezi zi de zi care e realitatea, cum sa permiti acestor… va las pe dumneavoastra sa ii numiti, sa manjeasca totul, din motivele expuse mai sus?
   In rest, ca e Clujul peste Timisoara sau invers… nu stiu cat de relevant este, fiecare comunitate se dezvolta sau se regreseaza in ritm propriu, desigur, cu aportul celor indrituiti sa le conduca destinele.
   Si da, aveti dreptate, pana la urma cetatenii decid cine sunt acesti conducatori. Fiecare comunitate are conducatorii pe care si-i merita.

  • PS Evident, e o greseala de typing in text: ‘…fiecare comunitate se dezvolta sau se regreseaza…’, e un ‘se’ in plus. Rectific, pentru iubitorii gramaticii limbii romane: ‘…fiecare comunitate se dezvolta sau regreseaza…’

  • Parerea mea e ca nu poti lasa propagandistii si postacii sa dezinformeze….. pt. ca vin unii oameni de buna credinta care isi fac o idee gresita asupra unor lucruri…. :).
   Nu pretinde nimeni ca in Cluj – Napoca e lapte si miere… gresit…. sunt unele probleme, dar sa spui ca un oras este de cacat/rahat pentru ca „DA SI MIE” este absolut scandalos si Nedemn!
   Unele partide au cultivat milogeala si sclavia in cultura neamului roaman…. trebuie DEZINSTALAT acest lucru : „CAPUL CE SE PLEACĂ SABIA NU-L TAIE”.

 7. Sa va dau un exemplu: in Cluj-Napoca, in centrul orasului, la Colegiul de Muzica, elevii, inclusiv cei din ciclul primar nu au introdusa apa calda in baie/wc la robinet. Pe Strada Paris… in 2020.