G4Media.ro

Incident în Marea Neagră: Ucraina a reţinut un petrolier rusesc, despre care…

Incident în Marea Neagră: Ucraina a reţinut un petrolier rusesc, despre care susţine că a blocat accesul în strâmtoarea Kerci / Echipajul navei a fost eliberat

Update: Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităţilor ucrainene, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federaţiei Ruse de la Kiev, potrivit Reuters.

RIA Novosti îl citează în acest sens pe ataşatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că ‘echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail’.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, la bordul navei reţinute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, indică agenţia de presă menţionată, citând o sursă bine informată.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi că, împreună cu Parchetul militar a reţinut în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare într-un incident petrecut în noiembrie trecut la intrarea în strâmtoarea Kerci (care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov), în urma căruia Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene, informează Reuters, EFE şi Ukrinform, preluate de Agerpres.

‘Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Parchetul militar, a reţinut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei în strâmtoarea Kerci. În cursul unei anchete preliminare s-a stabilit că, la ordinul direct al înaltei conduceri a FSB al Federaţiei Ruse, reprezentanţii Serviciului de graniţă al Rusiei (instituţie subordonată FSB) au comis un act de agresiune armată împotriva navelor militare ucrainene – Nikopol, Berdiansk şi Yana Kapu în strâmtoarea Kerci’, menţionează SBU într-un comunicat, citat de Ukrinform.

Contrar normelor dreptului maritim internaţional, militarii Serviciului rusesc de graniţă, în mod ilegal, făcând uz de arme, au blocat accesul navelor ucrainene în timpul traversării strâmtorii Kerci cu ajutorul petrolierului Neyma, potrivit aceluiaşi text.

În timpul acelui incident, Gărzile de coastă ruse au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje (24 de membri), pe motiv că au încălcat apele teritoriale ruseşti.

SBU indică într-un comunicat că petrolierul, denumit acum Nika Spirit şi care se numea anterior Neyma, a intrat joi în portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat şi reţinut.

Potrivit comunicatului SBU, echipajul petrolierului rusesc, care a blocat în noiembrie 2018 trecerea prin strâmtoarea Kerci, a fost interogat.

În cazul blocării trecerii în strâmtoarea Kerci de petrolierul rusesc Neyma, anchetatorii SBU şi Parchetul militar ucrainean desfăşoară o cercetare penală.

Conform Parchetului militar de la Kiev şi SBU, 15 înalţi responsabili de la vârful armatei ruse, între care un contramiral, doi viceamirali şi un general-colonel sunt suspectaţi de implicare în incidentul de anul trecut în Marea Neagră.

Diplomaţia rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile ‘consecinţe’ după ce un petrolier rusesc a fost reţinut de către SBU într-un port ucrainean.

‘Suntem pe cale de a stabili toate circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsuri adecvate’, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. ‘Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruşi, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internaţional şi consecinţele nu se vor lăsa aşteptate’, a avertizat el.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Vladimir Djabarov, a calificat drept ‘absolut ilegală’ reţinerea petrolierului Neyma, fapt care, în opinia sa, va agrava în mod semnificativ perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor ruso-ucrainene, potrivit Reuters şi RIA Novosti.

‘Această reţinere este absolut ilegală, ea se putea face numai printr-o hotărâre judecătorească’, a spus Djabarov, îndemnând Kievul să elibereze imediat nava rusă dacă doreşte să-şi îmbunătăţească relaţia cu Rusia ‘măcar un pic’.

Rusia a susţinut constant că a reţinut cele trei nave ucrainene la intrare în strâmtoarea Kerci pe motiv că acestea încălcaseră apele sale teritoriale, în timp ce Kievul insistă că incidentul s-a produs în apele internaţionale. La ora actuală, cei 24 de marinari ucraineni se află încarceraţi la Moscova, urmând să fie judecaţi pentru presupusa încălcare a frontierei ruse.

Foto: Petrolier rusesc / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. recent in premiera SUA a livrat cu ajutorul perolierului Wisdom Venture 80000 tone de petrol din Texas in Odessa, daca ar fi dorinta Ukraina probabil s-ar putea descurca si fara de petrolul rusesc. incidentul de astazi probabil e raspunsul la incidentul de ieri cind Rusia a arestat o nava cu 14 ukraineni la bord.

  2. Multa gheata 😀 in iulie

  3. Recomand autorilor sa deschida Google Earth (ca atlasele si manualele de Geografie nu mai sunt la moda) sa afle unde e portul Izmail. Dupa asa rateu, credeti ca va creste sau va scadea credibilitatea a ceea ce scrieti? Sau sunteti convinsi ca scrieti doar pentru mancurti?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.