G4Media.ro

Incident grav în Orientul Mijlociu: Trei soldați americani uciși și peste 30…

Sursa: Google Maps

Incident grav în Orientul Mijlociu: Trei soldați americani uciși și peste 30 de răniți într-un atac cu drone în Iordania / Biden avertizează grupările teroriste sprijinite de Iran

Ora 22.10: Iordania anunță că va coopera cu SUA, transmite BBC. Guvernul iordanian a condamnat printr-o declarație publică atacul asupra militarilor americani din apropierea graniței sale cu Siria, calificându-l drept un „atac terorist”. Guvernul iordanian a adăugat că cooperează cu SUA pentru a securiza granița și pentru a lupta împotriva terorismului.

Ora 21.39: Guvernul american încă lucrează pentru a evalua cu exactitate ce grup de miliție a fost responsabil pentru atacul de duminică asupra soldaților de la o bază din Iordania, a declarat un oficial american pentru CNN.

Cel puțin trei membri ai serviciului au murit și peste 30 au fost răniți în atacul cu dronă efectuat de către proxeneți iranieni, a declarat Casa Albă.

Ora 21.10: Cele mai multe dintre atacurile asupra militarilor americani din Orientul Mijlociu au fost revendicate de gruparea teroristă Rezistența Islamică din Irak, transmite BBC. Forțele americane din Siria și Irak au fost vizate în mod repetat de milițiile pro-iraniene începând cu 7 octombrie.

Nu este imediat clar cine a comis cel mai recent atac. Președintele Biden s-a referit doar la grupurile militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak.

Ora 20.10: Numărul militarilor răniți în atacul asupra unei baze americane din Iordania a crescut la peste 30, transmite CNN,  și este posibil să crească și mai mult. Conform oficialilor, drona care a lovit în timpul nopții a aterizat în apropierea locuințelor în care dorm militarii americani.

Baza care a fost atacată este un mic avanpost american numit Turnul 22, în apropiere de granița cu Siria. Nu este clar de ce apărarea antiaeriană nu a reușit să intercepteze drona, care pare să fie primul atac cunoscut asupra Tower 22 de când au început atacurile asupra forțelor americane și ale coaliției din regiune la 17 octombrie.

Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de „consiliere și asistență” cu Iordania.

Ora 19:20: SUA au circa 3.000 de militari staționați în Iordania, una dintre puținele țări din Orientul Mijlociu care au o relație de cooperare cu Washinhtonul. De remarcat că și România are o relație extrem de bună cu Iordania, iar ambasador la Amann este George Maior, fost director al SRI și fost ambasador la Washington

Ora 19.11: Președintele Joe Biden a anunțat că SUA știu autorul atacului: grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak. El nu a dat însă numele facțiunii teroriste

Ora 19.10: Declarația integrală a președintelui Biden:

„Astăzi, inima Americii este grea. Noaptea trecută, trei membri ai armatei americane au fost uciși – și mulți au fost răniți – în timpul unui atac cu dronă asupra forțelor noastre staționate în nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria. Deși încă strângem date despre acest atac, știm că a fost comis de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak.

Jill și cu mine ne alăturăm familiilor și prietenilor celor căzuți la datorie – și americanilor din întreaga țară – îndurerați de pierderea acestor luptători în acest atac josnic și complet nedrept. Acești militari au întruchipat tot ce este mai bun în națiunea noastră: curajul lor de nezdruncinat. Neclintiți în datoria lor. Neînduplecați în angajamentul lor față de țara noastră – riscându-și propria siguranță pentru siguranța concetățenilor lor americani și a aliaților și partenerilor noștri cu care ne aflăm în lupta împotriva terorismului. Este o luptă pe care nu o vom înceta.

Cei trei membri ai serviciilor americane pe care i-am pierdut au fost patrioți în cel mai înalt sens al cuvântului. Iar sacrificiul lor suprem nu va fi niciodată uitat de națiunea noastră. Împreună, ne vom respecta obligația sacră pe care o avem față de familiile lor. Ne vom strădui să fim demni de onoarea și valoarea lor. Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului. Și nu vă îndoiți – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul pe care îl vom alege noi.

Ora 19.07: Președintele Joe Biden a avertizat într-o declarație că SUA vor răspunde: „Nu vă îndoiți – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul pe care îl vom alege noi”.

Articol inițial: Trei soldați ai armatei americane au fost uciși și cel puțin 25 au fost răniți într-un atac cu dronă în cursul nopții asupra unui mic avanpost american din Iordania, au declarat oficiali americani pentru CNN, marcând astfel prima dată când militari americani au fost uciși de focuri inamice în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza. Incidentul de securitate este extrem de important pentru că, dacă SUA decid să riposteze, ar putea duce la o tensionare suplimentară a situației.

Uciderea a trei americani în Iordania, în apropiere de granița cu Siria, reprezintă o escaladare semnificativă a unei situații deja tensionate în Orientul Mijlociu.

Comandamentul Central al SUA a confirmat duminică, într-o declarație, că trei membri ai serviciului au fost uciși și 25 răniți într-un atac cu dronă cu o singură direcție care „a avut impact la o bază din nord-estul Iordaniei”.

Până vineri, au avut loc peste 158 de atacuri asupra forțelor americane și de coaliție în Irak și Siria, deși oficialii au descris tirul constant de drone, rachete și rachete ca fiind nereușit, deoarece, în mod frecvent, nu au provocat răni grave sau daune la infrastructură.

Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de consiliere și asistență cu Iordania.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu doresc ca tensiunile din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu să se extindă într-un război regional.

Într-un interviu înregistrat anterior cu ABC News, difuzat duminică dimineața, șeful Statului Major Întrunit, generalul CQ Brown, a declarat că o parte din activitatea SUA este de a se „asigura că, așa cum s-au întâmplat lucrurile în Orientul Mijlociu, nu se va ajunge la extinderea conflictului”.

„Scopul este de a-i descuraja și nu vrem să mergem pe calea unei escaladări mai mari care să ducă la un conflict mult mai amplu în regiune”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ma tem ca „proxeneți iranieni” nu au nicio legatura cu atacul.

    Poate se refera la conexiunile gruparilor islamiste cu Iran-ul.

  2. Biden avertizează… Nu cumva să riposteze.

  3. Militarii americani staționați în Orientul Mijlociu sunt supuși unor atacuri repetate(zeci,sute) cu rachete și drone din partea milițiilor proiraniene staționate in principal în Irak și Siria ,așa că dacă unul și-a atins ținta nu poate fi privit ca ceva surprinzător,ci ca un semnal de alarmă.Ar trebui ca investigațiile să stabilească traiectoria dronei,cine se află cu exactitate la baza atacului,dar și de ce antiaeriana americană nu a putut doborî drona.Nimeni nu îndrăznește să revendice acest atac,așa că în loc de avertismente inutile e mai bine ca americanii să identifice vinovații și să treacă pe mutește la represalii punctuale,căci vorbele nu ajută la nimic și agită și mai mult apele în zonă.

  4. America se joaca nu doar cu prestigiul si statutul international in raport cu celelalte puteri militare ( aparent intr-o alianta de circumstanta ostila ordinii occidentale ), ci si cu felul in care va fi perceputa intern armata : este de anticipat ca fiecare pas inapoi si inactiune ii va descuraja pe potentialii soldati sa se inroleze daca vad ca ai lor sunt omorati si nu se intampla nimic concret intru apararea / razbunarea / restabilirea unei situatii de descurajare a alte atentate.

  5. „Guvernul american încă lucrează pentru a evalua cu exactitate ce grup de miliție a fost responsabil”. Adică încă nu știu cine a lansat dronele. Atunci de ce amenință Iranul? Oare Israelul nu poate avea câteva drone iraniene?