G4Media.ro

Încep referendumurile privind anexarea la Rusia în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie/…

Photo by Alexander NEMENOV / AFP

Încep referendumurile privind anexarea la Rusia în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie/ Occidentul condamnă demersul și nu îl recunoaște

Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale, comentează Reuters, citată de News.ro.

Liderii instalaţi de Rusia au anunţat marţi planuri pentru referendumuri, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului. Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului.

Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni.

Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate.

Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Părţi din Lugansk şi Doneţk – unde buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă – sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, la care se adaugă mai multe teritorii luate în acest an. Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.

TASS relatează că 450 de secţii de vot vor fi deschise pe teritoriul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, iar alte 200 pentru cei evacuaţi în Rusia.

În cealaltă ”republică”, Lugansk, rezidenţii vor putea vota în 461 de secţii de votare, pe întreg teritoriul republicii, precum şi în toate regiunile ruseşti, unde au fost înfiinţate 201 secţii.

Autorităţile din regiunea Zaporojie au anunţat deschiderea a 394 de secţii de votare şi a altor 58 în Rusia şi în republicile Lugansk şi Doneţk, precum şi în regiunea Herson, relatează TASS.

Locuitorii din regiunea Herson vor putea vota în Crimeea şi în mai multe oraşe ruseşti, inclusiv în Moscova, în afară de regiunea lor unde sunt opt comisii electorale zonale şi 198 districtuale.

Peste 1,5 milioane de buletine de vot au fost tipărite în regiunea Doneţk, pe baza numărului celor eligibili pentru a vota.

Peste 500.000 de persoane au fost incluse în registrul electoral în regiunea Zaporojie, conform preşedintelui Comisiei electorale regionale, Galina Katiuşcenko.

Comisia similară din Herson aşteaptă la urne 750.000 de votanţi.

Dacă buletinele din Lugansk şi Doneţk vor fi doar în limba rusă, cele din Herson şi Zaporojie vor fi atât în limba rusă, cât şi în limba ucraineană.

TASS invocă un sondaj telefonic realizat de Institutul Republican pentru Cercetări Politice şi Sociale din Crimeea în intervalul 13-14 septembrie, cu 4.000 de repondenţi, potrivit căruia prezenţa la vot va fi foarte ridicată, 86% dintre cei chestionaţi în Doneţk, 87% dintre cei din Lugansk, 83% dintre cei din Zaporojie şi 72% dintre cei din Herson declarând că vor merge la vot.

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său – nu doar armata – este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sa le ia sa se spele pe cap!! Kievul si asa nu prea controla aceste regiuni, sunt bucati de pamant care odata instrainate vor salva sute de mii de vieti!!!
  Nebunul nu poate dura o vesnicie, in 15 ani Rusia se va schimba complet, atunci Ucraina isi poate recupera teritoriile!!
  Nu vad rostul unei indarjiri pro.stesti in acest moment extrem de tensionat!!
  Calm si cu mintea limpede, cu un plan pe termen lung Ucraina se va dezvolta frumos!!!

 2. Sa le ia sa se spele pe cap!! Kievul si asa nu prea controla aceste regiuni, sunt bucati de pamant care odata instrainate vor salva sute de mii de vieti!!!
  Nebunul nu poate dura o vesnicie, in 15 ani Rusia se va schimba complet, atunci Ucraina isi va putea recupera teritoriile!!!
  Nu vad rostul unei indarjiri pro.stesti in acest moment extrem de tensionat!!
  Calm si cu mintea limpede, cu un plan pe termen lung Ucraina se va dezvolta frumos!!!

  • Postacule,lasa vrajeala! Cand o vor viola pe sotia si fata ta,cand iti vor da foc la casa dupa ce au furat tot din ea si inca esti mare fan sovietic,atunci sa ii rogi sa anexeze Rusiei teritoriul in care locuiesti. Pana atunci continua sa mananci c.acat sovietic pe cateva copeici.

 3. Ce gunoi infect . Va anexa parti din Ucraina recunoscute doar de el in urma referendumurilor rusesti „credibile” si apoi si le vs apara cu amenintari nucleare.
  Fara sa generalizez, dar ca si in cazul nostru, conducătorii sunt oglinda poporului.
  Și rușii au ales sa plece la fel ca românii in loc sa își croiască altă soartă. Noua nici imnul nu ni se mai pretează.

 4. Lumea civilizata trebuie sa-i dea peste bot mujicului, altfel maine va face un referendum sa anexeze Brazilia sau cine stie ce mai viseaza.

 5. Total irelevant, Ucraina trebuie sa meargă pana la capăt ei dacă frustratul de Cracanel reacționează nuclear, sa îl nimicim și noi nuclear.

  Rusia NU va deține niciun pământ ucrainian.

 6. Citesti si te crucesti cati san.di.lai pe site ul asta!!!

 7. What goes around, comes around!

  E sublim cum rusii troleaza pe schizofrenicii vestici. Aia n-au putut nici măcar sa organizeze un referendum in Kosovo au dat pur și simplu un dictat.

  S-a intors roata!

 8. Eu îl recunosc din plin! ucrania e un stat format din pamanturi furate(stat hibrid, nu rezista in timp, se usuca)!

  • Faptul ca era recunoscut de Petru cel mare de Balaceanca,Javrov si Zaharova nu impresiona comunitatea internationala,dar daca este recunoscut si de shobolanul putinist ca schimba kg de ruble si tot moare de foame….

 9. A inceput mascarada :-))) rusia se va scufunda cu tot cu zonele anexate ilegal

 10. „Occidentul condamnă demersul și nu îl recunoaște.” Asa trebuie sa procedeze!