G4Media.ro

In-N-Out: Cum a ajuns un lanț popular de restaurante fast-food din SUA…

In-N-Out: Cum a ajuns un lanț popular de restaurante fast-food din SUA în mijlocul disputei despre certificatele de vaccinare

Lanțul de restaurante de tip fast-food In-N-Out Burger, popular în special în statele din sud-vestul Americii, a ajuns în mijlocul disputei despre vaccinuri după ce a refuzat să se conformeze mandatelor impuse de autoritățile din California privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 în unele dintre locațiile sale. Oficialii companiei au afirmat că nu vor deveni „poliția vaccinării” și nu vor face diferența între clienții vaccinați și cei care nu sunt inoculați împotriva coronavirusului. In-N-Out se află în proprietatea unor creștini conservatori, susținători ai Partidului Republican, lucru care a făcut ca disputa să capete o latură politică importantă.

Contextul

Rețeaua de restaurante In-N-Out a fost creată în urmă cu 72 de ani și numără în prezent 358 de locații în Texas, Arizona, Colorado, Oregon, Nevada, sudul Californiei și Utah. Cartierul său general este în Irvine, California.

In-N-Out a devenit extrem de popular în parte datorită prețurilor sale mici, ingredientelor proaspete și „meniului secret” de toppinguri pe care clienții le pot comanda chiar dacă nu sunt afișate în restaurantele sale. Faimosul bucătar Anthony Bourdain – cunoscut pentru emisiunea sa No Reservations – l-a numit „singurul lanț de fast-food care chiar îmi place.”

La începutul acestei luni, singura locație a companiei din San Francisco – situată în faimoasa zonă Fisherman’s Wharf din metropola californiană – a fost închisă temporar de către Departamentul de Sănătate Publică al orașului, după ce restaurantul a refuzat să oprească clienții care nu puteau arăta dovezi ale vaccinării lor să mănânce în interiorul localului. Aceasta după ce o directivă locală care intrat în vigoare pe 20 august impune proprietarilor de restaurante din oraș să verifice starea de vaccinare a clienților.

Potrivit aceleiași directive, orice client cu vârsta peste 12 ani trebuie să prezinte dovada vaccinării pentru a avea acces în interior în unele locuri din San Francisco, cum ar fi baruri, restaurante, cluburi și săli de sport, precum și la evenimente mari desfășurate în spații închise sau la orice afacere sau eveniment care servește mâncare sau băuturi în interior. De asemenea, clienții trebuie să poarte în continuare o mască în majoritatea acestor locuri, chiar dacă sunt vaccinați.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din San Francisco a declarat pentru The Washington Post că, de la sfârșitul lunii septembrie, oficialii au fost nevoiți să le reamintească angajaților de la In-N-Out să verifice cardurile de vaccinare ale clienților în repetate rânduri. Restaurantele din San Francisco nu sunt singurele din SUA care au obligația legală de a face clienții să prezinte dovada vaccinării înainte de a lua masa în interior. Localurile dintr-o serie de alte orașe americane, inclusiv New York și New Orleans, trebuie să respecte aceeași regulă.

După ce angajații In-N-Out nu au respectat acest lucru în ciuda avertismentelor primite, Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco a închis restaurantul pe 14 octombrie. In-N-Out Burger a devenit astfel primul restaurant din metropola californiană care a fost închis pentru că nu a aplicat solicitarea orașului de verificare a stării de vaccinare a clienților săi.

Între timp, restaurantul s-a redeschis, dar numai pentru clienții care doresc să ia mâncare pentru acasă și pentru servirea mesei în exterior.

Ulterior, lanțul de restaurante a ajuns din nou în atenția oficialilor atunci când una dintre locațiile sale din Pleasant Hill (California) a refuzat și ea să verifice certificatele de vaccinare ale clienților săi. Potrivit informațiilor oferite de CBS 5, Serviciile de Sănătate din districtul Contra Costa au amendat localul cu 750 de dolari pentru neverificarea cardurilor de vaccinare ale clienților.

Într-o declarație pentru Washington Post, Departamentul de Sănătate al orașului San Francisco a afirmat: „Vaccinurile rămân cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a combate această boală și a ieși din pandemie. Vaccinarea este deosebit de importantă într-un cadru public interior, unde se adună grupuri de oameni, care își dau jos măștile, factori care facilitează răspândirea virusului.”

Autoritățile locale s-au referit și la poziția The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) care afirmă că este „mai puțin sigur pentru clienți” să ia masa în restaurantele cu spații interioare, în special în zonele cu rate de transmitere a coronavirusului substanțiale sau ridicate, cum ar fi San Francisco.

Răspunsul companiei

Într-o declarație pentru San Francisco Gate, Arnie Wensinger, ofițerul juridic și de afaceri principal al In-N-Out, a afirmat: „Refuzăm să devenim poliția vaccinării pentru orice guvern”.

„Este irațional, invaziv și periculos să forțăm asociații restaurantului nostru să separe clienții în cei care pot fi serviți și cei care nu (pot fi serviți), indiferent dacă aceasta se bazează pe documentația pe care o au la ei sau din orice alt motiv,” a continuat Wensinger.

„Nu suntem de acord cu nicio directivă guvernamentală care obligă o companie privată să discrimineze clienții ce aleg să-i sprijine afacerea,” a adăugat Wensinger. „Aceasta este o extindere clară a autorității guvernamentale și este intruzivă, necorespunzătoare și ofensatoare.”

Disputa politică

Statutul In-N-Out de resturant „la modă” și devotamentul fanilor săi, între care numeroase celebrități liberale de la Hollywood, sunt în opoziție cu atitudinea proprietarilor săi, care sunt creștini conservatori. De exemplu, multe dintre paharele, ambalajele pentru burgeri și cutii pentru cartofi prăjiți folosite în locațiile sale au tipărite pe ele inscripția „Ioan 3:16,” o referință la un pasaj biblic, precum și alte citate din Biblie.

De asemenea, mai mulți directori ai lanțului de restaurante au făcut donații Partidului Republican, inclusiv Mark Taylor, directorul de operațiuni, care a donat banii lui Donald Trump și republicanilor. In-N-Out a donat peste 110.000 Partidului Republican din California, după 2015.

Nu este de aceea de mirare că închiderea restaurantului In-N-Out din San Francisco și amendarea locației din Pleasant Hill au transformat disputa într-una politică, care are în vedere măsurile extreme luate de statul California – considerat unul dintre cele mai liberale din America – pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Aceste măsuri au afectat însă în mod semnificativ multe companii, așa cum s-a întâmplat și cu lanțul de restaurante In-N-Out.

Unii democrați au criticat atitudinea companiei de a nu verifica cardurile sanitare ale clienților. Liderii partidului din California au atacat lanțul de restaurante, deși acesta este unul dintre simbolurile statului. „Efectiv, cei mai răi cartofi prăjiți,” a afirmat primarul din Long Beach, Robert Garcia, opinie împărtășită și de Lorena Gonzalez, membră a Camerei Reprezentanților din San Diego, care a criticat și ea mâncarea oferită de restaurantul fast-food.

De partea lor, conservatorii americani s-au grăbit să laude poziția adoptată de In-N-Out. Canalul FoxNews, apropiat de dreapta politică americană, a acordat spații ample subiectului, după ce In-N-Out s-a opus politicilor de verificare a certificatelor de vaccinare in San Francisco.

Republicanii au lăudat răspunsul purtătorului de cuvânt In-N-Out, care a numit restricțiile anti-COVID din San Francisco „iraționale” și „invazive” și pentru că au refuzat să fie „poliția vaccinării.” Republicanii au profitat de ocazie și pentru a-l descrie pe guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, drept „autoritarian” și „neprietenos cu afacerile,” deși Newsom nu a fost responsabil pentru impunerea regulii de verificare a cardurilor sanitare.

Într-un mesaj tweet, Christina Pushaw, secretara de presă a guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, a cerut celor de la In-O-Out: „Vă rugăm să veniți în Florida!”

Senatorul Rand Paul, republican de Kentucky, și comentatoarea conservatoare Candace Owens au postat fotografii mâncând de la In-N-Out. „Vă mulțumim că ați servit persoanele nevaccinate Și cele vaccinate. Afaceri fără discriminare. Firme care ar fi servit persoanele de culoare în era Jim Crow. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei care refuză ‘ordinele’ guvernamentale care impun discriminare,” a scris Owens într-un tweet.

În mesajul ei, Owens a mulțumit și celor de la Chick-fil-A, un lanț de fast-food deținut de proprietari creștini, care a fost criticat pentru susținerea unor politici anti-LGBTQ. (In-N-Out a îmbrățișat, de asemenea, valorile creștine ale proprietarilor săi, dar este mult mai puțin vocală în promovarea lor decât alte companii conduse de conservatori religioși, precum Chick-fil-A și Hobby Lobby. De exemplu, acestea din urmă se închid duminica și acordă atenție sporită prezentării valorilor lor religioase).

În sfârșit, Politico a scris că dezbaterea din jurul In-N-Out arată și ea că măsurile restrictive luate împotriva răspândirii coronavirusului rămân politizate și reprezintă o situație operațională dificilă pentru unele companii.

Brooke Armor Spiegel, purtătoarea de cuvânt a California Business Roundtable, a declarat că organizația sprijină încurajarea angajaților și a clienților să se vaccineze, dar a adăugat că firmele au nevoie de ajutor pentru aplicarea legii.

„În acest caz, un elev de liceu care muncește cu jumătate de normă se află în prima linie a unei probleme foarte controversate și din păcate violente în țară, fără nicio pregătire sau să beneficieze de siguranță sporită,” a declarat ea.

California Business Roundtable s-a opus de altfel introducerii unui pașaport de vaccin la nivelul statului, citând „probleme majore de responsabilitate.” Răspunsul In-N-Out în acest caz demonstrează că problema rămâne aprinsă, a afirmat Armor Spiegel.

Surse: San Francisco Gate, Politico, FoxNews, CBS 5, CDC, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Felicitari,niste eroi adevarati care spun nu discriminarii si dictaturii sanitare!

  2. „In-N-Out se află în proprietatea unor creștini conservatori, susținători ai Partidului Republican”

    Daca n-ar exista litera ”ș” propozitia nu si-ar schimba cu mult sensul.