G4Media.ro

În căutarea adevăratului Dr. Dolittle/ Oamenii de știință care vor putea dovedi…

sursa foto: Unsplash/ Louis-Philippe Poitras

În căutarea adevăratului Dr. Dolittle/ Oamenii de știință care vor putea dovedi că vorbesc cu animalele, premiați cu 10 milioane de dolari

În cărțile și filmele cu Dr. Dolittle, capacitatea de a „vorbi cu animalele” a captat imaginația. Acum, oamenilor de știință li se oferă un premiu de 10 milioane de dolari pentru a crea conversații reale, scrie The Guardian.

Provocarea Coller Dolittle Challenge pentru comunicare bidirecțională între specii a fost lansată de Fundația Jeremy Coller și Universitatea din Tel Aviv. Deși utilizarea inteligenței artificiale nu este obligatorie, echipa spune că tehnologia poate stimula aproape toate propunerile.

„La fel cum Piatra Rosetta a dezvăluit secretele hieroglifelor, sunt convins că puterea inteligenței artificiale ne poate ajuta să deblocăm conversația interspecii”, a declarat Jeremy Coller, președintele fundației.

Echipa spune că ideea are precedent: cercetătorii au dezvoltat recent algoritmi de învățare automată pentru a traduce sunetele liliecilor, permițându-le să identifice subiectul certurilor.

Alte eforturi în domeniu au inclus algoritmi pentru a decodifica emoțiile porcilor din grohăiturile lor și chițăitul rozătoarelor pentru a identifica momentul în care acestea sunt stresate. Earth Species Project, un grup non-profit din California, lucrează, de asemenea, în acest domeniu, sperând să dezvolte un sistem care să poată fi aplicat tuturor speciilor.

„În ultimii ani, înțelegerea de către comunitatea științifică a modelelor de comunicare ale organismelor non-umane a avansat cu pași repezi”, a declarat profesorul Yossi Yovel de la Universitatea din Tel Aviv, care este președintele Premiului Coller Dolittle și care este coautor al studiului asupra liliecilor.

În timp ce marele premiu pentru „descifrarea codului” constă în acordarea unei investiții în acțiuni în valoare de 10 milioane de dolari sau a unui premiu în bani de 500.000 de dolari, va exista un premiu anual de 100.000 de dolari pentru a ajuta cercetătorii din domeniu să găsească „modele și algoritmi riguroși din punct de vedere științific pentru o comunicare coerentă cu organismele non-umane până când se va ajunge la o comunicare interspecii”.

Printre criteriile pentru premiile mai mici se numără faptul că abordările sunt neinvazive și aplicabile într-o serie de contexte, se bazează pe semnalele normale de comunicare ale animalelor și permit cercetătorilor să măsoare răspunsul animalului la încercările de a comunica cu el.

„Sperăm să anunțăm criteriile pentru marele premiu după doi-trei ani de premii mici”, a declarat Yovel.

Echipa din spatele premiului, care primește înscrieri până la 31 iulie, a declarat că obiectivul este de a dezvolta un sistem prin care animalele să nu-și dea seama că, de fapt, comunică cu oamenii – similar testului Turing pentru inteligența artificială, în care scopul este de a crea un sistem informatic a cărui conversație cu un om să nu poată fi distinsă de cea a unei persoane reale.

„Suntem deschiși la orice organism și la orice modalitate, de la comunicarea acustică la balene până la comunicarea chimică la viermi”, a declarat Yovel.

Echipa adaugă că premiul ar putea avea ramificații importante pentru înțelegerea sensibilității animalelor și, prin urmare, să ofere sprijin pentru drepturile animalelor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează