
În ajunul aniversării sale de 90 de ani, Dalai Lama speră să mai trăiască „încă 30 sau 40 de ani” / ”Până acum am făcut ce am priceput mai bine”
În ajunul aniversării sale de 90 de ani, Dalai Lama şi-a exprimat sâmbătă dorinţa de a trăi „încă 30 sau 40 de ani”, în cursul unei rugăciuni alături de mii de credincioşi la templul său McLeod Ganj, într- o suburbie a oraşului indian Dharamshala, de la poalele munţilor Himalaya, relatează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Liderul spiritual al comunităţii tibetane, care confirmase miercuri că un succesor va fi desemnat după moartea sa, va încheia duminică o săptămână de celebrări în onoarea sa, odată cu prima sa zi în calitate de nonagenar.
Cu această ocazie, mii de fideli ai Tenzin Gyatso (numele său civil) au făcut să răsune sâmbătă tobe şi coruri în mănăstirea unde el trăieşte în exil.
„Până acum am făcut ce am priceput mai bine şi sper să trăiesc încă 30 sau 40 de ai, continuând să servesc fiinţele sensibile şi Dharma (învăţăturile) lui Buddha”, a declarat el, învăluit în tradiţionala sa robă bordo şi cu şal galben.
Născut în 6 iulie 1935, Tenzin Gyatso a devenit la vârsta de doi ani cel de-al 14-lea Dalai Lama, indentificat prin tradiţia budistă ca reîncarnarea predecesorului său.
El şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului la templul din McLeod Ganj după fuga sa din Lhassa, „capitala sa”, în faţa represiunii chineze în 1959.
China, care a invadat Tibetul în 1959, iar apoi a făcut din el una din provinciile sale, a cerut să poată aproba numele viitorului Dalai Lama, ceea ce îngrijorează foarte mulţi tibetani, exilaţi ca şi ghidul lor.
„Responsabilitatea numirii unui succesor revine exclusiv membrilor Ganden Phodrang Trust, biroul Sanctităţii sale Dalai Lama”, a afirmat miercuri Tenzin Gyatso. „Nimeni altcineva nu are autoritatea necesară pentru a se amesteca în această problemă”.
Succesorul său va fi în mod obligatoriu „născut în lumea liberă”, a promis el public, spunând că a primit numeroase solicitări în favoarea unei continuări a „ciclului reîncarnării”.
Considerat drept un separatist periculos de către Beijing, actualul Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1989, încarnează în lumea întreagă lupta pentru libertatea Tibetului, vast teritoriu himalayan comparabil cu cel al Africii de Sud.
„Dorinţa împărtăşită de toţi, inclusiv de poporul tibetan, este de a evita suferinţa şi de a cunoaşte fericirea”, a mai afirmat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.