G4Media.ro

Imaginile războiului

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Imaginile războiului

De 13 zile scriem la foc automat știri despre războiul din Ucraina. Din dimineața zilei de 24 februarie, când o colegă a dat alarma puțin înainte de șase dimineața, am intrat cu toții în vârtej. Fiecare om din redacție vede sute de informații și imagini pe zi, din care selectează câteva zeci pentru publicare.

Aproape toate sunt despre suferință și moarte. Simțurile se tocesc treptat, ne transformăm în mașini de produs știri. Rareori avem timp să vedem dramele din spatele noianului de știri. Filmul ororilor se derulează rapid, o tragedie este repede înlocuită cu alta. Le-am pierdut șirul în statistica războiului.

Din sutele de relatări și imagini transmise în rafală de presa internațională și de corespondenții locali din Ucraina câteva rulează în continuare undeva în străfundul creierului și își fac drum spre sufletul împietrit al mașinii de produs știri.

Nu pot uita stupoarea adolescentei din Harkov care descoperă că părinții ei din Rusia trăiesc într-o realitate fabricată de propaganda oficială. Anastasia face eforturi disperate să-i convingă că în jurul ei rușii omoară civili, dar din Rusia războiul se vede cu totul altfel: Soldatul rus țintește doar ținte militare, îi spune mama ei, nu-ți va face niciodată rău.

„I-am spus că sunt victime printre civili. „Dar asta am avut și noi când Ucraina a atacat Donbasul!”, a spus ea râzând. Pentru o clipă nu am putut să respir. Am auzit-o pe mama spunând asta cu atâta cruzime, mi-a frânt inima.”

Ce trebuie să fi simțit nefericita din Harcov când a realizat că nici măcar propriii ei părinți n-o cred că se află în pericol de moarte? Ce tragedie! Să-ți vezi părinții captivi într-o lume trucată, prizonierii unor asasini.

Mă urmărește imaginea bărbatului cu o pisică în brațe, privind în gol un morman de moloz care fusese casa lui. Și-a pierdut totul în bombardament; o fiică în scaun cu rotile, soția, doi gineri, soacra. Au supraviețuit atacului el și pisica Marisk.

Ce sens mai are viața pentru acest bărbat de 54 de ani? Cum își mai poate imagina viitorul un om căruia rușii i-au luat tot ce era mai scump? Cum poate îndura un om atâta durere? Cine m-a pedepsit atât de crunt, s-o fi întrebat ucraineanul în zilele și nopțile de singurătate, încât să mă lase în viață ca să văd iadul pe pământ?

Copiii care se rup de părinții lor. I-ați văzut peste tot, dar nu ne putem imagina cu mințile noastre de adulți groaza de necunoscut și sentimentul de nesiguranță din inimile lor. Un băiat în vârstă de 11 ani a ajuns singur în Slovacia, doar un rucsac în spate, o pungă de plastic, un paşaport şi un număr de telefon scris pe mână.

Ce-o fi fost în sufletul părinților când l-au trimis în lumea largă pentru a-l feri de obuze și tancuri? Dar în mintea acestui băiețel, pe care războiul l-a alungat din lumea poveștilor într-un coșmar, în care s-a trezit singur?

Alte două adolescente duse la gară de părinții lor, prea legați de orașul lor ca să mai plece undeva, și trimise în neant. Cum ponresc în viață? Ce vise, ce speranțe?

Imaginile copiilor morți, publicate de Olena Zelenska, soția președintelui. Ai vrea să le uiți repede privirile inocente, zâmbetele, să nu te mai gândești că au sângerat până la moarte sub privirile disperate ale părinților. Dar ei nu trebuie uitați, ci răzbunați. Mesajul transmis de Olena Zelenska răsună ca un obuz înfipt în carnea invadatorilor ruși:

  • ”Fac apel la toată mass-media onestă din lume! Spuneţi acest adevăr teribil: invadatorii ruşi ucid copii. Şi ei o fac deliberat, trag pentru a ucide, pentru a ne îngenunchea, pentru a împiedica ajutorul umanitar. Arătaţi-le femeilor rusoaice – spuneţi-le ce fac fiii lor în Ucraina! Arătaţi-le aceste fotografii femeilor rusoaice – bărbaţii voştri, fraţii, compatrioţii ucid copii ca ai voştri! Şi voi sunteţi responsabile personal de moartea fiecărui copil ucrainean pentru că vă daţi consimţământul tacit pentru aceste crime”.

Filmul ultimelor 13 zile de război a imprimat pe retină alte imagini, zeci și sute, cu convoaie rusești distruse cu drona, ca într-un joc pe calculator, în uralele operatorilor, cu stațiile de metrou din Kiev transformate în adăposturi, cu civili din Harcov și Mariupol rămași fără apă, curent și căldură îngesuiți ca vitele în subsoluri împuțite, cu ucraineni de rând oprind tancurile rusești cu mâinile goale, cu protestul bătrânicii din Santkt Petersburg săltată de forțele de ordine și cu miile de tineri înfruntând dictatura tot mai dură instalata în Rusia lui Putin.

Sunt imagini dure, sfâșietoare, greu de digerat, chiar dacă le privim de la mare distanță de front, din spatele unui ecran de calculator. Corespondenții de război, reporterii de teren din Ucraina, au văzut chiar mai multe. Ei transmit de sub tirul armelor, dintre cadavre mutilate, în timp ce bombele și gloanțele împrăștie sânge și moarte în jurul lor. Nici ei nu prea găsesc pauze de respirație, un răgaz de reflecție.

Copleșiți de scene apocaliptice, unii dintre noi ne pierdem speranța sau ridicăm scutul indiferenței. Răul pare să cuprindă totul în jur, lumea se scufundă încet în întuneric. Totuși, umanitatea învinge barbaria. Există mereu o rază de lumină care își face loc în marea de întuneric, în cele mai cumplite războaie. Ea vine din bunătatea și solidaritatea oamenilor în momente grele.

Nu sunt foarte multe momente cu care România se poate mândri în istoria ei recentă, dar modul în care oamenii obișnuiți, ONG-uri, societate civilă și autorități s-au mobilizat pentru a-i ajuta sau găzdui în casele lor pe refugiații din Ucraina a fost exemplar, emoționant. Nu doar România a dat măsura generozității sale.

Am văzut de pildă femeile poloneze lăsând cărucioare pentru copii în gările unde urmau să sosească trenuri cu refugiați.  Determinarea lumii occidentale în acțiunea de izolare a Rusiei a fost, cu puține excepții, la rândul ei impresionantă.

Și aceste gesturi fac parte tot din imaginile războiului, sunt cealaltă față a lui. Ele ne amintesc mereu că oamenii dispun de resurse nebănuite de bunătate atunci când lumea stă să se prăbușească. Mai există o urmă de speranță când toate aceste energii solare se pun în mișcare. Rusia poate zdrobi Ucraina cu bombe și sub șenilele tancurile sale, dar nici un război nu poate înfrânge solidaritatea oamenilor în momente grele, umanitatea lor ultimă.

Citește și

LIVE Ziua 13 de război. Rusia bombardează iar un coridon umanitar / Al doilea general rus ucis în conflict / Marele convoi militar rusesc de 60 km e blocat în continuare, mari probleme logistice / Numărul refugiaților de război a ajuns la 2 milioane

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Daca ne intere ne ducem pe wargonzo, nu la propagandă.

    • Am inteles din alt articol ca pe rusi ii tenteaza sa mearga pe wargonzo, ca e salarul echivalent cu 60 de euro prin satele sarace ale Rusiei. Si gandesc in termeni ca „nu o sa mi se intample mie”. Dar ghinion, 12000 de soldati au pariat gresit….

  2. I-au urcat pe copii în tren ca să-i scape de artilerie și rachete, că tancurile rusești sunt oprite din lipsă de motorină hahahaha ce glumă de armată au și rușii!

  3. O mie de vorbe, un ban nu fac!
    Doar prin razboi poate fi oprita Rusia.
    Nu e numai Putin aici. E toata Rusia in spatele lui (rata de incredere 71 % masuraya acum.o.săptămână).
    Stiu romani care au aceleasi convingeri si care aproba invazia. Le doresc un tanc rusesc la poartă

    • Care razboi ca se termina, n-ati auzit? Chiar aici pe G4 este stirea ca Zelensky va face compromisuri cu Putin pentru recunoasterea Crimeei si Donbasului. Bravo domn Zelensky, bravo! Un mare „pacifist”. Ce o fi in sufletul oamenilor sau soldatilor ucrainieni care isi dau viata, atuci cand vad ca lupta pentru nimic? Zelensky prefera sa renunte la teritorii in schimbul „pacii” cu Putin.

    • …. despre care 71% vorbesti, prietene? Minciuni sfruntate de la un capat la altul.
      Putin nu are nici 10% sustinerea rusilor, totul este un fake dus la paroxism de catre acest dement scelerat si tagma lui de oligarhi imbuibati.

    • Poate nu sunt 71 dar 60,… https://www.g4media.ro/exclusiv-scriitoarea-irina-lukyanova-marturii-din-rusia-lui-putin-noi-traim-intr-o-bula-informationala-aici-iar-sustinerea-pentru-putin-este-foarte-mare-foarte-multi-rusi-nu-stiu-efectiv-ce-se-int.html
      Asa ca Menumorut, minti ca sunt minciuni 🙂 Sunt „stiri produse” de Kremlin. Dupa cum recunoaste si domnul Tapalaga „ne transformăm în mașini de produs știri”. Dar ei produc stiri din partea opusa. Gen baba care darama drone cu borcane de conserve. Inaltator… optimist. In libertatea dadeau repede ca sunt culoare de refugiati si citau DW. Nimeni nu a citit articolul din DW sa vada unde duc acele culoare. dupa parerea mea stirile trbuiesc transmise nu produse. dar oricum nu conteaza.

  4. E win-win situation.
    Rusia obține Ucraina, iar UE obține migranții mult doriți și solidaritatea care era făcută praf după gestionarea pandemiei.
    Game over.

  5. Stai sa vezi ce o sa piarda Putin si apropiatii lui. Sanctiunile se anunta a fi pe termen lung. Contra-sanctiunile nu vor face decat ca ruptura de Europa sa fie si mai adanca, mai brutala. Asta nu face decat sa se accelereze ruperea de dependenta energetica. Si cand nu va mai exista aceasta dependenta, pariu ca si actiunile Europei vor fi mai incisive?
    Acum se porneste un nou program de sprijin comunitar pe multe miliarde, pentru echiparea armatelor si proiecte strategice in energie. Pana reuseste Rusia sa absoarba Ucraina (sa-i multumim lui Zelenski pentru curaj, a complicat enorm „conversia” ucrainienilor, va fi mai greu si mai lung) si restul fostelor republici, Europa va fi deja o nuca mult mai greu de spart.

  6. Putin e creația Vestului european.
    E putoarea din gaz ,negreala din țiței și bacteriile de pe bani .
    Marile capitale europene au căzut sub mirajul lor în timp ce marele fachir repeta hipnotizant „Don’t worry, no problem „.
    Dacă acum nu , atunci când și unde ar trage linie Germania , de exemplu ?

  7. Faceti o treaba extraordinara! Pacat ca nu gasiti recunostinta si in comentarii, ca-s prea multe gaini care n-au nimic bun de zis.

  8. Morții și solidaritatea oamenilor sunt două fețe ale aceleiași monede. Nu are rost să ne indignăm sau să ne entuziasmăm acum pentru nici una din ele. Să lăsăm emoțiile pentru după război, când vom avea timp, energie și starea mentală/sufletească pentru ele. Trebuie să fim pregătiți pentru ororile care vor urma, altfel ajungem prea devreme la balamuc.
    E ca la ibuprofen: nu-l lua la primele semne de durere, pentru că mai târziu, când durerea va crește (pentru că va crește) n-o să mai ai ce să iei.
    Să fim pragmatici (ajutor pentru Ucraina, pregătiri pentru noi înșine), pesimiști (ce e mai rău încă nu am văzut) și cinici (altfel înnebunim și nu mai suntem buni de nimic).

  9. pe putin si cuvantul rusilor nu se poate pune baza. poate doar acid !
    semnatura lor nu face nici cat hartia care o poarta.
    noroc ca sunt un neam de incompetenti si hoti ca altfel era mult mai rau.

    In rest toate obiectivele stabilite de putinel au fost indeplinite.
    Hai sa le luam la rand:

    1. cucerirea Ucrainei si instalarea unei conduceri marioneta la conducerea ei in maxim 3 zile – CHECKED
    2. crearea unei atitudini favorabile rusilor in Ucraina pentru cateva decenii de acum incolo – CHECKED
    3. stabilirea imaginii rusiei in lume ca un partener loial care isi respecta angajamentele si tratatele semnate, nu bombardeaza fara motiv milioane de civili, nu comite jafuri si crime de razboi – CHECKED
    4. recunoasterea armatei rusiei ca una profesionista, echipata modern si antrenata corespunzator, cu aprovizionare si conducere competenta, care poate face fata unei armate atacata prin surprindere, mult inferioara numeric si ca echipare – CHECKED
    5. dezbinarea NATO, scaderea cheltuielilor militare si a achizitiilor de echipament modern – CHECKED
    6. reducerea numarul de trupe, blindate, lansatoare de rachete antiaeriene, avioane si artilerie in tarile membre NATO din est (Romania, Polonia, tarile baltice) – CHECKED
    7. dezbinarea UE, mentinerea si adancirea dependentei de gazul rusesc pentru decenii de acum incolo – CHECKED
    8. crestere economica pentru rusia prin anularea sanctiunilor pre-existente, deschiderea Nord Stream 2, cresterea investitiilor occidentale (auto, IT, industria petrol/gaz, etc.) – CHECKED
    9. cresterea aprobarii lui putin in propria tara si reducerea protestelor impotriva conducerii rusesti, evitarea mortii a mii de tineri rezervisti folositi drept carne de tun in razboaie de cucerire – CHECKED
    10. reducerea inflatiei si ridicarea nivelului de trai si a puterii de cumparare in rusia – CHECKED
    11. ocrotirea crestinilor – frati intru credinta – din tarile ortodoxe vecine de teroristii musulmani ai lui kadirov pusi pe crime, tortura si violuri si respectarea decalogului mai ales partea cu „sa nu ucizi, sa nu furi ,sa nu minti si sa nu ravnesti casa vecinului si femeia sa” – CHECKED

    am uitat ceva ?

    Slava Ucrainei !

  10. E simplu/ Ucrainienii puteau evita tragedia asta.

    • Da, se puteau preda lui Simion și Șoșoacă, la timpul potrivit! Așa, acum o să îi calce în picioare aurolacii ca să îi arate lui tatuca Putler că merită rublele!

    • Nicidecum.
      Puteau pune in practica acordul de la Minsk pe care l-au semnat dealtfel.

    • Tu gandesti exact ca grupul ala de 7 violatori, care se apara la proces cu: „daca victima era de acord, nu mai era niciun viol. e vina ei, nu a nostra”

      Ucraina a acceptat fara actiuni militare ocuparea Crimeei acum 8 ani. A acceptat si tolerat si aberante „regiuni separatiste” create de rusi in Estul Ucrainei.

      Ce mai voiai sa accepte? Ocuparea brutala si totala a tarii de catre soldatii lui Putin? Ce mai puteai face? Sa isi ofere rusilor nevestele si fiicele „ca sa fie pace”?

      Nu, nu ucrainienii putea evita tragedia asta. Rusii putea sa o faca. Dar rusii sunt un neam de mujici umili, cu frica de stapan. Asa au fost in toata istoria lor. Acum stapanul e Putin, maine va fi altul si tot asa..

    • Zic doar ca nu trebuia sa semnze Minsk-ul si sa nu accepte nimic in 2014/2015, nici macar Crimeea.
      In lumea civilizata un stat de tine de cuvant.
      Ma rog, nu Rusia sau Uncraina dupa cum se vede.

  11. De ce nu s-o fi îngrijorat Tăpălagă și de irakieni, libieni, sirieni, sârbi? O mai fi rămas vopsea ca s-o folosească și alții din redacție?

    • Nu era politically corect , popoarele alea erau pe partea gresita a istoriei.

  12. Fraţilor sunteţi mai putinişti ca Putin în cenzura pe postări.
    Poate ne spuneţi voi ce am putea să postăm ca să vă simţiţi bine, OK?
    Cum nu e bine să deranjăm demenţii prea mult că se simte iz de răhăţel pe aicea hai să ne ţinem de poante că poate postările astea le faceţi vizibile.

    Cum deja aţi observat fiecare naţiune are modul lor de a merge la război aşa că vom face o clasificare generică:
    —————–
    – Romanica (război război dar cu cine deţine cheia buzunarelor noastre).
    – UE (orice până nu iese cu minus la parale).
    – SUA (ne băgăm la orice numai atâta timp cât nu sunt republicanii la butoane ca sunt prieteni cu duşmanul).
    – China (cu cât avem mai mult cu atâta avem fomişti mai mulţi şi omorâm diversificarea motiv care ne face să pornim la război că suntem plictisiţi).
    – Rusia (boşorogi senili cu vise de tinerei în vigoare de pe când erau Karate Kid).
    – Restul naţiunilor la fel de haioase şi cu motive la fel de juvenile.
    —————–
    Să sperăm că postarea asta vă place mai mult dacă celelalte nu le vreţi. 🙂

  13. Ati uitat de imaginea bărbatului ( Care semăna izbitor cu Tommy Shelby) care își ia rămas bun de la fetița plângând și imaginea miilor de oameni care se înghesuie sa prindă un tren in Harkov. Mi se pare de referință pentru acest război.