G4Media.ro

Hidroxiclorochina nu prezintă o eficacitate semnificativă contra COVID-19, conform rezultatelor a două…

sursa foto: Facebook

Hidroxiclorochina nu prezintă o eficacitate semnificativă contra COVID-19, conform rezultatelor a două studii

Hidroxiclorochina nu prezintă o eficacitate semnificativă contra COVID-19, nici în cazul pacienţilor în stare gravă, nici al celor cu  uşoare, conform constatărilor a două studii publicate vineri în jurnalul medical britanic BMJ, citate de agenţia AFP.

Primul studiu, realizat de cercetători francezi, a concluzionat că acest derivat al clorochininei, un medicament antimalaric, nu reduce în mod semnificativ riscurile de internare la terapie intensivă sau de deces în cazul  spitalizaţi cu pneumonie din cauza COVID-19.

Conform celui de-al doilea studiu, realizat de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi, hidoxiclorochina nu elimină virusul mai rapid în comparaţie cu tratamentele standard în cazul  internaţi cu o formă „uşoară” sau „moderată” de COVID-19. În plus, efectele secundare sunt mai importante.

„Coroborate, aceste rezultate nu susţin utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament de rutină pentru pacienţii cu COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă emis de jurnalul medical britanic BMJ, care a publicat cele două studii.

Prima cercetare a implicat 181 de  adulţi internaţi cu pneumonie asociată COVID-19, care au necesitat administrarea de oxigen. 84 dintre aceşti pacienţi au primit hidroxiclorochină zilnic la mai puţin de două zile de la spitalizare, spre deosebire de ceilalţi 97.

Faptul că li s-a administrat acest tratament nu a schimbat nimic, nici în ceea ce priveşte transferurile la reanimare (76% dintre pacienţii trataţi cu hidroxicloroquină au fost la reanimare după a 21-a zi, comparativ cu 75% în celălalt grup de pacienţi), nici mortalitatea (rata de supravieţuire în a 21-a zi a fost de 89%, respectiv, 91%).

„Hidroxiclorochina a beneficiat de atenţie la nivel mondial ca tratament potenţial pentru COVID-19 după rezultate pozitive în cadrul studiilor restrânse. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu nu susţin utilizarea ei la pacienţii internaţi în spital cu COVID-19 care necesitau oxigen”, au concluzionat cercetătorii din mai multe spitale din regiunea pariziană.

Al doilea studiu a implicat 150 de adulţi spitalizaţi în China, diagnosticaţi îndeosebi cu forme „uşoare” sau „moderate” de COVID-19. Jumătate dintre aceştia au primit hidroxiclorochină, iar cealaltă jumătate nu. Şi de această dată, faptul că au primit sau nu acest tratament nu a influenţat eliminarea virusului de către pacienţi după patru săptămâni. În plus, 30% dintre cei care au primit hidroxicloroquină au prezentat efecte adverse (cel mai frecvent a fost diareea) comparativ cu 9% în cazul pacienţilor cărora nu le-a fost administrată substanţa.

Utilizată pentru tratarea bolilor autoimune, a lupusului şi artritei reumatoide, hidroxiclorochina are susţinători puternici.

Profesorul francez Didier Raoult promovează utilizarea acestui medicament la pacienţii aflaţi la debutul bolii, asociat cu un antibiotic, azitromicină, notează AFP. De asemenea, preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut în mod regulat utilizarea acestui medicament împotriva coronavirusului.

Dar, în ultimele săptămâni, mai multe studii au pus sub semnul întrebării eficienţa acestei molecule în tratamentul contra COVID-19, iar autorităţile sanitare din mai multe ţări au avertizat cu privire la riscul de apariţie a unor efecte adverse, în special la nivel cardiac, potrivit AFP.

La sfârşitul lunii aprilie, autorităţile sanitare canadiene au avertizat împotriva utilizării medicamentelor antimalarice clorochină şi hidroxiclorochină pentru prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus sau tratarea acestora notând posibilitatea apariţiei unor „efecte secundare grave” şi recomandând utilizarea lor „doar sub supravegherea unui medic”. În aceeaşi lună, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis un avertisment similar cu privire la aceste medicamente.

De asemenea, în luna aprilie, un grup de experţi americani, sub egida Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, a transmis în mod oficial că nu recomandă medicilor să îşi trateze pacienţii cu COVID-19 prin combinaţia hidroxiclorochină şi azitromicină din cauza riscurilor pentru inimă. În ceea ce priveşte administrarea de hidroxiclorochină fără antibioticul azitromicină, grupul a explicat la acel moment că nu există încă studii riguroase pentru a se putea stabili o anumită direcţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. in combinatie cu azitromicina, zinc, soare si aer curat functioneaza.

  2. Functioneaza, numai ca trebuie luata din timp, nu pt stari avansate, atunci ce sa mai faci, toti zic ca trebuie luata la primele semne …

  3. Ce sa mai credem? Ieri era buna ,azi nu mai este buna!Mafia medicamentelor dicteaza….ce trebuie , ce nu trebuie, ce este ieftin sa dispara.

  4. Citeam un jurnal scris de un bolnav din Romania, starile si simptomele pe care le-a avut intr-o perioada de aproape o luna, 28 de zile mai exact. El spunea la un moment dat ca medicamentul hidroxiclorochina impreuna cu antibioticul azitromicina l-a ajutat efectiv, i-au usurat respiratia si i-au redat sanatatea, asadar nu stiu care-i treaba cu studiile astea care-o dau ca nu e bun. Doctorul Virgil Musta de la Timisoara o foloseste, si exista in protocolul de tratare covid-19 in Romania chiar de la inceput, in tara noastra s-au vindecat oamenii de mizeria asta chinezeasca intr-un procent foarte mare, 89%.

    • Experiența personală e zero, dovezile se obțin doar din studii dublu orb, pe un număr mare se cazuri.

    • din pacate continua seria de articole garbage … uitati aici articolul chinezilor:
      https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1849.
      partea importanta:
      – „The mean duration from symptom onset to randomisation was 16.6 (SD 10.5; range 3-41) days”
      pai daca astepti doua saptamani pana incepi tratamentul, e useless …. si culmea, il mentioneaza pe Raoult dar nu si recomandarile acestuia 😀 hcq se administreaza impreuna cu un antibiotic si zinc cat mai repede de la inceputul simptomelor.
      legat de articolul francezilor, nu-mi este clar cate zile au trecut in medie de la aparitia simptomelor pana la administrare. avem asa:
      „Prima cercetare a implicat 181 de pacienţi adulţi internaţi cu pneumonie asociată COVID-19, care au necesitat administrarea de oxigen. 84 dintre aceşti pacienţi au primit hidroxiclorochină zilnic la mai puţin de două zile de la spitalizare”
      daca la internare aveau deja pneumonie si a fost inceput tratamentul in medie dupa 2 zile, as zice ca ar fi cam 2 saptamani de la aparitia simptomelor. mi-e lene acum sa caut si articolul francezilor, poate face altineva asta.
      ca o regula generala, cu cat se incepe mai repede tratamentul cu atat acesta este mai eficient. iar de obicei tratamentul implica o asociere de medicamente, in functie de fiecare situatie in parte. nu poti sa tragi concluzia ca hcq nu este utila pe baza unor studii de genul asta. poti cel mult sa spui ca nu este utila administrata singura si dupa 2 saptamani de la aparitia simptomelor.

  5. Si atunci cum de a vindecat prof. Didier Raoult mii de bolnavi, zona din sudul Frantei avand cel mai redus numar de infectati si de morti dar si cel mai mare numar de vindecati? Totusi aici este vorba despre statistici pe baza cazurilor inregistrate. Vor sa spuna ca lor le-au dat un virus usor, in timp ce restului lumii li s-a dat virus periculos? Sa fie oare simple minciuni? Atunci unde sunt mortii? Ca doar n-o fi doar Sudul Frantei protejat de virus care acolo inca nu a ajuns. Sunt satul de minciunile britanice, astia mint fara rusine, minciuna si cinismul sunt a doua lor natura(perfidul Albion). Amintiti-va de descreieratul ala de Niegel Farage, care dupa Brexit a recunoscut ca a mintit fara rusine la campania pentru referendum. N-a avut nici o remuscare canalia. Sa nu credeti ce spun britanicii, astia sunt defecti la tartacuta.

  6. mama e farmacista si e f buna, nu ca e mama ci ca alte colege zic asta despre ea. Si mi-a zis de hidrocloroquina & azitromicina ca fiind fffff bune dar cu supraveghere medicala. Concluzia?
    Presa e vanduta big pharma.