G4Media.ro

Harghita: A scăzut numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite,…

Sursa foto: Pixabay

Harghita: A scăzut numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite, în ultima săptămână

Numărul intervenţiilor de alungare a urşilor din zonele locuite din Harghita a scăzut, în ultima săptămână, jandarmii fiind solicitaţi doar de şase ori să vină în ajutorul oamenilor, relatează Agerpres.

„Dacă în ultimele săptămâni am înregistrat cel puţin 15 apeluri de semnalare a prezenţei urşilor în apropierea zonelor locuite, în săptămâna ce tocmai a trecut, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite doar şase apeluri prin intermediul SNUAU 112. Apelurile au fost făcute din localităţile Bilbor, Topliţa, Băile Homorod, Gheorgheni şi Băile Chirui”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu.

Acesta a precizat că primul dintre apeluri a venit în data de 3 august, aproape de miezul nopţii, o femeie din Bilbor semnalând faptul că un urs a pătruns în curtea casei sale, a luat un porc şi a fugit în pădure. Echipa de intervenţie care s-a deplasat la faţa locului nu a mai găsit ursul, animalul părăsind zona.

Tot în această perioadă au fost făcute două apeluri din apropierea municipiului Gheorgheni, un proprietar de stână anunţând, pe 6 şi pe 8 august, prezenţa unor urşi.

„Dacă în primul caz ursul a provocat pagube la stână, omorând o vacă, fiind nevoie ca echipa de intervenţie să alunge ursul, în cel de-al doilea caz urşii semnalaţi, doi la număr, nu au mai fost găsiţi acolo, părăsind singuri zona”, se arată în informarea IJJ Harghita.

În celelalte situaţii, înregistrate în Topliţa, Băile Homorod şi Băile Chirui nu a mai fost nevoie de intervenţia efectivă a echipelor de intervenţie, urşii plecând din zonă până la venirea jandarmilor.

Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente, iar patrulele au mai rămas în zonele respective o perioadă de timp pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Sursa citată a mai precizat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 216 apeluri făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. E clar, au scazut interventiile, inseamna ca au scazut si numarul lor, ca doar retorica inversa e atat de raspandita. Or fi plecat ursii in judete mai prietenoase, cine stie?

  2. Deci nu mai sunt 180, sunt doar 110 incursiuni ale urșilor prin sate/orașe. Bun, asta da scădere! Mă simt mult mai în siguranță acum. 😆😆😆