G4Media.ro

Guvernul Ungariei va prezenta luni un proiect de lege anticorupție pentru a…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Guvernul Ungariei va prezenta luni un proiect de lege anticorupție pentru a evita pierderea fondurilor UE

Guvernul ungar va prezenta luni parlamentului primul din mai multe proiecte de lege anticorupție, a declarat purtătorul său de cuvânt, în timp ce Budapesta se străduiește să evite pierderea unor fonduri de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, informează Reuters.

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră că Ungaria nu reușește să combată corupția și să respecte statul de drept.

Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, cerințe pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanțare, inclusiv o nouă legislație, pe care Ungaria a declarat imediat că le va îndeplini.

Acesta este primul caz de acest fel în UE în cadrul unei noi sancțiuni menite să protejeze mai bine statul de drept și să combată corupția în blocul celor 27 de țări.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a transmis duminică târziu pe Twitter că guvernul va prezenta legislație Parlamentului luni și vineri, „inclusiv propuneri pentru înființarea autorității care va supraveghea procedurile de achiziții publice ale UE”.

Premierul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, s-a confruntat în repetate rânduri cu Bruxellesul din cauza politicilor sale pe care acesta le consideră că erodează democrația în această țară din Europa Centrală.

Cu toate acestea, având în vedere provocările majore pe plan intern legate de creșterea bruscă a costurilor energiei și de inflația cu două cifre, forintul slab și economia în încetinire, veteranul prim-ministru pare dispus să îndeplinească cererile UE de a crea în sfârșit instituții care să reducă riscurile de corupție în proiectele finanțate de UE.

Kovacs nu a răspuns la întrebările Reuters referitoare la ce acte legislative vor fi prezentate luni, dar forintul s-a întărit cu aproape 1% față de euro în primele ore ale tranzacțiilor.

„Ultimele evoluții de la Bruxelles vin cu siguranță într-un moment nepotrivit pentru Orban, care se luptă cu o sumedenie de probleme politice și economice cauzate atât de probleme globale, în special de creșterea prețurilor la energie, astfel încât este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului”, a declarat Mujtaba Rahman, director general pentru Europa la think tank-ul Eurasia Group.

El a spus că Budapesta va asigura probabil acordul în așteptare, dar că acest lucru nu va rezolva toate dezacordurile restante cu privire la alte părți din fondurile UE.

„Problema cea mai mare pentru Orban este legată de banii blocați în Fondul de redresare, deoarece Comisia are mai multă discreție în ceea ce privește acordarea sau nu a undelor verzi”, a spus Rahman.

La fel ca majoritatea țărilor UE, Ungaria și-a prezentat anul trecut proiectul privind modul în care va folosi subvențiile UE pentru a-și face economia mai ecologică și mai tehnologizată după pandemia COVID-19. Nu a primit încă aprobarea și în acest sens, din cauza preocupărilor UE privind corupția și statul de drept.

În cazul în care Budapesta nu obține fondurile UE, forintul – care a pierdut 8% în acest an – va scădea aproape sigur și mai mult, complicând eforturile de reducere a inflației și expunând activele maghiare la orice schimbare negativă a sentimentului global.

Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat duminică că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări din partea UE.

Acest lucru vine după ce comisarul european pentru buget, Johannes, a indicat duminică calea de ieșire din această situație pentru Ungaria, afirmând că măsurile propuse de Budapesta „ar putea fi în principiu capabile să remedieze” criticile Comisiei „dacă sunt corect specificate și implementate în consecință”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ungaria se apropie de faliment! Investitorii deja au inceput sa-si faca bagajele si sa fuga din gubernia sovietica!

  2. E ca si cum El Chapo s-ar pregati sa aduca o lista a cartilor pe care vrea el sa le citeasca pentru a nu mai fi mafiot.

  3. Gunoiul asta de Orban este pro rusia si blocheaza o gramada de propuneri UE, dar vrea miliardele UE.

  4. unde sunt lingaii cu „bravo Orban, cel mai vertical conducator” :)))
    ma…sunteti si suntem rupti in coor fara banii UE.

  5. Orbaban și-a luat pantalonii maro 🤣🤣🤣

  6. Haules,baules .. de fatzadã .

  7. Către moderatorii G4: sunteți o publicație serioasa. Păstrați seriozitatea pana la finalul unui articol și opriți spamul din comentarii. Nu știu dacă cineva moderează sau citește ce inepții și la ce nivel se postează. Ar trebui! Cel mai bine ar fi sa introduceți tarife pentru fiecare comentariu. Prin asta ați face atât rost de niște venituri suplimentare, cât și ați reuși sa mai selectați din cititori.