G4Media.ro

Guvernul Orban vrea să impună o taxă de timbru pentru ”contestatarii de…

InquamPhotos - George Calin

Guvernul Orban vrea să impună o taxă de timbru pentru ”contestatarii de profesie” care blochează licitațiile achizițiilor publice

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul lucrează la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care procedura achiziţiilor publice să fie simplificată, astfel încât, pentru a contesta în instanţă un proiect, să se plătească o taxă de timbru, „ca garanţie” a existenţei unor probleme.

„Să ştiţi că şi aici am avansat foarte mult. Pe partea de achiziţii publice lucrăm acum la un proiect şi probabil că în două săptămâni vom ieşi cu el, de simplificare a procedurii achiziţiilor publice şi, mai mult decât atât, pe partea de fonduri europene urmează să ieşim cu o Ordonanţă de Urgenţă pentru a aduce completurile specializate pe procesele care blochează în momentul de faţă proiecte de infrastructură pe fonduri europene. Ca să poţi obţine soluţiile mai repede şi dacă sunt contestatari de profesie (…) Se judecă în regim de urgenţă, există şi sancţiuni dacă sunt contestatari de profesie. Gândim inclusiv o taxă de timbru pentru cei care vor să conteste, astfel încât atunci când conteşti un proiect ai garanţia că acolo, într-adevăr, sunt nişte probleme”, a afirmat Raluca Turcan, marţi, la B1 TV, transmite Agerpres.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Corect
    Ar trebui aplicat si la alegeri pentru candidati, cine nu obtine aceleasi nr de voturi cind s-a inregistrat sa piarda depozitul

  2. Asta este doar o frectie la un picior de lemn nu o rezolare. Pot fi contestatii intemeiate.
    Nu poti printr-o taxa (judiciara ) in cuntum dorit relativ mare sa ingradesti rezolvarea unei probleme reala sau nu.
    Rezolvarea , ca de altfel in tot sistemul judiciar, este celeritatea. Termene de judecata de pe o zi pe alta astfel incit contestatia sa fie judecata in maxim 1 saptamina.

    • Taxa ar trebui pusa, dar sa fie returnata daca se dovedeste ca a fost intemeiata contestatia. Asa macar scapam de firmele de apartament care n-au bani nici sa traga apa. Poate ca ar trebui sa li se ceara si o garantie bancara. Celeritatea este si ea jumatate din solutie.

  3. Alta este problema pe achizițiile publice! Sa responsabilizeze si sa tragă la răspundere autoritățile contractante pentru deciziile care le iau.
    O asemenea taxa suplimentară (la ora actuală oricum exista o cauțiune care trebuie depusă de orice contestator!!) incurajează abuzurile autorităților contractate! Acestea vor fi încurajate să atribuie contractele catre firmele dorite!!! Bazându se ca ceilalți ofertanți nu vor dori să si blocheze banii in a i contesta!!!
    A mai existat o asemenea taxa (garanția de bună conduita) introdusa de dl. Teodirovici acum mai bine de 6-7 ani (declarată neconstitutionala!) iar rezultatul a fost: mai putine contestatii la CNSC dar procentul de admisibilitatea a lor s a dublat!!! Ce inseamna asta? Încurajarea hotiei.
    Sper ca in noul OUG sa se introducă expres obligativitatea autorităților contractate la transparența procesului de evaluare ( sa nu se acopere de confidențialitate ofertelor!!!) și bineînțeles sa plateasca si ei daca contestația va fi admisibila! Sa fie tratament egal între părți! Nu?