G4Media.ro

Guvernul italian analizează posibilitatea vânzării Alitalia către Lufthansa / Compania aeriană a…

Guvernul italian analizează posibilitatea vânzării Alitalia către Lufthansa / Compania aeriană a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost

Guvernul italian analizează reluarea controlului la compania aeriană naţională Alitalia, pentru ca ulterior să permită intrarea companiei germane Lufthansa în acţionariatul Alitalia, informează vineri presa italiană preluată de AFP, citată de Agerpres.

„Alitalia se îndreaptă spre o vânzare a activelor, mai întâi spre stat şi ulterior spre Lufthansa”, concluzionează cotidianul La Repubblica.

Comisarul numit de Guvern în fruntea Alitalia în urmă cu 14 luni, Giuseppe Leogrande, „a cerut o sumă suplimentară de 150 milioane de euro şi anunţat că nu va putea plăti salariile pe luna februarie, fără fondurile anti-Covid, asupra cărora trebuie să se pronunţe Bruxellesul”, precizează cotidianul La Stampa.

Scenariul avut în vedere de noul Guvern condus de Mario Draghi ar urma să se deruleze în trei etape: Alitalia va trece sub controlul Cityliner, subsidiara sa low-cost, iar ulterior Ministerul italian al Economiei, care a injectat 1,3 miliarde de euro în Alitalia începând din 2017, va prelua controlul la Cityliner (o companie cu 70 de avioane şi 5.500 de angajaţi), iar grupul aerian german Lufthansa ar urma să intre în acţionariatul acestei companii prin intermediul unei majorări de capital.

Graţie acestui plan, împrumuturile acordate de statul italian companiei aeriene naţionale Alitalia ar urma să fie restituite prin intemediul Cityliner, ceea ce ar trebui să satisfacă Bruxelles-ul.

Astfel, noua companie Alitalia ar urma să înceapă să funcţioneze peste câteva luni, cu o flotă de 55 până la 70 de avioane. Realizarea acestui plan ar însemna de asemenea ieşirea Alitalia din alianţa Sky Team, din care fac parte în special companiile Air France-KLM şi Delta Airlines, care se confruntă cu grave dificultăţi financiare.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ziceau unii că în criză nu e indicat să vinzi…..

  2. Interesant. lufthansa a fost ajuta cu vreo 6-8 mld euro de statul german anul trecut in primavara. O condiție a fost cedare de actiuni si drept de veto din partea statului în special asupra cheltuielilor, primelor etc. Nu mai tin minte exact dar se poate gasi info. nemtii oare de ce nu au scos la mezat în afara? Bruxelul era cam german pe atunci.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.