G4Media.ro

Guvernul german aprobă un pachet de 750 de miliarde de euro pentru…

Foto: Angela Merkel / Pixabay.com

Guvernul german aprobă un pachet de 750 de miliarde de euro pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus

Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA, Reuters şi Bloomberg, preluate de Agerpres.

Cabinetul cancelarului german Angela Merkel a semnat planul privind cheltuielile în cursul unei şedinţe de urgenţă care a avut loc luni, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin. Liderul german a condus şedinţa prin intermediul unei videoconferinţe.

Cancelarul Angela Merkel se află de duminică în autoizolare la domiciliu, după ce a intrat în contact cu un medic testat pozitiv la noul coronavirus. Merkel, în vârstă de 65 de ani, va continua să lucreze de acasă şi va fi testată în mod repetat în următoarele zile, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt, adăugând că este încă prea devreme pentru un test concludent.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” („black zero”), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.

Conform unei estimări a Ministerului de Finanţe, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel puţin 5%.

„Acesta este un pachet vast, care include numeroase măsuri”, a afirmat ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei, Peter Altmaier, adăugând că Germania va dubla numărul de paturi în unităţile de terapie intensivă.

Bugetul suplimentar al Germaniei, de 156 miliarde de euro, care va fi finanţat prin noi împrumuturi, arată determinarea autorităţilor de la Berlin de a folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a combate efectele epidemiei, a adăugat Scholz.

Germania se va împrumuta anul acesta cu 156 de miliarde de euro pentru a finanţa măsuri menite să limiteze impactul epidemiei. Un fond de salvare înfiinţat pentru a achiziţiona participaţii în companii şi a finanţa împrumuturi către firme ar putea face datorii de până la 200 de miliarde de euro, dacă va fi necesar. Cifra finală privind suma pusă la dispoziţia fondului depinde de cât de multe companii vor solicita sprijinul Guvernului, a afirmat adjunctul ministrului de Finanţe, Joerg Kukies.

De asemenea, luni a demarat iniţiativa guvernamentală prin care firmele care se confruntă cu dificultăţi beneficiază de împrumuturi de aproximativ 500 miliarde de euro prin banca germană de stat KfW.

În plus, fondul de stabilitate va oferi garanţii de împrumut de 400 miliarde de euro pentru a evita ca firmele să nu-şi poată plăti datoriile scadente, astfel încât totalul măsurilor de sprijin ajunge la 750 miliarde de euro.

„Toate măsurile au ca obiectiv sprijinirea afacerilor într-un mod rapid şi nebirocratic. O mare parte din măsuri reprezintă furnizarea de lichidităţi”, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Adică PIB – ul României pe ultimii 4 ani în total?!!!!

  2. Intrebare: suna frumos, dar CARE activitati vor merge, ca Cererea a SCAZUT pe tot mapamondul, in afara Consumului de alimente, medicamente si produse strict necesare NU mai cumpara oamenii mare lucru.
    Industria auto NU, e BLOCATA toata in UE(Vanzarile de masini NOI au SCAZUT inca din Ianuarie 2020, la Dacia de exemplu cu 34%!), Concedii NU, Activitati cultural-distractive NU, HORECA nu, Transporturi(cu exceptia produselor alimentare, de prima necesitate!) NU(CFRul a anulat multe curse, oricum majoritar goale, la fel transporturile cu microbuze!), Servicii fara importanta in timp de pandemie NU(acum 2 Zile, Italia a decis încetarea ”oricărei activităţi de producţie” care nu va fi indispensabilă pentru a garanta aprovizionarea cu bunuri esenţiale a populaţiei, Asigurarile au anuntat Scaderi dramatice(cine mai face Asigurari!), Creditarea s-a prabusit(aseara la B1 povestea Silviu Manastire cazul unei firme care a vrut un Credit de la CEC Bank, le-au ras in nas, spunandu-le „Lasati dosarul pentru analiza”…
    Ce activitati, excluzandu-le pe cele de supravietuire vor avea cerere?!
    Acelea trebuie stimulate, la fel in Romania, dar nu am auzit asa ceva, dimpotriva, NU am inteles nimic din Ordonanta care ajuta firmele si cetatenii.. si multi oameni de afaceri spun ca e NECLARA.
    Sper ca vor clarifica, pe masura ce vor da noi acte legislative care sa ajute Companiile si Angajatii…