G4Media.ro

Guvernul german a decis să aprobe admiterea Suediei şi a Finlandei în…

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Guvernul german a decis să aprobe admiterea Suediei şi a Finlandei în NATO, la numai câteva ore după ce cele două țări și-au depus oficial cererile de aderare la Alianță

Guvernul german a decis miercuri să aprobe admiterea Suediei şi Finlandei în NATO, la numai câteva ore după ce cele două ţări şi-au depus oficial cererile de aderare la Alianţă, transmite DPA, citată de Agerpres.

Decizia îi permite ambasadorului Germaniei la NATO, Rüdiger König, să semneze protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei de îndată ce procedura internă de admitere este finalizată.

Pregătirile în această privinţă erau deja în desfăşurare la Berlin: preşedintele Frank-Walter Steinmeier şi-a dat deja în avans acceptul pentru semnarea documentelor necesare, în timp ce ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat că va exista un proces rapid de aderare în cazul Suediei şi al Finlandei.

Cele două state şi-au depus oficial miercuri cererile de aderare la NATO, care consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va consolida foarte mult regiunea baltică.

Pentru aderare, este necesară unanimitatea celor 30 de membri ai Alianţei.

Turcia a provocat luni surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, preşedintele Erdogan a spus că Ankara se va opune cererilor de aderare la NATO din partea ţărilor care au impus sancţiuni Turciei. Suedia şi Finlanda au introdus un embargou asupra exporturilor de arme către Ankara după incursiunea militară turcă în Siria, din 2019.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...