G4Media.ro

Guvernul britanic: Risc de peste 25% ca Rusia să atace un aliat…

Sursa foto: Wikimedia Commons - Defence Imagery / Cpl Ross Fernie RLC

Guvernul britanic: Risc de peste 25% ca Rusia să atace un aliat al Marii Britanii până în 2025 / Regatul Unit va trebui să declanșeze un răspuns militar pentru a contracara orice act de agresiune din partea Kremlinului

Guvernul britanic a avertizat că există mai mult de „o șansă din patru” ca Rusia să atace un aliat NATO al Regatului Unit în următorii doi ani, relatează The Telegraph.

Miniștrii au declarat, într-o prognoză oficială de risc, că Marea Britanie va trebui să declanșeze un răspuns militar pentru a contracara orice astfel de act de agresiune din partea Kremlinului.

Săptămâna aceasta, șeful armatei a avertizat că ar trebui să fie chemați civili în cazul în care ar izbucni un război cu Moscova.

Generalul Sir Patrick Sanders a declarat că Marea Britanie va trebui să „antreneze și să echipeze” mii de cetățeni pentru a sprijini trupele regulate pe câmpul de luptă.

Experții cabinetului de miniștri au elaborat un Registru național de riscuri care analizează cele mai mari amenințări cu care se va confrunta Marea Britanie în următorii doi ani.

Acesta clasează la peste 25% probabilitatea unui atac rusesc asupra unui aliat din afara NATO, cu care Marea Britanie are un pact de securitate reciprocă.

Oficialii au declarat că, într-un astfel de scenariu, „pentru a limita și descuraja o nouă agresiune, vor fi necesare capacități militare, diplomatice și economice”.

Aceștia au adăugat că războiul care ar rezulta ar declanșa „perturbarea lanțurilor de aprovizionare” și creșterea prețurilor la combustibili, afectând economia pentru „mai mulți ani”.

Marea Britanie a semnat un pact prin care se angajează să ia apărarea Suediei, care a solicitat aderarea la NATO, în cazul în care țara va fi atacată de Rusia.

Boris Johnson, prim-ministrul care a semnat acordul, a declarat că aceasta ar putea implica desfășurarea de trupe, în funcție de „cererea celeilalte părți”.

Registrul de risc a avertizat, de asemenea, că există pericolul ca Vladimir Putin să invadeze un aliat al NATO, declanșând clauza de apărare reciprocă a alianței, cunoscută drept Articolul 5.

Acesta a declarat că o astfel de agresiune ar necesita ca Marea Britanie să declanșeze „o gamă completă de capacități militare, diplomatice, economice și de informare” ca răspuns.

Aceasta ar însemna trimiterea armatei alături de alți aliați europeni pentru a ține la distanță trupele rusești până la sosirea sprijinului din partea armatei americane.

În cel mai rău caz, evaluarea riscurilor a avertizat că NATO ar putea răspunde, dar „forțele statului ostil nu sunt expulzate și criza continuă”.

În tot documentul, amenințarea a fost descrisă ca provenind de la un „stat adversar cu o armată mare și avansată”, despre care oficialii au spus că este o referire la Rusia.

„Nimeni nu se gândește” la un proiect privind mobilizarea civililor

Downing Street a fost nevoit să nege sugestiile că pregătește populația pentru perspectiva înrolării în armată în urma remarcilor lui Sir Patrick.

Purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak a insistat că nu există „niciun plan” pentru un proiect și că „scenariile ipotetice, vorbind despre un conflict, nu sunt de ajutor”.

James Heappey, ministrul Forțelor Armate, a adăugat că Marea Britanie are de mult timp planuri de „mobilizare a voluntarilor”, dar a precizat că „nimeni nu se gândește” la un proiect în acest sens.

Dar The Telegraph precizează că Ben Wallace, fostul ministru al Apărării, a fost avertizat că Marea Britanie ar putea fi nevoită să se bazeze pe recrutare într-un viitor război.

O analiză oficială a recrutării în armată, comandată de guvern, a declarat că salariile și condițiile proaste au alimentat o criză de personal.

Constatările au fost prezentate Ministerului Apărării în vara anului trecut de Rick Haythornthwaite, un om de afaceri veteran care este în prezent președinte al NatWest.

El a declarat că există întrebări serioase dacă „sistemul de personal care se află în centrul capacității noastre militare va funcționa atunci când va fi testat” de un război.

„Va mai avea în continuare forța, agilitatea, priceperea, adaptabilitatea și hotărârea pe care am văzut-o la forțele armate ucrainene, sau acest nucleu se va dovedi gol?”, a spus el.

„Va continua să reziste ethosul care a rezistat timp de secole sau viitorul este unul de dependență de forțe recrutate sau mercenare?

Dacă nu se iau măsuri, nu suntem optimiști”, a afirmat veteranul.

Miniștrii britanici au declarat că au implementat toate cele 67 de recomandări făcute de el, care vor „transforma modul în care ne recompensăm și stimulăm oamenii noștri”.

Măsura a venit în timp ce parlamentarii conservatori au îndemnat guvernul să anuleze reducerile la dimensiunea armatei și să cheltuiască mai mult pentru echiparea militarilor pentru un potențial conflict.

Numărul de soldați complet instruiți în armată va scădea la 72.500 până în 2025.

Richard Drax, membru al comisiei de apărare, a avertizat că Marina a fost golită de conținut „până la punctul în care punem în pericol securitatea țării noastre”.

„Timp de 13 ani, diverși prim-miniștri ne-au asigurat că forțele noastre armate sunt în bună ordine și pregătite să lupte”, a declarat el în Camera Comunelor.

„Nu mă îndoiesc deloc că bravii noștri bărbați și femei sunt pregătiți tocmai pentru asta, dar avem oare rezistența, numărul, rezervele, navele, avioanele și vehiculele blindate pentru a lupta într-un conflict susținut?

Haideți să luam în considerare avertismentele unui număr tot mai mare de oameni eminenți și să prevenim situația în care ne-am aflat în 1939”, a afirmat Drax.

Laburiștii au compilat cifre care arată că forțele armate s-au redus cu 40.000 de persoane din 2010, obiectivele de recrutare fiind ratate în mod repetat.

Una din cinci nave a fost scoasă din Marina Militară în această perioadă, în timp ce 200 de avioane au fost scoase din serviciu în ultimii cinci ani, a declarat partidul.

John Healey MP, secretarul din umbră al apărării, a adăugat: „Timp de 14 ani, conservatorii au golit de conținut forțele noastre armate. Laburiștii vor efectua o revizuire strategică a apărării în primul nostru an pentru a evalua pe deplin starea forțelor noastre armate, amenințările la adresa noastră și capacitățile necesare pentru a apăra Regatul Unit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...