G4Media.ro

Guvernul a aprobat o hotărâre care introduce noi programe naţionale de sănătate…

Sursa foto: Facebook / Ministerul Sanatatii

Guvernul a aprobat o hotărâre care introduce noi programe naţionale de sănătate / Printre ele este şi programul naţional de PET-CT

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, propus de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care stabileşte cadrul legislativ pentru continuarea activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari.

Vor fi introduse noi programe şi activităţi şi se va renunţa la altele care, în urma evaluării, nu şi-au mai dovedit eficienţa. Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul MS a 13 programe naţionale de sănătate publică, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula şi finanţa din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naţionale de sănătate curative.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, în cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaţionale pentru boli cronice cu impact asupra sănătăţii publice cu:

– Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;

– Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;

– Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;

– Subprogramul de screening pentru depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfăşoară în regim pilot finanţat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Naţional de combatere a Cancerului, mai indică sursa citată.

Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanţat din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înfiinţat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.

Sursa menţionată mai arată că pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naţionale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.

sursa: News.ro, Sursa foto: Facebook / Ministerul Sanatatii

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...