Home » Articole » Pui de papagal Micul Alexandru descoperiți în București și Iași

Pui de papagal Micul Alexandru descoperiți în București și Iași

880
Pui de papagal Micul Alexandru descoperiți în București și Iași
sursa foto: Pixabay / manfredrichter
Ascultă articolul

Pui de papagal Micul Alexandru descoperiți în București și Iași, transmite Societatea Ornitologică Română (SOR) pe site-ul oficial.

Puii au fost descoperiți în luna iunie de observatorii Societății Ornitologice Române (SOR) aflați pe teren pentru monitorizarea speciilor de păsări în vederea realizării atlaselor ornitologice urbane, transmite instituția.

- articolul continuă mai jos -

Dacă pentru capitală aceasta reprezintă cea de-a treia cuibărire documentată, pentru Iași este prima dovadă certă a reproducerii cu succes în libertate.

Originar din India și Africa subsahariană, papagalul Micul Alexandru trăiește în regiuni unde temperaturile depășesc frecvent 20°C. Cu toate acestea, specia s-a dovedit surprinzător de rezistentă la clima temperată și chiar la iernile geroase, ceea ce a favorizat înmulțirea excesivă în mai multe țări europene, precum Olanda, Spania și Marea Britanie, mai arată SOR.

Prezența speciei Micul Alexandru (Alexandrinus krameri) în libertate a fost înregistrată pentru prima oară în 2010, în București, ajungând ca în 2026 să fie semnalați în 14 județe.

Informațiile colectate despre această specie, începând cu primele observații și până în 2023 au fost analizate de Dani Drăgan, biolog SOR, și incluse de acesta în articolul științific Status of Rose-ringed Parakeet Psittacula krameri (Scopoli, 1769) (Psittaciformes: Psittaculidae) in Romania, publicat în Acta Zoologica Bulgarica, jurnal de circulație internațională în anul 2024.

Micul Alexandru atinge maturitatea sexuală în jurul vârstei de trei ani și formează perechi pe viață. Sezonul de reproducere începe încă din februarie, când perechile ocupă și pregătesc locurile de cuibărit. Păsările folosesc atât cavități naturale, cât și artificiale, iar femela depune, de regulă, între trei și patru ouă, rareori până la șapte, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, mai arată SOR pe site-ul oficial..

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Vă rugăm să țineți cont că folosirea injuriilor, a limbajului instigator la ură, a apelurilor la violență sau trimiterea repetată, în mod abuziv, a aceluiași comentariu pot duce nu doar la ștergerea mesajului, ci și la suspendarea temporară a dreptului de a comenta. Site-ul nostru încurajează dezbaterile aprinse, dar civilizate. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru contribuția la o discuție bazată pe argumente, nu pe atacuri.

Top Articole