G4Media.ro

Guvernul a adoptat un OUG prin care secția specială din cadrul Parchetului…

Guvernul a adoptat un OUG prin care secția specială din cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați devine operațională

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o Ordonanță de Urgență prin care se operaționalizează secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați, secție prevăzută în legea 304 privind organizarea judiciară, prima promulgată de președintele Iohannis. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că toate dosarele soluționate și cele în curs vor fi preluate de la DNA la Parchetul General, unde va funcționa noua secție. Potrivit legii, din data de 22 octombrie DNA nu mai putea ancheta dosarele cu magistrați, potrivit noii legi.

Potrivit ordonanței, noua secție va funcționa cu 15 procurori. O comisie din cadrul CMS formată din trei judecători și un procuror ar urma să organizeze concursul de procuror șef de secție și cel puțin o treime din funcțiile de execuție

”Cei care sunt interesați, procurorii care îndeplinesc condițiile legale au un termen la dispoziție pentru a-și depune candidaturile”, a anunțat ministrul Toader.

”Din momentul intrării în vigoare a ordonanței, procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, unde va funcționa secția, are un termen în care să asigure buna funcționare a activității, adică spațiile necesare, personalul auxiliar, aparatura și cele necesare. În momentul în care secția s-a operaționalizat, la data de 23 octombrie, secția va prelua de la DNA dosarele în curs dar și dosarele soluționate adică cele aflate în depozitul actual al DNA-ului, cele din arhivă. Adică activul și pasivul, ce-i în lucru și ce este deja soluționat”, a mai declarat ministrul Toader.

Înființarea noii secții a fost întârziată de aprobarea regulamentului de funcționare în CSM.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a solicitat pe 27 septembrie procurorului general Augustin Lazăr şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să urgenteze procedurile de selecţie şi numire a procurorilor în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

”Vreau să fac un apel la dvs, la domnul procuror general în special, ca să urgentați procedurile de selecție a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a magistraților. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Îmi exprim speranța că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de 23 octombrie fără ca secția să fie operațională. Îmi amintesc faptul că mulți dintre noi, chiar și dintre cei prezenți, s-au opus soluției de înființare a acestei secții. În două rânduri CCR a statuat că această soluție legislativă este constituțională. Această activitate se va muta de la DNA la Parchetul General. Nu cumva să se ajungă la 23 octombrie, să se spună asta e, unul n-a venit, unul n-a înțeles regulamentul. Să nu se spună, asta e, lăsăm lucrurile așa cum sunt, în competența DNA-ului”, a spus Tudorel Toader în cadrul ședinței secției de procurori a CSM unde era audiată Adina Florea, propunerea sa pentru șefia DNA.

Secția specială pentru anchetarea magistraților a fost prevăzută a fi înființată prin modificarea legii 304 / 2004 privind organizarea judiciară, promulgată pe 19 iulie de președintele Klaus Iohannis.

Comisia de la Veneția a recomandat reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților, precizând că recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit (detalii aici).

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Adriana Neagoe)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Hai ca se poate, se vede ca merge treaba de cand nu mai e vaca cu cabina… Mai greu ca e cu munca la magistrati, nu mai e cu dosare si sentinte in plic de la secu…

    • Ai facut pe tine ca duhnesti a fecale si aigura cacanie? Sau a facut Draghici pe tine, gheule flausat…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.