G4Media.ro

Gustavo Petro, primul președinte de stânga din istoria Columbiei, a depus jurământul…

sursa foto: Facebook/ Gustavo Petro

Gustavo Petro, primul președinte de stânga din istoria Columbiei, a depus jurământul în fața a sute de mii de persoane: „Este timpul să avem o nouă convenţie internaţională care să accepte că războiul împotriva drogurilor a eşuat”

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, a depus jurământul duminică la Bogota în faţa a sute de mii de persoane, informează luni AFP, citată de Agerpres.

Petro îi urmează nepopularului preşedinte Ivan Duque (2018-2022) pentru un mandat de patru ani pe care îl începe cu sprijinul unei majorităţi de stânga în Congres.

Noul preşedinte al Columbiei a cerut în discursul său de inaugurare încetarea războiului împotriva drogurilor, care a eşuat, şi trecerea la o politică de prevenire a consumului de droguri în ţările dezvoltate. „Este timpul să avem o nouă convenţie internaţională care să accepte că războiul împotriva drogurilor a eşuat”, a spus liderul de stânga al ţării care este cel mai mare producător de cocaină din lume.

De asemenea, Gustavo Petro a propus duminică beneficii legale grupărilor armate care operează în Columbia dacă vor cădea la pace. „Facem apel la (…) toate grupările armate să lase armele în negura trecutului. Să accepte beneficii legale în schimbul păcii şi în schimbul încetării definitive a violenţei”, a declarat primul preşedinte de stânga al Columbiei.

Columbia, condusă mult timp de o elită conservatoare, se plasează astfel pe o traiectorie comună altor ţări din America Latină care se confruntă cu un viraj la stânga.

„Jur în faţa lui Dumnezeu şi promit poporului să respect cu fidelitate Constituţia şi legile Columbiei”, a declarat în timpul ceremoniei de învestitură fostul senator şi fost luptător de gherilă în vârstă de 62 de ani, care a promis transformări radicale, în special în ceea ce priveşte mediul şi lupta împotriva inegalităţilor mari şi a violenţei legate de traficul de droguri.

Gustavo Petro, care a părăsit rebeliunea armată în urmă cu trei decenii, a depus jurământul în Piaţa Bolivar din capitală în faţa unui număr important de invitaţi internaţionali şi a unei mulţimi uriaşe.

„Primul guvern, care, sperăm noi, va fi un guvern al păcii, este pe cale să înceapă. Sperăm că va putea aduce în Columbia ceea ce nu a avut de secole, şi anume linişte şi pace”, declarase sâmbătă Petro la Bogota, în timpul unei prime ceremonii de prezentare în faţa populaţiei indigene, afro-columbiene şi a fermierilor.

Fostul lider al opoziţiei timp de două decenii îşi preia funcţia cu planuri de reforme care au trezit aşteptări mari în rândul susţinătorilor săi după victoria electorală din 19 iunie.

Alături de el, ecologista Francia Marquez, în vârstă de 40 de ani, a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă, prima de origine afro-columbiană, a unei naţiuni care a fost condusă istoric de elitele bărbaţilor albi.

Gustavo Petro porneşte de la o „poziţie de invidiat, cu o largă majoritate în parlament şi se bucură, la nivelul străzii, de un sprijin pe care niciun guvern nu l-a avut în ultimii ani”, a estimat expertul Jorge Restrepo de la Centrul de Resurse pentru Analiza Conflictelor (Cerac).

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Băieți, este „Colombia”.

  • Putine…. baietii „este” Romani, da?
   Nu avem noi nici o vina ca tu mergi in France la munca, sau poate ca mergi in Deutschland sa-ti cumperi o masina….de fapt, iertare, tu-ti cumperi o car daca ai alergie la limba Rumana ca doar asa ne zice noua Colombianul….

  • @Vladimir Putin e vaccinat cu Pfize – Nu, este Columbia in limba romana

 2. Un președinte pentru liniștea țării!

  • Se aibe grijă la cadouri,să cumpere contoare Geiger,antidot Novicioc,muncarea cea de toate zilele,garda de corp,să sară numai puțin mai sus de ștacheta impusă de CIA, că ăștia nu dorm și îl iubesc și să se înțeleagă Latrinii între ei,controlul serviciilor, expulzarea în masă a agenților dubli,tripli,cvaduprili etc.și bine înțeles o armată ”patriotică” ca la noi,că nu se știe,treaba mere acolo brici și foarte răpidie.Da un trafic mai intens cu ambasadele țerilor pritiene nu se recomandă,stat paralel acolo e ca la noi.

 3. adica cu alte cuvinte, liber la droguri ca ei nu vor lupta cu mafiotii. belea!