G4Media.ro

Grupul PPE cere activarea mecanismului care condiționează alocarea fondurilor europene de statul…

Grupul PPE cere activarea mecanismului care condiționează alocarea fondurilor europene de statul de drept în cazul Cehiei, unde premierul se află în conflict de interese / Popularii europeni vor ca Andrej Babiš să returneze peste 6 milioane de euro

Grupul PPE din Parlamentul European a cerut, luni, Comisiei Europene să activeze, în cazul Cehiei, mecanismul care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept și oprirea plăților, după ce un raport de audit a arătat că premierul Andrej Babiš se află în conflict de interese.

Raportul de audit a fost publicat vineri de Comisia Europeană, iar grupul PPE consideră că „verdictul este devastator”, că plățile trebuie oprite și îi cere premierului Andrej Babiš să returneze „imediat” peste 6 milioane de euro.

„Toate întrebările deschise au primit acum răspuns. Concluzia publică și finală a Comisiei este că Andrej Babiš a încălcat legislația UE și legislația cehă. Prin faptul că nu previne și nu sancționează conflictele de interese ale prim-ministrului, Cehia nu respectă legislația UE și nici condiționalitatea privind protecția bugetului Uniunii. Pentru a proteja bugetul, Comisia ar trebui să declanșeze imediat mecanismul”, a declarat europarlamentarul Monika Hohlmeier, președintele Comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European, care a condus o misiune parlamentară de cercetare în Cehia.

Citește și: Premierul ceh Andrej Babis, vizat de Comisia Europeană pentru conflict de interese deoarece este și om de afaceri, și șeful guvernului

Grupul PPE solicită Comisiei să examineze în continuare utilizarea „abuzivă” a fondurilor în beneficiul premierului ceh, dar și „inactivitatea sistemului de justiție” din Cehia.

„Domnule Babiš, jocul s-a terminat. Dacă nu vă rezolvați conflictul de interese fie prin demisie, fie prin vânzarea Agrofert, Republica Cehă ar putea plăti prețul fondurilor UE blocate. De asemenea, ne așteptăm să returnați imediat peste 6 milioane de euro, plătiți ilegal către Agrofert din buzunarele contribuabililor cehi”, a declarat europarlamentarul PPE Tomáš Zdechovský.

Potrivit PPE, auditul Comisiei Europene arată că Babiš este, de fapt, proprietarul Agrofert și, prin urmare, încalcă legea cehă privind conflictul de interese. Mai mult, poziția sa de prim-ministru îi oferă posibilitatea de influența modul în care sunt alocate fondurile europene, ceea ce presupune încălcarea Regulamentului financiar al UE.

Regulamentul care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a fost adoptat în 2020.

„Ceea ce a făcut Babiš cu fondurile europene în Cehia seamănă foarte mult cu ceea ce a făcut Dragnea în România. Tocmai de aceea am adoptat regulamentul privind corelarea fondurilor europene: să ne asigurăm că toți cetățenii cinstiți din Europa sunt protejați de politicienii care vor să fraudeze banii europeni, adică banii oamenilor”, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, grupul PPE).

Citește și:

Parlamentul European, pregătit să acționeze Comisia Europeană în justiție dacă nu aplică mecanismul care condiționează alocarea fondurilor de respectarea statului de drept / Cioloș: Unele state membre consideră UE ca un bancomat care nu le cere să răspundă

Sursa foto: EPP Group

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. ce urgie vine peste voi nici nu stiti