G4Media.ro

Premierul ceh Andrej Babis, vizat de Comisia Europeană pentru conflict de interese…

Premierul ceh Andrej Babis, vizat de Comisia Europeană pentru conflict de interese deoarece este și om de afaceri, și șeful guvernului

Premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, este vizat de Comisia Europeană, care a estimat într-un raport că dublul său rol în calitate de responsabil politic şi de om de afaceri constituie conflict de interese, informează sâmbătă AFP.

Premierul populist şi-a construit averea, a cincea ce mai importantă din Cehia, ca proprietar al holdingului ceh Agrofert (domeniile agro-alimentar, chimie, mass-media).

Babis subliniază că el a transferat proprietatea asupra holdingului către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru al finanţelor, pentru a se conforma unei legi anticorupţie elaborată în conformitate cu interesele sale şi denumită „Legea Babis”.

Însă documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie într-un raport publicat vineri, versiune actualizată a unui text precedent dat publicităţii în 2019. Potrivit Comisiei, „Babis exercită în prezent o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”. „Exercitarea imparţială şi obiectivă a funcţiilor sale de către Babis (…) a fost compromisă, pentru că el era implicat în decizii ce vizau de asemenea grupul Agrofert”, a subliniat Comisia.

„Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, adaugă Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit raportului.

Babis a negat într-un tweet orice conflict de interese, estimând că auditul este unul „internaţional şi manipulat”. „M-am conformat întotdeauna legii”, a afirmat el.

Ivan Bartos, liderul Partidului Piraţilor (anti-sistem), principalul partid al opoziţiei, a declarat că Babis ar trebui să-i ceară Agrofert să-i restituie statului şi contribuabililor cehi aceste subvenţii. „Potrivit analiştilor noştri, este vorba de 20 de miliarde de coroane” (774 de milioane de euro), a afirmat într-un tweet Ivan Bartos, al cărui partid îl devansează pe cel al lui Babis şi ar putea, potrivit sondajelor, să-l învingă în alegerile legislative prevăzute în octombrie.

Raportul Comisiei Europene constituie o nouă lovitură pentru Babis, a cărui popularitate este în scădere din cauza gestionării haotice a crizei COVID-19 de către guvernul său.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Daca era si el sluga la bruxelistan nu mai avea problemele astea…nene Babis invata de la romani….fii sluga si ramai cu banii..ti se scuza orice hotie.
  La miliardele lui Babis mai greu sa-l cumperi in schimb cu o fractiune din banii aia cumperi o duzina de asa zisi politicieni/factori de decizie romani…

  • Iti explic eu cum sta treaba, fiindca tu esti postac platit rus: Babic ia banii de subventii de la UE si ii baga in buzunar, ceea ce nu e legal.

   Bine, nu stii tu ce inseamna legal sau ilegal, tu stii doar ce te minte Putin.

  • ba, trollac leftist, da bini le stii ce-i cu Babis
   iti dau macar un eurocent per postare, fraiere?

  • Putin are zeci de miliarde de dolari, tie ce-ti da? Nu-i asa ca esti fraier?

  • In timp ce Putin isi invarte zecile de miliarde de dolari, tu ce primesti? Praful de pe toba.

  • Puti ae si zeci de miliarde dolari in banci din strainatate, dar a si asasinat 50 de mii de oameni, a incercat sa fuga din tara, a subminat economia nationala etc*. Si el, si nevasta-sa. Am vazut eu procesul, cu dovezile aduse de la Europa Libera.

   * Chiar asa scrie in rechizitoriu, „etc”.

 2. cand toate gunoaiele apuca sa posteze 🥴