G4Media.ro

Grevă fără precedent în sistemul medical din Anglia: rezidenţii şi medicii specialişti…

Sursa foto: Pixabay

Grevă fără precedent în sistemul medical din Anglia: rezidenţii şi medicii specialişti protestează simultan

Medicii specialişti şi rezidenţii din sistemul medical din Anglia au intrat miercuri în grevă simultan, cerând salarii mai mari, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Protestul celor două categorii de medici este fără precedent şi perturbă puternic sistemul public de sănătate, observă agenţia.

Aşa-numiţii „consultants” şi „junior doctors” au mai intrat în grevă în ultimele luni, dar la date diferite. Oricum, protestele lor au dus la anularea a mii de consultaţii şi au prelungit intervalele de programare.

Sunt prevăzute noi greve comune şi la începutul lui octombrie.

Actuala grevă a rezidenţilor va continua joi şi vineri.

Oficialităţile din domeniul sanitar apreciază că greva pune în cea mai mare dificultate sistemul public de sănătate (National Health System, NHS), unde impasul provocat de mişcările sociale ale personalului durează de câteva luni.

Matthew Taylor, directorul general al Confederaţiei NHS care reprezintă serviciile publice de sănătate, a declarat că sistemul se confruntă cu „scenariul oribil de care responsabilii din sănătate se temeau de multă vreme”. El a avertizat că mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, în timp ce spitalele funcţionează în regim redus, ca în zilele de sărbătoare.

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat în iulie că ultima propunere de creşteri salariale – 6% pentru medicii specialişti – este ultima şi nu vor mai avea loc alte tratative privind salariile. Sindicatele arată însă că majorările respective duc la scăderea puterii de cumpărare, în condiţiile în care inflaţia pe 12 luni a fost în august de 6,7%.

În acelaşi timp, guvernul şi-a anunţat intenţia de a promova o lege care să oblige personalul să asigure un minimum de servicii în anumite domenii, pe durata grevelor. Iniţiativa este puternic contestată de sindicate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O să ia cei 300 mil, de pe autobuzele de Brexit