G4Media.ro

Grecia vrea să mențină deschise canalele de comunicare cu Turcia, în ciuda…

Sursa: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Grecia vrea să mențină deschise canalele de comunicare cu Turcia, în ciuda retoricii ostile a Ankarei, anunță premierul Mitsotakis

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că este important să se mențină deschise canalele de comunicare cu Turcia, în ciuda retoricii ostile care a sporit tensiunea dintre cei doi vecini, relatează Reuters.

Cele două țări, care sunt partenere în cadrul NATO, sunt în dezacord cu privire la o serie de probleme, de la limitele maritime și ale spațiului aerian până la potențialele surse de energie din Marea Mediterană și Cipru, divizat din punct de vedere etnic.

Tensiunile au reapărut recent, președintele turc Tayyip Erdogan afirmând că Grecia ar trebui să înceteze să mai înarmeze insulele din Marea Egee, care ar trebui să aibă un statut demilitarizat conform tratatelor internaționale. Grecia respinge afirmațiile Turciei ca fiind nefondate.

Mitsotakis, care vorbea în Cipru, a declarat că dreptul internațional este de partea Greciei.

„Vom lăsa deoparte orice retorică care se abate de la regulile de bună practică diplomatică”, a declarat el în timpul unei întâlniri cu președintele cipriot Nicos Anastasiades la Nicosia.

„Cred că această abordare este cea corectă și că vom reveni rapid la ape mai calme, păstrând mereu deschise canalele de comunicare. Părerea mea este și a fost întotdeauna că, chiar și în cele mai dificile momente, acestea nu ar trebui să se închidă niciodată”, a declarat Mitsotakis.

Miniștrii apărării din Turcia și Grecia s-au întâlnit joi, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, și au discutat despre menținerea dialogului pentru a atenua tensiunile recent crescute, a anunțat ministerul turc al apărării.

Cipru a fost divizat în urma invaziei din 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat pusă la cale de armata care conducea atunci Grecia. De atunci, Ciprul a rămas divizat, cu un guvern cipriot grec care reprezintă nominal întreaga insulă în UE și un stat cipriot turc separatist în nordul acesteia.

Sursa: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...