G4Media.ro

Grecia propune realizarea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Deşi…

Sursa Foto: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Grecia propune realizarea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut marţi crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters,citată de Agerpres.

Grecia, care se bazează pe turism pentru o cincime din PIB şi este hotărâtă să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a afirmat el în scrisoare.

„Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a adăugat Mitsotakis.

Dificultatea de ajunge la un acord asupra aşa-numitului „Passenger Locator Form (PLF)”, un formular digital apărut anul trecut pentru a se încerca monitorizarea călătoriilor, a arătat că este mare nevoie de un efort UE la nivel înalt pentru a face lucrurile să avanseze, a spus el.

Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune „putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală”, se mai menţionează în scrisoare.

„Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, a mai pledat premierul grec.

Grecia a gestionat destul de bine primul val al pandemiei, dar o creştere a numărului de cazuri din octombrie a supus unei presiuni severe sistemul său sanitar, slăbit de o criză financiară care s-a prelungit timp de un deceniu. În consecinţă, autorităţile au impus un al doilea lockdown în noiembrie.

Până în prezent, în Grecia au fost raportate 145.179 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Pai daca nu e preconditie de calatorie de ce e nevoie de ea.
  Ca sa zicem noi ce nu vrea monsoriciul sa zica: numai aia vaccinati vor putea circula.
  Mult succes gogomane (stiu ca nu ma citeste, dar nu e neaparat pentru el)!

  • Puneti voi semnul intrebarii la prima fraza ca eu eram deja cu gindul la urmatoarea.

  • Probabil ca să nu mai ceară test negativ din ultimele 72 de ore. Cei care călătoresc frecvent ies mai ieftin, că de obicei testele trebuie să le plătească singuri. Sau de ce să dai bani la laborator pe teste PCR când pot să-i cheltuie în vacanță și să susțină micile afaceri? Nu-s proști grecii, în loc să câștige laboratoarele din diverse țări, câștigă ei bani în economie.

 2. De ce nu un semn pe frunte, ce s o mai lungim? Ca app ul se hackuieste, pasaportul se falsifica, asa e sigura treaba! Faliment va dorim bay, si voua si companiilor aeriene!

 3. Important sa accepte supunerea!

 4. „persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească” – iar cele care nu s-au vaccinat ar trebui sa nu fie „libere sa călătorească”?
  Mi-e groaza ce idei năstrușnice le mai vin guvernanților.

 5. Grecii au inventat democratia, tot grecii o vor demola.